«Επιχειρείν» αντίδοτο στην κρίση

επιχειρηματικότητα

Φεστιβάλ επιχειρηματικότητας ετοιμάζει ο Δήμος Κηφισιάς στις αρχές  του καλοκαιριού του 2018, δίνοντας έτσι την ευκαιρία σε νέους ανθρώπους να αναδείξουν τις καινοτομίες στις επιχειρήσεις τους.

Το Φεστιβάλ θα γίνει σε εμπορικούς δρόμους της πόλης και οι επιχειρήσεις θα στηθούν σε ειδικά σχεδιασμένα περίπτερα, όπου θα μπορεί ο επισκέπτης να ενημερώνεται αλλά και να συμμετέχει σε εξειδικευμένα προγράμματα. Ταυτόχρονα θα πραγματοποιηθεί και ειδικό συνέδριο υψηλού επιπέδου στο κέντρο Γαία. Αυτές είναι οι σκέψεις και ο προγραμματισμός της επιτροπής επιχειρηματικότητας του Δήμου Κηφισιάς, με επικεφαλής τον Βαγγέλη Αυλήτη, για το επόμενο διάστημα, ενώ ταυτόχρονα τρέχουν οι ήδη επιτυχημένοι θεσμοί του open coffee και της μαθητικής επιχειρηματικότητας.

Ο Δήμος Κηφισιάς επί Δημαρχίας Γιώργου Θωμάκου έχει ρίξει πολύ μεγάλο βάρος, στην ανάπτυξη νέων ιδεών και καινοτομίας και με εργαλείο την επιτροπή επιχειρηματικότητας, προσπαθεί να ανοίξει πόρτες σε νέους συμπολίτες μας. Βασικός συνεργάτης του Δημάρχου είναι ο εντεταλμένος σύμβουλος ανάπτυξης και επιχειρηματικότητας Βαγγέλης Αυλήτης, ο οποίος από την πρώτη στιγμή που άλλαξε  Διοίκηση ο Δήμος το 2014, ξεκίνησε να δραστηριοποιείται σε αυτόν τον κλάδο. Ίδρυσε στο Δήμο ειδικό γραφείο επιχειρηματικότητας και σε συνεργασία με τα επιμελητήρια αλλά και τους εμπορικούς συλλόγους της περιοχής, προσπαθεί να βρει τρόπους, επανεκκίνησης της τοπικής οικονομίας. Σε συνεργασία με επιχειρήσεις της περιοχής έχουν πραγματοποιηθεί ημερίδες για την γυναικεία επιχειρηματικότητα (Δεκέμβριος 2014),γυναικεία επιχειρηματικότητα

Από την παρουσίαση του «επιχειρείν» στην Βίλα Κώστα

νεανική επιχειρηματικότητα, με παρουσίαση νέων επιχειρηματικών δράσεων και των εμπνευστών τους (Νοέμβριος 2016), μαθητική επιχειρηματικότητα από τα σχολεία της περιοχής μας (Ιούνιος 2016 και 2017), ετήσια δράση υποστήριξης της νεανικής επιχειρηματικότητας (Ιούλιος 2016-Ιούλιος 2017),δημιουργία ντοκιμαντέρ από μαθητές για την ανάδειξη της ιστορίας και την προβολή της πόλης (Ιανουάριος 2017), συμπόσιο επιχειρηματικής Ανθοκομίας (Φεβρουάριος 2017). Επίσης μια συνεργατική δράση για την προώθηση συνεργασιών μεταξύ των νέων της πόλης μέσα από το παιχνίδι, όπως το κυνήγι του κρυμμένου Θησαυρού (Φεβρουάριος 2017), ανοικτός καφές – ιστορίες επιχειρηματικής επιτυχίας, με την παρουσίαση προσπαθειών για το «επιχειρείν» σε πιο χαλαρό ρυθμό, βοηθώντας έτσι και τους επαγγελματίες της πόλης μας και τέλος η ημέρα σταδιοδρομίας, με εργαστήρια αναζήτησης εργασίας, σύνταξης βιογραφικού αλλά και ανάπτυξης επαγγελματικών δραστηριοτήτων για ανέργους και εργαζόμενους που θέλουν να βελτιώσουν τα προσόντα τους (Δεκέμβριος 2017). Οι κυριότερες δράσεις θα επαναληφθούν και μέσα στο 2018 και 2019 ενώ ειδικά για την ετήσια δράση υποστήριξης της νεανικής επιχειρηματικότητας πραγματοποιήθηκαν ειδικές τελετές έναρξης και λήξης με παρουσίαση των επιχειρηματικών σχημάτων και βράβευσή τους από ανάλογους επιχειρηματικούς ομίλους.

Ο Βαγγέλης Αυλήτης μας είπε ότι η συμμετοχή των νέων και των μαθητών στα προγράμματα ήταν πολύ υψηλή. Εκτός όμως από τις επιχειρηματικές δράσεις πέρυσι ξεκίνησε ένα πρόγραμμα μέσα από τα κοινωνικά φροντιστήρια της πόλης για τη διαχείριση του χρόνου και τη χειραγώγηση του άγχους, το οποίο είχε ικανοποιητικό αποτέλεσμα στα παιδιά και η  επιτροπή βρίσκεται σε συνεννόηση με τα σχολεία της πόλης και με τη Β’ βάθμια εκπαίδευση ώστε να ενταχθεί μέσα στο ωρολόγιο πρόγραμμα των σχολείων.

Εκτός από τον Βαγγέλη Αυλήτη, που είναι πρόεδρος στην επιτροπή, στον τομέα της επιχειρηματικότητας αντιπρόεδρος είναι η Μαρία Κεφαλά Σαλμάτανη και στον τομέα του Τουρισμού η Ελένη Τζανετοπούλου. Οι μόνιμοι υπάλληλοι που συμμετέχουν είναι η διευθύντρια προγραμματισμού Μαρία Λαδάκη, με αντικαταστάτρια την Μαρία Λατσού και την υπάλληλο Μαρία Μωράκη. Ως εξωτερική συνεργάτης είναι η Παναγιώτα Σίζινου, η οποία συντονίζει το γραφείο Κέντρου Ανάπτυξης Επιχειρήσεων και ο Φραγκίσκος Θεοφύλακτος από την εταιρία Prisma Constratium. Τέλος η Τέτα Τσετσέκου στις Δημόσιες Σχέσεις και ο Δημήτρης Παπαδημητρίου συνεργάτης άμισθος.