Ιστορίες για πλημμύρες στην Κηφισιά

plymmirakifisia3a

Δεν είναι λίγες φορές που ποτάμια έχουν «πνίξει» την πόλη της Κηφισιάς αφού η πόλη διασχίζεται από μεγάλα ρέματα, που από την Πεντέλη πέφτουν στον Κηφισό Ποταμό. Το μόνο που την σώζει είναι ότι είναι χτισμένη στην πλαγιά του βουνού και υπάρχει μεγάλη ρύση.

Στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο της 15ης Νοεμβρίου, έγινε μεγάλη αναφορά στους κινδύνους από τις θεομηνίες, τα αντιπλημμυρικά και τις ευθύνες των Δήμων αλλά και των δημοτών στο μπάζωμα των ρεμάτων. Ύστερα από πρόταση του πρώην Δημάρχου Βασίλη Βάρσου τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για τα θύματα της Δυτικής Αττικής αλλά και για τα θύματα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου το ‘73, στο οποίο είχε λάβει και ο ίδιος μέρος.plymmirakifisia2aΓια τα αντιπλημμυρικά ανέφερε την περίπτωση της μεγάλης πλημμύρας της 1ης Δεκεμβρίου 1968, όπου «έσπασε» το αντιπλημμυρικό φράγμα στις παρυφές της Πεντέλης και τα νερά από την Ξενίας παρέσυραν και έπνιξαν ένα ζευγάρι Καναδών και τα δύο του παιδιά.

plymmirakifisia1aΕμείς να θυμίσουμε τις πλημμύρες τον χειμώνα του 1972, που όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες που δημοσίευσε η «Κηφισιά» οι δρόμοι είχαν μετατραπεί σε λίμνες και τα Ι.Χ. σε βάρκες, αλλά και το περιστατικό του Νοέμβρη του 1977, όταν κατά τη διάρκεια της σφοδρής νεροποντής που έπληξε την Αττική, η πόλη μας θρήνησε ένα θύμα, την Αγγελική Δημητρίου, η οποία πνίγηκε στο ρέμα του Κοκκιναρά.