Κοιμητήριο με πολιτιστική κληρονομιά

nekrotafeia4a
Η Ρένα Πολίτη μίλησε για τα ταφικά έθιμα αλλά και για το Κοιμητήριο της Κηφισιάς

Δύο πούλμαν ήταν σταθμευμένα έξω από το Κοιμητήριο της Κηφισιάς το απόγευμα της Παρασκευής 6 Οκτωβρίου, ενώ πολύς κόσμος βρισκόταν μπροστά στην εκκλησία του Αγίου Τρύφωνα, σχηματίζοντας πηγαδάκια και κρατώντας το χαρακτηριστικό σακουλάκι με τα κόλλυβα.

nekrotafeia5a
Η είσοδος του ΑγίουΤρύφωνα

Ο περαστικός λοιπόν δίκαια αναρωτιόταν ποιος ιδιαίτερα αγαπητός ήταν αυτός που αποχαιρετούσε ο κόσμος και έψαχνε να βρει το όνομά του στα παραδοσιακά λουλούδινα στεφάνια. Στεφάνια όμως δεν υπήρχαν, αφού δεν υπήρχε και νεκρός. Η συνάντηση αυτή στο νεκροταφείο της Κηφισιάς δεν ήταν ένας αποχαιρετισμός αλλά ένα καλωσόρισμα. Το καλωσόρισμα του Κοιμητηρίου Κηφισιάς, ως τόπο ιδιαίτερου κάλλους και καλλιτεχνικής αξίας, στην Ένωση Σημαντικών Κοιμητηρίων της Ευρώπης ή με το διεθνές της όνομα στην ASCE (Association of Significant Cemeteries in Europe). Η ASCE έχει στόχο να προβάλλει τη μνημειακή ταφική τέχνη ως πολιτιστικό αγαθό παγκόσμιας σημασίας και εμβέλειας.

nekrotafeia3a
Περιήγηση στο Κοιμητήριο

Σύνεδροι λοιπόν από όλη την Ευρώπη έδωσαν ραντεβού στην Κηφισιά την Παρασκευή 6 Οκτωβρίου το απόγευμα και περιηγήθηκαν στο Κοιμητήριο του Αγίου Τρύφωνα από την πρόεδρο της Δημοτικής Ενότητας Κηφισιάς και υπεύθυνη για το Κοιμητήριο, Ρένα Πολίτη, η οποία διεκπεραίωσε άψογα χρέη ξεναγού.  Η συνάντηση στην Κηφισιά έγινε στο πλαίσιο του διεθνούς συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Διαδρομής των Κοιμητηρίων, που πραγματοποιήθηκε από τις 5 έως τις 7 Οκτωβρίου στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών.Η ASCE πραγματοποιεί ένα συνέδριο κάθε χρόνο εδώ και 17 χρόνια, κάθε φορά σε διαφορετική πόλη της Ευρώπης.

nekroatafeia2a
Ο Δήμαρχος Κηφισιάς Γιώργος Θωμάκος στο βήμα

Για φέτος, μετά από πρόταση που κατέθεσε η Ευαγγελία Γεωργιτσογιάννη, καθηγήτρια στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών, το οποίο και ανέλαβε τη διοργάνωση, το συνέδριο πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα και το θέμα του ήταν «Ancient Greek Art and European Funerary Art – Αρχαία Ελληνική Τέχνη και Ευρωπαϊκή Κοιμητηριακή Τέχνη» και περιλάμβανε τρεις θεματικές ενότητες: Ταφικά μνημεία εμπνευσμένα από την τέχνη της Αρχαιότητας, σύμβολα, μοτίβα και αλληγορίες στην ταφική τέχνη και  Πολιτιστικές και εκπαιδευτικές διαδρομές σε κοιμητήρια – Κοιμητήρια και κοινωνία.Σε όλους τους πολιτισμούς τα σημαντικότερα αρχαία ευρήματα προέρχονται από κοιμητήρια, είτε πρόκειται για τις πυραμίδες της Αιγύπτου, είτε για τους τάφους των βασιλέων των Μυκηνών. Στη σύγχρονη εποχή τα Κοιμητήρια εξακολουθούν να κοσμούνται από μνημεία – έργα τέχνης και να δείχνουν τον τρόπο που αντιμετωπίζεται σήμερα ο θάνατος. Έτσι ο κοιμητηριακός τουρισμός κερδίζει συνεχώς το δικό του κοινό, που είτε ενδιαφέρεται να βρεθεί μπροστά στον τάφο κάποιου που θαυμάζει, όπως μπροστά στον τάφο του Ντοστογιέφσκι στην Αγία Πετρούπολη, είτε να θαυμάσει κάποιο ιδιαίτερο γλυπτό, όπως την Κοιμωμένη του Χαλεπά, στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.

Οι σύνεδροι περπάτησαν στους δρόμους του νεκροταφείου της Κηφισιάς, θαύμασαν τα ιδιαίτερα κυπαρίσσια, ομοιόμορφα κλαδεμένα, έβγαλαν φωτογραφίες μνήματα που τους εντυπωσίασαν, κάθισαν στα παγκάκια και δροσίστηκαν στις βρύσες.Είχε προηγηθεί ξεκούραση και το παραδοσιακό κέρασμα των μνημόσυνων στο Κυλικείο του Κοιμητηρίου, ενώ στη διάρκεια του Συνεδρίου επισκέφτηκαν και το αρχαίο Κοιμητήριο του Κεραμικού.

Η απογευματινή συνεδρίαση της 6ης Οκτωβρίου, πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου Κηφισιάς. Η συνεδρίαση έγινε στα αγγλικά, αφού οι παρευρισκόμενοι προέρχονταν από διάφορες χώρες.

nekrotafeia1a
Από αριστερά Ρένα Πολίτη, Angelica Do Luca και Αμαλία Παπαϊωάννου

Το καλωσόρισμα έκανε ο δήμαρχος Κηφισιάς, Γιώργος Θωμάκος, ενώ από τη Ρένα Πολίτη παρουσιάστηκαν τα ιδιαίτερα σημεία του Κοιμητηρίου του Αγίου Τρύφωνα, που το κάνουν ξεχωριστό ώστε να ενταχθεί στην Ένωση. Ανάμεσα στα ονόματα των ανθρώπων της Κηφισιάς που ακούστηκαν ότι έχουν συμβάλλει με τον τρόπο τους ήταν του Περικλή Καραγιαννάκη, ο οποίος αποτελεί πηγή γνώσης για ο,τιδήποτε αναφέρεται στην πόλη μας και του Ηλία Νομπιλάκη, ο οποίος ως καθηγητής του ΤΕΙ Αθηνών, είχε συμβάλλει με τους φοιτητές τους στη συντήρηση μνημείων στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών αλλά και στο Άλσος της Κηφισιάς.