Έμφυλη βία: Έγκλημα με παγκόσμιες διαστάσεις

via1a

Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, η 27η Νοεμβρίου και ο Δήμος Κηφισιάς θέλοντας να συνεισφέρει στην ενημέρωση των κατοίκων της πόλης, διοργάνωσε εκδήλωση στο Πολιτιστικό Κέντρο.

Συνδιοργανωτές η Περιφέρεια Αττικής με την πρόεδρό της κα Φωτεινή Βρύνα και η Δημοτική Επιτροπή Ισότητας του Δήμου Κηφισιάς (ΔΕΠΙΣ) με την πρόεδρο της κα Ζέτη Κασσιμάτη και την αντιπρόεδρο κα Λάουρα Αλιπράντη, αναφέρθηκαν στην πολυπλοκότητα του φαινομένου της βίας κατά των γυναικών και στην ανάγκη ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού. Παρέμβαση έκανε η επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Λόμπι Γυναικών κα Μίκα Ιωαννίδου, η οποία τόνισε την  αναγκαιότητα  καταπολέμησης  της  έμφυλης  βίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο και αναφέρθηκε στην  κύρωση της   Σύμβασης   της Κωνσταντινούπολης και στο σχετικό Νόμο που  πρόκειται να  ψηφιστεί  με μεγάλη καθυστέρηση  στη  χώρα μας. Χαιρετισμό επίσης έκανε ο Δήμαρχος Κηφισιάς κ. Γιώργος Θωμάκος, ο οποίος έκανε αναφορά στην ενδοοικογενειακή βία και στις επιπτώσεις της.

via2aΟμιλητές της εκδήλωσης ήταν οι κ.κ. Ιωάννα Τσίγκανου και Μαρία Θανοπούλου,    Διευθύντριες Ερευνών στο ΕΚΚΕ, παρουσίασαν πορίσματα πρόσφατης ποιοτικής έρευνας του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών/ΕΚΚΕ με τίτλο «Ισορροπία μεταξύ εργασίας και ζωής στο πλαίσιο των αλλαγών στην οικογένεια και στην αγορά εργασίας στην Ελλάδα» σχετικά με μια νέα μορφή ψυχολογικής βίας κατά των γυναικών.

Η δεύτερη εισήγηση της  κ. Ειρήνης Φερέτη επικεντρώθηκε στο φαινόμενο της βίας κατά των γυναικών με ιδιαίτερη αναφορά στο Παρατηρητήριο που λειτουργεί  στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Λόμπυ Γυναικών (ΕΛΓ)

Η Νικολέτα Δανιά, Περιφερειακή  Σύμβουλος, Υπεύθυνη Ισότητας της Περιφέρειας  Αττικής αναφέρθηκε στα διάφορα Σχέδια δράσης για  την  ισότητα των  φύλων  γενικότερα καθώς  και στο δίκτυο δομών που έχουν  πραγματοποιηθεί.

Η Αγγελική Παπάζογλου, Ειδική Σύμβουλος, Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων,  ΓΓΙΦ  αναφέρθηκε στις δράσεις ΓΓΙΦ. Συγκεκριμένα, όπως είπε, πρόκειται για τη  λειτουργία δομών πανελλαδικά και την παροχή υπηρεσιών δωρεάν όπως: Συμβουλευτικά Κέντρα Γυναικών, Ξενώνες Φιλοξενίας, Τηλεφωνική Γραμμή  SOS, 15900.

Ακολούθησε συζήτηση με το κοινό όπου τέθηκαν αρκετές ερωτήσεις και διευκρινήσεις από τους διάφορους φορείς που συμμετείχαν.