Ανάπλαση… με παρατράγουδα

plaka1a

«Βούτυρο στο ψωμί» για τα παρακείμενα μπαράκια θα αποτελέσει η ανάπλαση της πλατείας των Αγίων Θεοδώρων, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, παρατείνοντας έτσι την χρονίζουσα απελπιστική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι κάτοικοι.

Αυτό περίπου λένε σε επιστολή διαμαρτυρίας προς το Δήμο και την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, οι κάτοικοι της παλιάς Πλάκας της Κηφισιάς, με την ευκαιρία της προσφοράς για την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου και της πλατείας από τον συμπολίτη μας κ. Δημήτρη Παρασκευά στην μνήμη της μητέρας του, Κίρκης Αρνέλλου, η οποία υπήρξε και διευθύντρια του Γυμνασίου Κηφισιάς.

«….Με ευκαιρία την ανάπλαση που πραγματοποιείται κατόπιν δωρεάς του κ. Δ. Παρασκευά στη γειτονιά μας και πιο συγκεκριμένα στο χώρο όπου υπήρχε το πρώτο κοιμητήριο Κηφισιάς και ο κοιμητηριακός Ι. Ναός Αγίων Θεοδώρων, προβαίνουμε σε μια σειρά ενεργειών για να αναδείξουμε για μια ακόμη φορά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η γειτονιά μας. Ήδη έχουν γίνει καταστροφές των αρχαιολογικών ευρημάτων, βανδαλισμός του μνημείου Εθνικής Αντίστασης, καταστροφή των φυτών και ρύπανση όλου του χώρου με παντός είδους απορρίμματα, ενώ γίνονται συστηματικά παραβατικές πράξεις, όπως χρήση ναρκωτικών ουσιών.

plaka2aΕνόψει των ανωτέρω, ήδη γνωστοποιήσαμε στον δωρητή κ. Παρασκευά καθώς και τον κύριο δήμαρχο, που μας δέχτηκε κατόπιν αιτήματος μας στις 19/11/2017, την παράκλησή μας να τοποθετηθεί κιγκλίδωμα με πόρτες που να κλειδώνουν, έντονος φωτισμός, κάμερα και γενικότερα φύλαξη του χώρου προκειμένου να προστατευθεί ο χώρος αποτελεσματικά και να μην πάει χαμένη η καθόλα αξιόλογη δωρεά του κ. Παρασκευά. Ο δήμαρχος μας άκουσε προσεκτικά και υποσχέθηκε να προωθήσει τα αιτήματά μας.

Αποφασίσαμε να απευθυνθούμε και στην Επιτροπή σας η οποία είναι αρμόδια να κατανοήσει τη σπουδαιότητα ανάκτησης της ποιότητας της ζωής μας εστιάζοντας σε αυτό που θεωρούμε γενεσιουργό αιτία της κατάστασης την οποία βιώνουμε. Επί σειρά ετών έχουμε διαμαρτυρηθεί είτε ομαδικά είτε ατομικά, γραπτά όσο κι προφορικά και έχουμε παραστεί σε δημοτικά συμβούλια καταθέτοντας τις οχλήσεις που προέρχονται από παρακείμενα κέντρα ψυχαγωγίας.

Με την παρούσα επανερχόμαστε προκειμένου να επισημάνουμε για άλλη μία φορά ότι τα ως άνω κέντρα βάζουν πολύ δυνατή μουσική και μάλιστα μέχρι τα ξημερώματα και παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις μας σχετικά με την ένταση της μουσικής, δεν συμμορφώνονται.
Η μεγάλη κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών έχει ως αποτέλεσμα τα άτομα που συγκεντρώνονται να φωνασκούν και να ερίζουν μέχρι πρωίας καθώς και να μετατρέπουν τον αρχαιολογικό χώρο, το χωρο του μνημείου και τον κήπο της παρακείμενης πολυκατοικίας επί της οδού Διομ. Κυριακού σε ουρητήριο. Λόγω της έντασης της μουσικής που καλύπτει αποτελεσματικά όλη τη γειτονιά, προσελκύονται και άλλα άτομα τα οποία καταναλώνουν ποτά που φέρνουν μαζί τους, ενώ έχουμε γίνει μάρτυρες σειράς παραβατικών συμπεριφορών.

Πέρα από τα καθημερινά ξενύχτια στα οποία υποχρεωνόμαστε με ιδιαίτερη ένταση τα Σαββατοκύριακα, κάθε πρωί αντικρίζουμε μια άθλια εικόνα, από σπασμένα μπουκάλια, αποτσίγαρα και σκουπίδια τα οποία «στολίζουν» και τον αρχαιολογικό χώρο. Πέρα από τις μουντζούρες εν είδει γκράφιτι, αφαιρούν πέτρες από τον αρχαιολογικό χώρο τις οποίες επανατοποθετούν με τρόπο που να βολεύει το κάθισμα. Σημαντική επίσης συμφόρηση και αποκλεισμός κάθε κυκλοφορίας πεζών και οχημάτων προκαλείται από την άτακτη συγκέντρωση που δεν επιτρέπει ουδεμία κυκλοφοριακή τάξη ακόμη και σε τυχόν κινήσεις ανάγκης.

plaka3aΘέλουμε να τονίσουμε το προφανές, ότι η περιοχή έχει υποβαθμιστεί, καθώς και η ποιότητα ζωής των κατοίκων της περιοχής. Είναι αδύνατο να κοιμηθούμε τα βράδια λόγω της οχλαγωγίας και έντονης μουσικής. Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που κάποιοι από τους γείτονές μας αναγκάστηκαν να μετακομίσουν!!!

Σημειωτέον ότι όλα τα ανωτέρω συμβαίνουν στην περιοχή που ονομάζεται «Πλάκα», η οποία αποτελεί το κατεξοχήν ιστορικό κέντρο της Κηφισιάς και η οποία υφίσταται συστηματική υποβάθμιση από τις προπεριγραφείσες παραβατικές συμπεριφορές».

Τα εγκαίνια της πλατείας ήταν προγραμματισμένα -όπως ακούστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο- για τις αρχές Δεκεμβρίου, φαίνεται ωστόσο ότι θα μετατεθούν για μετά τις γιορτές.