Στης καρυδιάς τον ίσκιο

karydiasiskios1

«Στης καρυδιάς τον ίσκιο» το τελευταίο μυθιστόρημα της Γιώτας Φωτού, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ψυχογιός και μας μεταφέρει στις αρχές του περασμένου αιώνα σε ένα χωριό της Ευρυτανίας. Εκεί που το σπίτι της αφηγήτριας σκιάζεται από μια καρυδιά αλλά οι σκιές του σπιτιού κάνουν την εμφάνισή τους μια καλοκαιρινή νύχτα του 1940, όταν η ίδια είναι πέντε χρονών.

Παίζοντας με τον κόσμο των σκιών, σε μια ρεαλιστική κατά τα άλλα αφήγηση, η συγγραφέας μας μεταφέρει το δράμα μιας οικογένειας που ζει σε απόλυτη φτώχεια, ύστερα από την αποκλήρωση του πατέρα επειδή επέλεξε μια γυναίκα χωρίς προίκα, μια γυναίκα χωρίς πατέρα.

Από εκεί και πέρα τίποτα δε φαίνεται να πηγαίνει καλά στο φτωχικό σπιτικό, εκτός από την αγάπη των γονιών, αγάπη που φέρνει όλο και περισσότερα στόματα στο σπίτι. Η Θάλεια, η μεγαλύτερη κόρη, είναι αυτή που αναλαμβάνει όχι μόνο να διηγηθεί την ιστορία αλλά και να γίνει «ο άντρας του σπιτιού», προκειμένου να μπορέσουν να τα βγάλουν πέρα. Η Θάλεια που από τότε που θυμάται τον εαυτό της, αγαπάει τον Δημοσθένη, αγόρι από το χωριό της, που έχει και αυτός τη δική του μαύρη ιστορία. Ο έρωτας δεν ωφέλησε τη μητέρα της. Θα χαμογελάσει άραγε στη Θάλεια; Ίσως μόνο αν εκλείψει ο ίσκιος της καρυδιάς.

Η Γιώτα Φωτού, στήνει μια συγκινητική ιστορία, για έναν έρωτα που πνίγεται μέσα σε ένα χωριό, που παρά τον καθαρό αέρα του δεν μπορεί να ανασάνει. Άραγε ο έρωτας θα μπορέσει να ανθίσει στον Καναδά, όπου οικογένειες ολόκληρες από την Ελλάδα και το χωριό έχουν καταφύγει ως μετανάστες;