Ανοιχτό για μικρά και μεγάλα παιδιά το Μουσείο Μπενάκη Παιχνιδιών στο Π. Φάληρο

benakipaixnidion1a

Της ΜΑΡΘΑΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ

benakipaixnidion4aΣτα τέλη Οκτωβρίου 2017, εγκαινιάστηκε το Μουσείο Μπενάκη Παιχνιδιών στο Παλαιό Φάληρο (Λεωφόρος Ποσειδώνος 14 & Τρίτωνος, τηλ. 213 0258498), σε μια επιβλητική πέτρινη έπαυλη του 19ου αιώνα (1897 – 1900) με γοτθικά στοιχεία και δύο πυργίσκους.

Την αποκατεστημένη έπαυλη κληροδότησε στο Μουσείο Μπενάκη το 1976 η τελευταία ιδιοκτήτριά της Βέρα Κουλούρα, για να γίνει Μουσείο, σύμφωνα με την επιθυμία του συζύγου της, Υδραίου ευεργέτη και πλοιάρχου Αθανασίου Κουλούρα. Η αρχιτεκτονική της μορφολογία συνδυάζει νεογοτθικά, μπαρόκ και Art Nouveau στοιχεία.

Το Μουσείο Μπενάκη Παιχνιδιών άνοιξε με πυρήνα την συλλογή της εικαστικού Μαρίας Αργυριάδη, η οποία από το 1970 άρχισε να συγκεντρώνει κούκλες και παιχνίδια από παλιές αποθήκες, παλαιοπωλεία, μικρούς συλλέκτες κ.λ.π. Η συλλογή συγκαταλέγεται στις δέκα καλύτερες της Ευρώπης και παρουσιάζει παιχνίδια, βιβλία, έντυπα, ρουχισμό και αντικείμενα της παιδικής ηλικίας από την Ευρώπη, την Αφρική, την Ασία και την Αμερική.

Η Ελληνική Συλλογή περιλαμβάνει βρεφικά και παιδικά παιχνίδια και άλλα αντικείμενα από τους αρχαίους έως τους νεότερους χρόνους: χειροποίητα παραδοσιακά παιχνίδια, πανηγυριώτικα και εμπορικά παιχνίδια του 20ου αιώνα, επιτραπέζια παιχνίδια καθώς και ομαδικά παιχνίδια δρόμου και παιδικά έθιμα.

benakipaixnidion5aΗ Ευρωπαϊκή Συλλογή αποτελείται από αστικά και λαϊκά παιχνίδια από το 18ο έως τον 20ο αιώνα, κυρίως από την Αγγλία, τη Γαλλία και τη Γερμανία, καθώς και από ευρωπαϊκές κούκλες με φορεσιές από διάφορες περιοχές της Ελλάδος.

«Αυτή η πολύχρονη πορεία της αναζήτησης παιχνιδιών, δεν ήταν πάντα «παιχνιδάκι»», αναφέρει η Μαρία Αργυριάδη, «δεν ήταν εύκολο να βρεις κάποια σπάνια εκθέματα που παρουσιάζονται στο Μουσείο, όπως το ξύλινο αλογάκι που δώρησε ο Ελευθέριος Βενιζέλος στον εγγονό του ή το σετ παιχνιδιών από πορσελάνη και ελεφαντόδοτο της Βασίλισσας Όλγας της Ελλάδος».

benakipaixnidion2aΜην ξεγελιέστε από την ονομασία του Μουσείου. Δεν είναι μόνο για παιδιά. Είναι και για μεγάλα παιδιά, που εκεί θα βρουν τα παιχνίδια των παιδικών τους χρόνων.