Ξετυλίγοντας το κουβάρι ενός αστυνομικού μυθιστορήματος

ixni1

«Ξεμπλέχτηκαν» τα ίχνη που οδήγησαν στο έγκλημα ή καλύτερα η συζήτηση έριξε άπλετο φως στην υπόθεση. Όχι δεν θα σας πούμε το δολοφόνο αλλά θα σας παρουσιάσουμε το πώς έγινε το έγκλημα κι εσείς βγάλτε τα συμπεράσματά σας.

Όταν μιλάμε για συζήτηση αναφερόμαστε στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης 28 Νοεμβρίου στην Αθήνα και συγκεκριμένα στην επιβλητική αίθουσα της ΕΔΙΠΤ στην Β. Σοφίας 25 και αφορούσε στην παρουσίαση του τελευταίου βιβλίου της Έρικας Αθανασίου, «Πλέκοντας ίχνη», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος.

Στη διαλεύκανση λοιπόν του εγκλήματος, γιατί το μυθιστόρημα είναι αστυνομικό και  δεν μπορεί να γραφεί τέτοιου είδους βιβλίο χωρίς έγκλημα, βοήθησαν οι ομιλητές Πέννυ Καλύβα εκδότης της εφημερίδας Γορτυνία και Γενική Γραμματέας της Ένωσης Δημοσιογράφων Ιδιοκτητών Περιοδικού Τύπου, η συνεργάτης της εφημερίδας μας και έγκριτη δημοσιογράφος Νίνα Βλάχου, η οποία αν και είχε υπάρξει αντιδήμαρχος Κηφισιάς μίλησε καθαρά για τον τομέα της Δημοσιογραφίας, ο γνωστός συγγραφέας και κριτικός αστυνομικών μυθιστορημάτων Φίλιππος Φιλίππου και τέλος ο δήμαρχος Κηφισιάς Γιώργος Θωμάκος, ο οποίος και μίλησε ως εκλεγμένος τοπικός άρχοντας, αφού η υπόθεση του βιβλίου περιπλέκει και παράγοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης και της δημοσιογραφίας.

πανελ
Νίνα Βλάχου, Έρικα Αθανασίου και Πέννυ Καλύβα

Η συγγραφέας καλωσόριζε τους προσκεκλημένους της, ενώ και το Attica Τv ζητούσε δηλώσεις από ξεχωριστούς ανθρώπους του πνεύματος, που παρευρίσκονταν.

Το πρώτο καλωσόρισμα το έκανε εκ μέρους των εκδόσεων «Κέδρος» η Αριάδνη Μοσχονά, η οποία μίλησε ξεχωριστά τόσο για το ταλέντο όσο και για το ήθος της Έρικας Αθανασίου, μια και η συγγραφέας έχει πολύχρονη σχέση με τις εκδόσεις.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε η Πέννυ Καλύβα,η οποία έκανε μια μικρή αναφορά στην μακριά πορεία της ΕΔΙΠΤ, στη σημασία του Τοπικού Τύπου και τη σχέση των ηρώων του βιβλίου μαζί του.

Ακολούθησε η Νίνα Βλάχου, η δική μας Νίνα, όπως τη προσφώνησε η Έρικα, η οποία έφτασε να παρομοιάσει τη συγγραφέα, χαριτολογώντας,  με την Αγκάθα Κρίστι, ενώ ο συγγραφέας Φίλιππος Φιλίππου και βαθύς γνώστης της αστυνομικής λογοτεχνίας, κάνοντας μια αναφορά στους Έλληνες συγγραφείς αστυνομικής λογοτεχνίας, κατέταξε την Έρικα Αθανασίου, ανάμεσα τους ξεχωριστούς νέους συγγραφείς του είδους.

Θωμάκος
Ο Γιώργος Θωμάκος στο βήμα

Ο δήμαρχος Κηφισιάς, Γιώργος Θωμάκος, εντυπωσίασε το κοινό με την κριτική ματιά του αλλά και με τις αναφορές του στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και τη σχέση της με τη δημοσιογραφία που πραγματεύεται το βιβλίο. Ο κ. Θωμάκος έκανε υπαινιγμό για πραγματικές αναφορές στην πόλη της Κηφισιάς, παρότι η υπόθεση διαδραματίζεται στη Ν. Φιλαδέλφεια, και στην εφημερίδα «Κηφισιά», στην οποία εργάζεται η συγγραφέας.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθηνε και ο πρόεδρος της Ένωσης, Μιχάλης Σαββάκης.  Ακολούθησε ανάγνωση ενός μικρού αποσπάσματος του βιβλίου από τον συγγραφέα – στιχουργό, Γιάννη Αγγουριδάκη. Ο Γιάννης Αγγουριδάκης, διάλεξε να διαβάσει ένα απόσπασμα που σχετιζόταν με τον έρωτα των ηρώων, μια και ο ίδιος είδε στο βιβλίο πιο πολύ το συναισθηματικό στοιχείο, που δεν είχε τονιστεί τόσο από τους προηγούμενους ομιλητές.

υπογραφή

Η συγγραφέας Έρικα Αθανασίου, συντόνιζε τη συζήτηση, παρουσίαζε τους ομιλητές της και ευχαρίστησε ιδιαίτερα το κοινό τους και τους φίλους και γνωστούς που «δάνεισαν» χαρακτηριστικά τους στους ήρωές της.

 

Το έγκλημα ή αν προτιμάτε η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με το τραγούδι «Ζω το τώρα», στίχους του οποίου έχει γράψει ο Γιάννης Αγγουριδάκης και αντιπροσωπεύει εν μέρει απόψεις των ηρώων. Στο τέλος ο κόσμος απόλαυσε ένα κρασί και μεζέ, συζητώντας μεταξύ του και περιμένοντας από τη συγγραφέα να τους υπογράψει βιβλία.