Αγώνας μέχρι θανάτου

bitsikokos4a

Στο παγκάκι με τον «σύγχρονο μονομάχο» Μάριο Μπιτσικόκο ή αλλιώς Nivek

Με τον Μάριο Μπιτσικόκο καθίσαμε στο παγκάκι της Κηφισιάς. Πρόκειται για έναν σύγχρονο μονομάχο. Για κάποιον που αγωνίζεται μέχρι θανάτου, όπως στις παλαίστρες της αρχαίας Ρώμης. Μόνο που εδώ τα αίματα είναι εικονικά. Ο Μάριος είναι 28 χρονών και έχει δώσει πολλές συνεντεύξεις, μια και συγκαταλέγεται ανάμεσα στους σημαντικότερους Έλληνες παίχτες. Μόνο που τα παιχνίδια που παίζει είναι ηλεκτρονικά και συνεντεύξεις μέχρι τώρα έχει δώσει σε μέσα των οποίων το κοινό αντιλαμβάνεται ακριβώς για τι πράγμα μιλάνε. Διότι πρόκειται για έναν ιδιαίτερο κόσμο με την δική του κουλτούρα και λεξιλόγιο. Οι μεγαλύτεροι ειδικά σε ηλικία είναι λίγο δύσκολο να αντιληφθούν πώς ακριβώς μπορεί να γίνει κανείς επαγγελματίας ή πρωταθλητής, πατώντας κουμπιά μπροστά σε μια οθόνη. Διεθνώς εξάλλου υπάρχει ο χαρακτηρισμός digital native (ηλεκτρονικά ντόπιος) για ανθρώπους που έχουν γεννηθεί στην ηλεκτρονική εποχή και digital immigrants (ηλεκτρονικός μετανάστης) για τους μεγαλύτερους, που γνώρισαν αρκετά αργά στη ζωή τους τον ηλεκτρονικό κόσμο. Για κάποιον ντόπιο ηλεκτρονικά είναι ίσως λίγο δύσκολο να μιλήσει για την τέχνη του σε κάποιον ηλεκτρονικό μετανάστη, ο Μάριος όμως δέχτηκε να ικανοποιήσει την περιέργειά μας.

bitsikokos2a

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΕΡΙΚΑ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

 

Θεωρώντας ότι μιλάς σε «αναλφάβητους» όσον αφορά τον κόσμο των ηλεκτρονικών παιχνιδιών. Μπορείς να μας πεις τι κάνεις;
Δεν θέλω να πω ότι παίζω παιχνίδια. Ουσιαστικά πάω στο επόμενο επίπεδο. Η αλήθεια είναι ότι σε όσες συνεντεύξεις έχω δώσει ποτέ δε χρειάστηκε να περιγράψω με όρους καθημερινούς αυτό που κάνω. Θα μπορούσα να πω ότι παίρνω τα παιχνίδια με τα οποία μεγάλωσε η γενιά μου και τα εξελίσσω σε μια επιστήμη.

Είναι χόμπυ ή δουλειά αυτό που κάνεις;
Αν θεωρηθεί ότι δουλειά είναι ο,τιδήποτε από το οποίο κερδίζεις χρήματα και απαιτεί χρόνο από την καθημερινότητά σου, τότε είναι δουλειά.

Τα συμβατικά παιχνίδια αποτελούν θέαμα για τους θεατές. Υπάρχουν θεατές στα ηλεκτρονικά παιχνίδια;
Φυσικά και υπάρχουν. Το επίπεδο του παιχνιδιού που βλέπει ο θεατής όταν παίζουν επαγγελματικά παίχτες δεν είναι κάτι που μπορεί να δει συχνά. Μπορεί να είναι ένα θέαμα εξίσου ευχάριστο με το να παρακολουθούσε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα, μόνο που χρειάζεται να γνωρίζει τους κανόνες. Το ίδιο όμως συμβαίνει σε όλα τα αθλήματα. Δεν μπορείς να δεις αγώνα ποδοσφαίρου αν δεν ξέρεις τι είναι το οφσάιντ.
Συνήθως επιλέγεις ένα χαρακτήρα για να υποστηρίξεις και είναι σχετικά εύκολο να αντιληφθείς αν πηγαίνει καλά ή όχι από τις μπάρες της ζωής. Το παιχνίδι είναι μέχρι θανάτου. Τελειώνει μόλις πεθάνει ο χαρακτήρας.

Θεωρείς τον εαυτό σου αθλητή; Δεδομένου ότι και το σκάκι θεωρείται άθλημα, θα μπορούσες να πεις ότι είναι κάτι ανάλογο;
Πολύς κόσμος δεν καταλαβαίνει ότι το να είσαι ηλεκτρονικός αθλητής είναι περίπου το ίδιο με το να κάνεις οποιοδήποτε άλλο άθλημα. Τα ηλεκτρονικά παιχνίδια απαιτούν και αυτά προπόνηση, έρευνα, καλή διατροφή, καλή φυσική κατάσταση, σωστές ώρες ύπνου. Για να είσαι καλός απαιτείται σκέψη, ταχύτητα, αντανακλαστικά, στρατηγική, ακόμα και ικανότητα στα χέρια. Είναι σημαντικό να έχεις ταχύτητα δακτύλων για το χειριστήριο.

