Μαγικά βιολιά στο Αίθριο

Young Masters Ensemble
Young Masters Ensemble επί σκηνής

Οι υπέροχοι ήχοι από κλασσικές μελωδίες εκτελεσμένες από μουσικούς που εντυπωσίαζε τόσο ή δεξιοτεχνία τους όσο και η νεαρή ηλικία τους, θα μείνουν μάλλον αξέχαστες σε όσους παρακολούθησαν το βράδυ της Τρίτης 8 Αυγούστου τη συναυλία που οργάνωσε ο Σύλλογος οι Φίλοι της Ορχήστρας Ποικίλης Μουσικής Κηφισιάς με την ορχήστρα Young Masters Ensemble από τη Βιέννη.  Εντυπωσιακή ήταν και η ανταπόκριση του κοινού, που γέμισε το Αίθριο του Δημαρχείου της Κηφισιάς, ένα αυγουστιάτικο βράδυ. Προφανώς, όπως έλεγαν και στο τέλος της συναυλίας, δίνοντας συγχαρητήρια, στον πρόεδρο του Συλλόγου, Φρατζέσκο Βιανέλλο, γνωρίζουν από πριν ότι μια συναυλία του συλλόγου έχει εγγυημένη επιτυχία.

Μαράντος
Ο κηφισιώτης Χρήστος Μαράντος ήταν αυτός που συνεργάστηκε με τους «φίλους της ορχήστρας» και είχαμε αυτή την καταπληκτική βραδιά

Η επιτυχία όμως του συλλόγου δεν είναι μόνο η κάθε βραδιά της συναυλία αλλά και συνέχειά της, αφού ο Χρήστος Μαράντος, διεθνώς καταξιωμένος πιανίστας, ο οποίος συνέβαλλε στην πραγματοποίηση της συναυλίας και έπαιξε και ο ίδιος, έχει ήδη παίξει σε συναυλία του συλλόγου στο παρελθόν.

ΒΙΡΤΟΥΌΖΟΙ
Μικροί αλλά πολύ μεγάλοι βιρτουόζοι του βιολιού. ο εκ αριστερών ο Έλληνας Γιώργος Μπάνος

Βιολί επίσης έπαιξε ο Κηφισιώτης Γεώργιος Μπάνος, μαθητής της σχολής της Βιέννης, ο οποίος είχε παίξει και πιο μικρός για το σύλλογο.

Ο Φρατζέσκο Βιανέλλο καλωσόρισε με το δικό του γλαφυρό τρόπο το κοινό στη συναυλία, ευχαριστώντας την Αυστριακή Πρεσβεία στην Αθήνα και προσωπικά τον πρόξενο της Αυστρίας που παρίστατο στη συναυλία, οι οποίοι διοργανώνουν το ελληνοαυστριακό μουσικό καλοκαίρι και έκαναν δυνατή και τη συναυλία στην Κηφισιά.  Αναφέρθηκε στο όραμα του συλλόγου, μιλώντας χαριτολογώντας και για χαστούκια που έφαγαν, όμως με επιμονή συνέχισαν και συνεχίζουν.

πρόξενος
Ο Φραντσέσκο με τον Αυστριακό πρόξενο

Ο πρόεδρος όταν βάζει κάτι στο μυαλό του επιμένει μέχρι να το καταφέρει, έτσι λοιπόν και σε αυτή τη συναυλία που πραγματοποιήθηκε στην Κηφισιά, κατάφερε να υπάρχει επαγγελματική άρπα για τη νεαρή αρπίστρια, κάτι που αρχικά δεν προβλεπόταν. Και είχε δίκιο, μια και εκτός από τη διαφορετική απόδοση, η μεγάλη άρπα ήταν σαν κόσμημα στο Αίθριο της Κηφισιάς, μπροστά από το φεγγάρι, σχεδόν πανσέληνος, που φαινόταν δυστυχώς μόνο από τη μια μεριά του Αιθρίου.

 

Την παράσταση έκλεψε το κομμάτι με τη κλασική άρπα και το σαξόφωνο αλλά και ο μικρός συνθέτης, ο οποίος συνόδευε με το βιολί του

Αυτό που μόνο δεν υπολογίστηκε ήταν η συμβολή των τζιτζικιών, τα οποία ενώ στην αρχή σιγούσαν, μόλις άκουσαν τις πρώτες νότες, θέλησαν και αυτά να συμβάλλουν στο ηχητικό αποτέλεσμα.  Η μουσική όμως ήταν τόσο όμορφη, ώστε στιγμές στιγμές σιγούσαν και τα τζιτζίκια για  να την ακούσουν.  Οι νεαροί μουσικοί, 16 έως 18 ετών, οι οποίοι φαίνονταν ιδιαίτερα δεμένοι, όχι μόνο ως ορχήστρα αλλά και ως παρέα, άλλαζαν θέση, διαδέχονταν ο ένας τον άλλον σε σόλο και υποδέχονταν όλοι μαζί τα χειροκροτήματα.  Ιδιαίτερα τα χειροκροτήματα και για ένα κομμάτι, σύνθεση ενός από την ορχήστρα, του νεαρότερου μουσικού που έχει φοιτήσει στη σύνθεση στο Πανεπιστήμιο Μουσικής και Παραστατικών Τεχνών της Βιέννης.

 

διευθυντής
Ο καλλιτεχνικός διευθυντής της ορχήστρας των Young Masters με τους βιρτουόζους καταχειροκροτήθηκαν

Η συναυλία τελούσε υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Αυστρίας στην Αθήνα, του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας, του Δήμου Κηφισιάς, του Πανεπιστημίου Μουσικής και Παραστατικών Τεχνών της Βιέννης και της Ευαγγελικής Μουσικής Σχολής J. S. Bach της Βιέννης.  Η επόμενη συναυλία που θα δώσει η ορχήστρα είναι στις 9 Αυγούστου στο Σούνιο για τα παιδιά της θερινής κατασκήνωσης της Ευαγγελικής Εκκλησίας και στις 10 και 11 Αυγούστου στη Σαντορίνη, στο φεστιβάλ Μεγάρου Γκύζη.

Συμμετείχαν οι μουσικοί: Στο πρώτο βιολί οι Averik Ivanyan, Karla Kriz, Andreas Siles-Mellinger, στο δεύτερο βιολί οιNatalia Jankovic, Mihaly Norbert Simo, Maxim Tzekov, στη βιόλα οι Linus Kohring, Magdalena Steiner, στο τσέλο οι Agnes Randl, Theresa Strasser, στο  κόντρα μπάσο η Hannah Seebacher, στο φλάουτο ηTheresa Prem, στο σαξόφωνο ο Severin Neubauer, στην άρπα η Chiara Sax και στα κρουστά ο  Severin Hechwartner.