Κοκτέιλ με φαντασία

τσαγκατ

Με λίγη καθυστέρηση επικοινωνήσαμε και με τον Τσαγάταϊ Ερτζάν, τον τρίτο νικητή του διαγωνισμού, ο οποίος πρόθυμα, πάντα με τη βοήθεια και διερμηνεία της Σεμπνέμ Αρσλάν, μας μίλησε για τη δική του οπτική πίσω από την μπάρα.

Χαίρεται, για τους Έλληνες φίλους μας μπορείς να μας πεις ποιος είσαι και πώς
 αποφάσισες να γίνεις μπάρμαν;

Χαίρεται… Είμαι ο Τσαγάταϊ Ερτζάν. Δουλεύω ως μπάρμαν  εδώ και πέντε χρόνια. Και όταν ξεκίνησα κατάλαβα ότι μ’ αρέσει πάρα πολύ το να δημιουργώ κάτι ευχάριστο και να κάνω τους ανθρώπους γύρω μου ευτυχισμένους με αυτά που δημιουργώ.  Κατά κάποιο τρόπο αυτό είναι  και το  πάθος μου.  Για το λόγο αυτό μου λείπει όταν είμαι μακριά απ’ το μπαρ και με κάνει να νιώθω ένα μεγάλο κενό αν δεν είμαι πίσω απ’ το μπαρ.

Πώς και γιατί ήρθες στη Θεσσαλονίκη;

Στην Τουρκία είχαμε ένα μεγάλο και σημαντικό διαγωνισμό με πολλούς συμμετέχοντες με τίτλο  diageobarmenclub,  στον οποίο ο ανταγωνισμός ήταν πολύ έντονος.  Στην  επιτροπή του διαγωνισμού συμμετείχαν από τους πιο σημαντικούς μπάρμεν του κόσμου. Σε αυτό το διαγωνισμό βγήκα τρίτος.  Ένα από τα έπαθλα του διαγωνισμού αυτού ήταν να έρθουμε στην Ελλάδα, στη Θεσσαλονίκη για να κάνουμε μαθήματα στο Soul Shakers με τον Αριστοτέλη Παπαδόπουλο και με τον Νίκο Αρσλάνογλου. Ο Αριστοτέλης και ο Νίκος είναι ξεχωριστοί άνθρωποι και πάρα πολύ σημαντικοί στο χώρο μας με αυτά που έχουν  καταφέρει με το δικό τους τρόπο και  στυλ.  Τα σεμινάρια μαζί τους ήταν ξεχωριστή εμπειρία και τους ευχαριστούμε που μοιράστηκαν τις γνώσεις τους μαζί μας.   Όλες οι συμβουλές τους και ό,τι μάθαμε μαζί τους θα είναι για πάντα στο νου μου και τους ευχαριστώ ιδιαίτερα.

Ποιο είναι το πιο διαφορετικό και παράξενο κοκτέιλ που έχεις φτιάξει;

Στην ουσία το πόσο διαφορετικό και παράξενο είναι το  κοκτέιλ εξαρτάται από την αβανγκάρτ εμφάνιση και από την ιστορία που έχεις εφαρμόσει για να το δημιουργήσεις. Δηλαδή ο σκοπός δεν πρέπει να είναι απλά  να  το καταναλώνεις άλλα να το έχεις ως εργαλείο, με σκοπό να δώσει χαρά και ευχαρίστηση στους ανθρώπους.  Όταν φτιάχνεις ένα κοκτέιλ  προσπαθείς να δημιουργήσεις μια ισορροπία στη γεύση με τα διαφορετικά υλικά που χρησιμοποιείς. Πρέπει να επιτύχεις αρμονία…

Τι σημαίνει για σένα να βρίσκεσαι πίσω από το μπαρ;

Ένα έχω να πω με σιγουριά. Ο καθένας μπορεί να φτιάξει ένα ευχάριστο και νόστιμο κοκτέιλ αλλά το σημαντικό είναι να ξέρεις και να είσαι πάντα χαμογελαστός, ευχάριστος. Αυτό είναι το μυστικό το μπάρμαν.

Ποια ποτά προτιμάνε συνήθως οι πελάτες στο μαγαζί που δουλεύεις;

Στο μαγαζί που δουλεύω εγώ σερβίρουμε πιο πολύ κοκτέιλ, μια και είμαστε ειδικευμένοι στα κοκτέιλ και για αυτό έρχεται ο κόσμος.  Προσπαθούμε να περάσει όμορφα ο  κόσμος, να αποκτήσει  ωραίες αναμνήσεις και να ζήσει αξέχαστες εμπειρίες.  Οι ευχάριστες γεύσεις, οι εντυπωσιακές εμφανίσεις των κοκτέιλ, που φτιάχνονται με υλικά του τόπου μας,  στόχο έχουν να διεγείρουν και τις πέντε αισθήσεις.

Πώς σου φάνηκε η Θεσσαλονίκη;  Τι σου άρεσε πιο πολύ;

Είναι μια πολύ όμορφη πόλη με όμορφους ανθρώπους…  Μου άρεσε πιο πολύ το να ακούω συχνά το  «σιγά-σιγά»…  Δυστυχώς δεν έχουμε κάτι τέτοιο στην Τουρκία.  Μακάρι να είχαμε κι εμείς τη συνήθεια να λέμε πιο συχνά «σιγά-σιγά». Προσωπικά εμένα με κουράζει το άγχος και η μεγάλη ένταση.  Για  το  λόγο αυτό θαύμασα την Ελλάδα και τους Έλληνες. Έχουν ωραία κουζίνα, ωραίες γυναίκες, τα νερά, η θάλασσα, όλα ήταν υπέροχα. Είναι από τα μέρη που θα ήθελα πάρα πολύ να δουλέψω. Εκτός από αυτό και η παρέα σου (εννοεί την παρέα της Σεμπνέμ Αρσλάν που έκανε τη μετάφραση) έκανε αυτό το ταξίδι μας στην Ελλάδα να  μείνει αξέχαστο και υπέροχο και μας βοήθησες να απολαύσουμε κάθε στιγμή που περάσαμε στη Θεσσαλονίκη και σε ευχαριστώ για την ζεστή φιλία και βοήθειά σου εκ μέρους όλων μας.

Ποιο κοκτέιλ προτείνεις για φέτος το καλοκαίρι;

Μάλλον εκνευρίσαμε πολύ φέτος τους θεούς! Τι ζέστη είναι αυτή! Σε τέτοιες εποχές πρέπει να πίνουμε ελαφριά κοκτέιλ, εύκολα στη χώνεψη,  που φτιάχνονται με καρπούζι και πεπόνι.