Εικόνες από την εποχή του ρομαντισμού

Σιταράς

Σε άλλες εποχές μας ταξίδεψε ο Θωμάς Σιταράς το απόγευμα της Δευτέρας 8 Μαΐου, σε μία εκδήλωση του γνωστού βιβλιοπωλείου «Σπόρος».

Ο γνωστός αθηναιογράφος με γλαφυρό τρόπο και με τη βοήθεια φωτογραφιών παρουσίασε την Κηφισιά της  belle époque και του μεσοπολέμου, σε μια πολύ όμορφη γωνιά της Κηφισιάς, το καφέ «Αμαρυλλίς» απέναντι από την βίλα Δροσίνη. Όσες φορές και να ακούσεις  για την εποχή που το «θηρίο» αγκομαχούσε να ανέβει στην Κηφισιά, η οποία ήταν η εξοχή της Αθήνας με τα πλατάνιά της και τα κρυστάλλινα νερά της, με τα μόνιππα και τα ευρωπαϊκών προδιαγραφών ξενοδοχεία της, είναι λίγες και ένας τόσο χαρισματικός ομιλητής, όπως ο Θωμάς Σιταράς, με το λόγο του σε γυρίζει πίσω στο χρόνο χωρίς να το καταλάβεις και περιμένεις να δεις τριγύρω σου άντρες με ψαθάκια και γυναίκες με τα κρινολίνα τους να περιδιαβαίνουν σαν οπτασίες, τα σοκάκια της πόλης.

Ειδική αναφορά έκανε για το πάνω από 150 χρονών κατάστημα τροφίμων του Δημήτρη Θανόπουλου, ο οποίος ήταν και παρών στην εκδήλωση, το οποίο έκανε διανομή εκλεκτών προϊόντων,  για τις καλές οικογένειες των Αθηνών που παραθέριζαν στην πόλη μας τα καλοκαίρια και δεν μπορούσαν να βρουν στα μικρομπακάλικα της περιοχής.

Τα κορίτσια από το «Σπόρο», η Κορίνα και η Μάρω παρουσίαζαν το τελευταίο βιβλίο του κ.  Σιταρά «Τα Ανάλεκτα της Παλιάς Αθήνας», το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Ωκεανίδα», ενώ χορηγός επικοινωνίας ήταν η εφημερίδα «Κηφισιά».