Ρίχτερ, αίτια και προφυλάξεις

seismospolitistiko1

Η γενεσιουργός αιτία των σεισμών και τα μέτρα που θα πρέπει να λαμβάνει η συντεταγμένη πολιτεία για την αντιμετώπιση τέτοιου είδους φαινομένων βρέθηκαν στο επίκεντρο της πολύ ενδιαφέρουσας εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό με τίτλο «Εμείς και ο σεισμός», για τη διοργάνωση της οποίας υπεύθυνη ήταν η Πολιτική Προστασία του Δήμου Κηφισιάς.

Την πρωτοβουλία και το συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο αντιδήμαρχος Δημοτικής Ενότητας Εκάλης και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Κηφισιάς και μέλος της Ε.Ε. του ΣΠΑΠ, Δημήτρης Λιανός και την επιστημονική καθοδήγηση η επίκουρη καθηγήτρια – σεισμολόγος Ελισάβετ Δολόγου, η γεωφυσικός – σεισμολόγος Αγγελική Τσιπούρα και ο μεταπτυχιακός φοιτητής Σεισμολογίας Φίλιππος Μπόνταρες.

Έγινε διεξοδική αναφορά στα φυσικά και γεωλογικά αίτια που προκαλούν τις σεισμικές δονήσεις και αναλυτική ενημέρωση για το είδος των γεωφυσικών αλλαγών που συντελούνται στο μανδύα και το φλοιό της Γης πριν και κατά τη διάρκεια ενός σεισμικού φαινομένου. Παράλληλα δόθηκαν χρήσιμες στατιστικές πληροφορίες για τους σεισμούς παγκοσμίως, έγιναν αναφορές στα ρήγματα του ελλαδικού χώρου και δόθηκαν χρήσιμες οδηγίες και μέτρα που θα πρέπει να λαμβάνουν οι πολίτες για την προφύλαξή τους.