Ιατρικό Συμπόσιο στην Κηφισιά για διάγνωση με τεχνολογίες αιχμής

symposio1a

«Θαύματα» που σώζουν ζωές με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας παρουσιάστηκαν το Σάββατο 11 Νοεμβρίου στο Πολιτιστικό Κέντρο της Κηφισιάς κατά τη διάρκεια του Ιατρικού Συμποσίου, που οργάνωσε ο Δήμος Κηφισιάς και το Τμήμα Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας.

Ο γνωστός σε όλους τους Κηφισιώτες γιατρός – παθολόγος και αρμόδιος αντιδήμαρχος, Απόστολος Κασιούρας, κήρυξε την έναρξη του Συμποσίου, κάνοντας αναφορά στις τεχνολογικές καινοτομίες που αφορούν τον τομέα της Ιατρικής και πως αυτές μπορούν να βοηθήσουν την πρόληψη, σώζοντας ζωές.

Το Συμπόσιο ξεκίνησε με την εισήγηση του Καθηγητή Παθολογίας – Λοιμώξεων Αθανάσιου Σκουτέλη, ο οποίος μίλησε για τη σημασία των εμβολίων για την υγεία μας. Ο κ. Σκουτέλης τόνισε πως οι  εμβολιασμοί σώζουν εκατομμύρια ζωές κάθε χρόνο και είναι ο βασικός λόγος αύξησης του προσδόκιμου ζωής του ανθρώπινου είδους συνολικά. Τα εμβόλια υπολογίζεται ότι προλαμβάνουν 3 εκατομμύρια θανάτους και αποτρέπουν μη αναστρέψιμες αναπηρίες σε 750 χιλιάδες παιδιά κάθε χρόνο. Ο κ. Σκουτέλης τόνισε πως τα εμβόλια έχουν ελάχιστες παρενέργειες, ενώ το όφελος από την χρήση τους είναι ανυπολόγιστο. Παρόλα αυτά υπάρχει μερίδα του πληθυσμού που  αμφισβητεί τη χρησιμότητα των εμβολίων προφανώς λόγω έλλειψης ενημέρωσης ή από ιδεοληψία. Στην Ελλάδα συγκεκριμένα το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού παραμένει σε μονοψήφια ποσοστά, με αποτέλεσμα νόσοι που είναι απόλυτα αντιμετωπίσιμες να καταλήγουν θανατηφόρες ή να δημιουργούν μεγάλα προβλήματα, καθώς δεν εμβολιάζονται οι ενήλικες και τα παιδιά. Ο Καθηγητής τόνισε πως συνιστάται για όλους τους ενηλίκους άνω των 60 ετών να εμβολιάζονται για την γρίπη,  άνω των 65  για τον πνευμονιόκοκκο και για όσους έχουν νοσήσει σε μικρή ηλικία  από ανεμευλογιά, για τον έρπητα ζωστήρα.

symposio2aΗ δεύτερη ομιλήτρια ήταν η γιατρός – ακτινολόγος Αθηνά Πλάγου, η οποία ανέπτυξε το θέμα των υπερήχων. Όπως επεσήμανε η γιατρός «η ραγδαία τεχνολογική εξέλιξη με την δημιουργία Υπερηχογραφικών Μηχανημάτων τελευταίας γενιάς και η ανάπτυξη απεικονιστικών μεθόδων αιχμής όπως η ελαστογραφία και οι τεχνικές ανίχνευσης αιματικής ροής αποτελούν σπουδαία όπλα στην θωράκιση της υγείας. Οι εξελίξεις στην υπερηχογραφική απεικόνιση επιτρέπουν τον εντοπισμό ενός πολύ μεγαλύτερου πλήθους ασθενειών σε σύγκριση με το παρελθόν και μια εις βάθος  διάγνωση». Η κα Πλάγου παρουσίασε τις νέες εφαρμογές της υπερηχογραφίας που επιτρέπουν ακριβείς απεικονίσεις του μυοσκελετικού συστήματος, των περιφερικών νεύρων, των σιελογόνων αδένων και άλλων πεδίων, με αποτέλεσμα να εντοπίζονται και να προλαμβάνονται σημαντικές νόσοι όπως οι νεοπλασίες, όπου σε μερικές περιπτώσεις υπερτερούν της μαγνητικής τομογραφίας.

Τις εφαρμογές της υπερηχογραφίας για την απεικόνιση ορθοπεδικών νοσημάτων παρουσίασαν από κοινού η κα Πλάγου και ο Χειρουργός – Ορθοπεδικός Πέτρος  Κυριαζόπουλος.

Τέλος ο  γιατρός – γαστρεντερολόγος Γεώργιος Καλλιμάνης ανέλυσε θέματα που αφορούν στα νοσήματα του γαστρεντερικού. Μεταξύ άλλων τόνισε: «Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ο δεύτερος πιο συχνός καρκίνος σε νοσηρότητα και θνησιμότητα στις περισσότερο ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου. Πρόκειται για μία νόσο η οποία είναι ιάσιμη, με την προϋπόθεση ότι θα διαγνωστεί όσο το δυνατόν πιο έγκαιρα. Εάν υπάρξει έγκαιρη διάγνωση ο καρκίνος του παχέος εντέρου αντιμετωπίζεται με επιτυχία σε ποσοστό που ξεπερνά το 90%. Βασικό εργαλείο στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου είναι η κολονοσκόπηση. Ο προληπτικός έλεγχος είναι καλό να γίνεται από την ηλικία των 45 ετών για αμφότερα τα φύλα, με επανάληψη ανά 5 με 10 έτη. Η ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας έχει επιφέρει επανάσταση γενικά στην διάγνωση και την θεραπεία πολλών νόσων του πεπτικού συστήματος (οισοφάγου, στομάχου, εντέρου, παγκρέατος».