140 χρόνια πρωτοπορίας στην ελληνική αγορά τροφίμων

thanopoulos1

Της ΜΑΡΘΑΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ

Ο Παναγιώτης Θανόπουλος, ένα φτωχό παιδί από την Αρκαδία, άνοιξε το 1877 στην οδό Αιόλου το παντοπωλείο που έμελλε να γίνει αφετηρία πρωτοφανών νεωτερισμών στο ελληνικό λιανικό εμπόριο, από τον εξευρωπαϊσμό της μέχρι τότε πρωτόγονης αγοράς έως την επανάσταση των καταστημάτων αυτοεξυπηρέτησης και στη μετεξέλιξή τους σε σούπερ μάρκετ, αρχής γενομένης από τα Χαυτεία το 1961.

Η καθηγήτρια Οικονομικής και Κοινωνικής Ιστορίας στο Πάντειο, Λυδία Σαπουνάκη – Δρακάκη και αρχιτέκτονας Μαρία Λουΐζα Τζόγια – Μοάτσου με το βιβλίο τους «ΑΠΟ ΤΑ ΕΔΩΔΙΜΑ ΑΠΟΙΚΙΑΚΑ ΣΤΑ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ – Η Πορεία 140 Ετών Μιας Ελληνικής Εταιρείας Τροφίμων» των Εκδόσεων Καστανιώτη, παρουσιάζουν ανάγλυφα το πέρασμα από τα «εδώδιμα – αποικιακά» στα σύγχρονα σούπερ μάρκετ και τους μετασχηματισμούς του λιανικού εμπορίου τροφίμων, όπως σκιαγραφούνται μέσα από τις επιχειρηματικές κινήσεις της οικογένειας Θανόπουλου, που πλέον δραστηριοποιείται στον κλάδο επί 140 συνεχή χρόνια.

Τα τελευταία 40 χρόνια, τα σούπερ μάρκετ Δημήτριος Θανόπουλος αποτελούν σημείο αναφοράς στο λιανικό εμπόριο της Κηφισιάς και όχι μόνο, αφού το εύρος της ποικιλίας και η αυστηρά ελεγμένη ποιότητα των προϊόντων, αλλά και των υπηρεσιών είναι μοναδική.

Το μεσημέρι της Τρίτης 13 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί στο Ecali Club η παρουσίαση του υπέροχου αυτού λευκώματος και φυσικά καταλληλότερος για τη δουλειά αυτή δεν θα μπορούσε να είναι άλλος από τον Ηλία Μαμαλάκη.

Η είσοδος είναι ελεύθερη και οι διοργανωτές της εκδήλωσης περιμένουν με πολύ χαρά το κοινό που θα θελήσει να παραβρεθεί. Εμάς δεν μας ανησυχεί το Τρίτη και 13. Αντίθετα, μας ενθουσιάζει, είναι το γούρι μας και προπαντός όταν μαζί μας βρίσκεται και ο Ηλίας Μαμαλάκης.