Τιμή στον Εκαλιώτη σκαπανέα της Αυτοδιοίκησης Βασίλη Σφηκάκη

sfikakis-1

Όποιος είχε τη τιμή να τον γνωρίσει, η μορφή του έμεινε ανεξίτηλη. Μιλάμε για τον επίτιμο πρόεδρο του Eξωραϊστικού Συλλόγου Εκάλης και για σειρά ετών εκλεγμένο πρόεδρο της Κοινότητας Βασίλη Σφηκάκη.

εγκαινια Σφηκάκης
Αχιλλέας Κουρέπης, Λίλα Δραγώνα, Γιώργος Θωμάκος, η οικογένεια του αείμνηστου Βασίλη Σφηκάκη και Δημήτρης Λιανός

Ο αείμνηστος ήταν υπόδειγμα ήθους και με τίποτα δεν μπορούσε να τον χαρακτηρίσει κάποιος ως πολιτικό. Ήταν ένας εθελοντής της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και σαν τέτοιο αργά μεν αλλά πάλι καλά, η σημερινή Δημοτική Αρχή στη Μνήμη του έδωσε το όνομά του στο αλσύλλιο και την Παιδική Χαρά που βρίσκεται και το σημερινό Δημοτικό Κατάστημα Εκάλης, πίσω από την Αγία Μαρίνα, Βασίλη Σφηκάκη.

Σε μια σεμνή τελετή παρουσία των απογόνων του Βασίλη Σφηκάκη το απόγευμα του Σαββάτου 8 Ιουλίου, ο Δήμαρχος Κηφισιάς μαζί με τον αντιδήμαρχο Εκάλης και για χρόνια συνεργάτη του εκλιπόντος, Δημήτρης Λιανός, αποκάλυψαν τιμητική πλακέτα στο χώρο της Παιδικής Χαράς.

Η πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Εκάλης, Λίλα Δραγώνα, ως οικοδεσπότις, μίλησε για την απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου να δοθεί το όνομα του αείμνηστου Προέδρου της Εκάλης Βασίλη Σφηκάκη, ο οποίος και υπηρέτησε την πόλη του επί 24 χρόνια 12 ως σύμβουλος και 12 ως Πρόεδρος. Ο Δήμαρχος Κηφισιάς Γιώργος Θωμάκος ανάμεσα σε άλλα είπε ότι ο εκλιπών κατάφερε να κερδίσει την αγάπη και την εμπιστοσύνη του κόσμου για το έργο του. Ως μικρή αναγνώριση αυτού του έργου, η σημερινή Δημοτική Αρχή δίνει το όνομα του στο πάρκο και την παιδική χαρά που ο ίδιος είχε ιδρύσει.

Λίγα λόγια από το πλούσιο βιογραφικό του Βασίλη Σφηκάκη:

Κάτοικος Εκάλης από το 1969. Διπλωματούχος πολιτικός μηχανικός του ΕΜΠ με πλούσιο έργο στον τομέα των κατασκευών.

Ιδρυτής και πρόεδρος του Εξωραϊστικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Εκάλης από το 1973 μέχρι την εκλογή του ως Κοινοτάρχη το 1987 οπότε και του απενεμήθη ο τίτλος του επίτιμου προέδρου του Συλλόγου.

Εκλεγμένος σύμβουλος της κοινότητας Εκάλης από το 1975 έως το 1986 και  μετέπειτα πρόεδρος της Κοινότητας Εκάλης για τρεις συνεχείς τετραετίες από το 1987 έως το 1998.

Κατόπιν της εκλογής του σταμάτησε κάθε επαγγελματική δραστηριότητα, παραιτήθηκε από ΔΣ Εταιρειών, συλλόγων και ιδρυμάτων  για να ασχοληθεί μόνο με την κοινότητα. Το είχε άλλωστε υποσχεθεί στους Εκαλιώτες και το τήρησε.

Συνιδρυτής του ΣΠΑΠ μαζί με τον Αντιδήμαρχο Εκάλης Δημήτρη Λιανό το 1991.

Στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο στις 12 Ιουλίου συζητήθηκε το θέμα ύστερα από παρέμβαση του συμβούλου Γιώργου Παπαδόπουλου, ο οποίος είπε ότι δεν μπορεί να ξαναγίνουν εγκαίνια της Παιδικής Χαράς γιατί αυτή ύστερα από την χρηματοδότησή της εξ ολοκλήρου από το Πράσινο Ταμείο το 2013 είχε εγκαινιαστεί από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή, κάτι που δεν αμφισβήτησε ο Δήμαρχος, ο οποίος όμως είπε ότι η Παιδική Χαρά και το πάρκο προϋπήρχε γιατί το είχε αρχικά σχεδιάσει ο εκλιπών επί προεδρίας του και για αυτό το λόγο και επιλέχτηκε το σημείο να του δοθεί ελάχιστος φόρος τιμής. Ο κ. Παπαδόπουλος ισχυρίστηκε ότι δεν έπρεπε να πάρει απόφαση μόνο το Τοπικό Συμβούλιο, αλλά έπρεπε να φέρει πρόταση και στο Δημοτικό Συμβούλιο της Κηφισιάς, για λόγους νομιμότητας, κάτι που αμφισβήτησε ο κ. Θωμάκος.