Ξεπαγώνει η Αλάσκα

alaska1

Εδώ και περίπου μία 15ετία η Αλάσκα, σήμα κατατεθέν της Κηφισιάς, αποτελεί μία αισθητική παραφωνία στην ομορφιά του Κεφαλαρίου, χωρίς ωστόσο στο διάστημα αυτό να ληφθούν πρωτοβουλίες για την αποκατάσταση του ιστορικού αναψυκτηρίου.

Στο δημοτικό συμβούλιο της 14 Ιουνίου εγκρίθηκε κατα πλειοψηφία η πρόταση της Τεχνικής Υπηρεσίας για την αποκατάσταση – ανακαίνιση του «Αλάσκα», που θα ξαναλειτουργήσει ως ως δημοτικό αναψυκτήριο από τον ανάδοχο, ο οποίος θα προκύψει ύστερα από την έγκριση των όρων χρήσης και τη δημοπράτηση του κτιρίου και θα αναλάβει τη σύνταξη και υλοποίηση των απαραίτητων μελετών.

Η πρόταση της Τεχνικής Υπηρεσίας αναφέρει χαρακτηριστικά ότι μετά και την υπαγωγή του κτιρίου στις διατάξεις του Ν. 4178/2013 περί αυθαίρετης δόμησης τακτοποιήθηκαν συνολικά 840,37 τ.μ. (ισόγειο, όροφος και υπόγειο), ωστόσο ο εσωτερικός χώρος θα περιοριστεί στο ισόγειο σε περίπου 180 τ.μ., στον πατάρι σε περίπου 60 τ.μ. και το υπόγειο θα παραμείνει ως έχει. Ο ανάδοχος που θα προκύψει θα διαμορφώσει τους εσωτερικούς χώρους σε συνδυασμό με τις ανάγκες και τη συγκεκριμένη λειτουργία του κτιρίου. Κατάλληλα και πάντοτε σε εναρμόνιση με το άμεσο φυσικό και ευρύτερο δομημένο περιβάλλον θα διαμορφωθούν και όλοι οι υπόλοιποι στεγασμένοι και υπαίθριοι χώροι, μιας και το κτίριο βρίσκεται στον παραδοσιακό ιστό της Κηφισιάς, σε προβεβλημένο σημείο του άλσους Κεφαλαρίου. Εξάλλου, τα αρχιτεκτονικά σχεδία της πρότασης αποτυπώνουν ένα κτίριο που φέρνει την εικόνα του παλαιού εναρμονισμένο με τα σύγχρονα χαρακτηριστικά της περιοχής.

opsialaskas1a
Μία από τις όψεις του ανακαινισμένου «Αλάσκα», όπως αποτυπώνεται στα αρχιτεκτονικά σχέδια της προμελέτης

Γεγονός είναι ότι ο υποψήφιος μισθωτής θα πρέπει να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη, αφού τα έξοδα ανακαίνισης αναμένεται να ξεπεράσουν τα 200.000 ευρώ, ποσό που, όπως αναφέρθηκε στο συμβούλιο, ίσως αποτελέσει τροχοπέδη για την επένδυση. Κάποιοι δεν παρέλειψαν μάλιστα να επαναλάβουν παλαιότερες προτάσεις, όπως η εκμετάλλευση του χώρου από το Δήμο ως πολιτιστικό κέντρο.

Ο Δήμαρχος, Γιώργος Θωμάκος, πάντως δεσμεύτηκε πως θα πραγματοποιηθεί νέα συζήτηση προκειμένου να προσδιοριστούν οι ακριβείς χρήσεις του ιστορικού αναψυκτηρίου.