Τα κανονικά αθλήματα έχουν και προπονητές. Τα ηλεκτρονικά παιχνίδια έχουν;
Στην Ελλάδα δεν είναι ακόμα αρκετά αναγνωρισμένα. Στο εξωτερικό υπάρχουν και ίσως ένας μελλοντικός μου στόχος είναι να γίνω κι εγώ προπονητής.

Πώς ξεκίνησες να ασχολείσαι με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια;
Βασικά έχω τελειώσει διαιτολόγος και αυτό που έχω διαπιστώσει είναι ότι ο,τιδήποτε μαθαίνεις μπορεί να σε βοηθήσει. Παιχνίδια παίζω από μικρός αλλά περίπου στις αρχές του Λυκείου τα πήρα στα σοβαρά και τα τελευταία δύο χρόνια τα έχω δει επαγγελματικά. Η αλήθεια είναι ότι δεν περίμενα να φτάσω εδώ που είμαι, υπάρχουν όμως ακόμα περιθώρια εξέλιξης. Πρόκειται για ένα χόμπυ, που έγινε συνήθεια, αγάπη και κατέληξε σχεδόν να είναι η ζωή μου.

Όταν μιλάμε για διακρίσεις σε τι επίπεδο μιλάμε;
Εκτός από τις πολλές επιτυχίες στην Ελλάδα, έχω έρθει 1ος στην Γαλλία το 2013 σε παγκόσμιο πρωτάθλημα παιχνιδιού Ιnjustice (αδικία) και 3ος στην Αμερική στο Ιnjustice 2. Έχω έρθει 2ος στην Αγγλία στο Τέκεν, στους 25 καλύτερους στο Evolution της Αμερικής, το μεγαλύτερο τουρνουά στο είδος του, ανάμεσα σε χιλιάδες ανταγωνιστές. Σε παγκόσμια κλίμακα γενικά βρίσκομαι στους 16 καλύτερους. Τα τελευταία δύο χρόνια έχω κάνει πάνω από 15 ταξίδια σε διάφορες χώρες, εντός και εκτός Ευρώπης. Μόνο Αμερική έχω πάει τρεις φορές. Ασία δεν έχω πάει ακόμα. Παρότι είναι κυρίαρχη στα παιχνίδια και οργανώνει σημαντικά τουρνουά έχει σχετικά μικρά χρηματικά έπαθλα.

bitsikokos1aΤα παιχνίδια σε ποια γλώσσα είναι;
Σχεδόν εξ ολοκλήρου στα αγγλικά. Όλοι οι παίχτες από όλες τις χώρες πρέπει να έχουν βασική γνώση αγγλικών.

Μπορεί να παίξει κανείς σε τουρνουά από το σπίτι του ή πρέπει να πάει σε κάποιον ειδικό χώρο;
Κάποια τουρνουά γίνονται on line και από το σπίτι του κάθε παίχτη. Τα περισσότερα όμως απαιτούν φυσική παρουσία. Μια και αναφερθήκαμε στο σκάκι πιο πριν, όταν παίζεις βλέπεις τον συμπαίχτη σου, απλά δεν κάθεται απέναντί σου αλλά δίπλα σου.

Πόση ώρα μπορεί να διαρκέσει ένας αγώνας;
Οι αγώνες με σετ των τριών κρατάνε 10 με 15 λεπτά. Τα τουρνουά με 20 -30 άτομα τελειώνουν μέσα σε τρεις – τέσσερις ώρες.

Στην προπόνηση χρειάζεσαι αντίπαλο ή μπορείς να κάνεις μόνος σου;
Η προπόνηση έχει δύο κομμάτια, το ένα έχει να κάνει με τα κόλπα και τη συνέχεια των κινήσεων. Το άλλο χρειάζεται αντίπαλο όπου μπορείς να παίξεις με έναν φίλο ή να «μπεις σε ένα ηλεκτρονικό δωμάτιο» και να παίξεις με κάποιον άλλον που έχει εκδηλώσει επίσης την επιθυμία. Υπάρχει τόσος κόσμος που δεν περιμένεις ούτε πέντε λεπτά μέχρι να βρεις συμπαίκτη.

Τον χαρακτήρα με τον οποίο παίζεις τον φτιάχνεις εσύ ή επιλέγεις από το παιχνίδι;
Υπάρχει έτοιμη φουρνιά χαρακτήρων σε κάθε παιχνίδι και επιλέγεις από αυτούς, οι οποίοι διαφέρουν μεταξύ τους στο στυλ. Συνήθως έχω αγαπημένους χαρακτήρες αλλά καμιά φορά χρειάζεται να πάω σε κάτι πιο δυνατό ανάλογα με αυτό που έχει επιλέξει ο αντίπαλος. Διαλέγεις χαρακτήρα στα κρυφά, αν και δεν είναι υποχρεωτικό, χωρίς να ξέρεις αρχικά τι έχει διαλέξει αυτός με τον οποίο παίζεις. Αν ήξερες θα μπορούσες να διαλέξεις κάποιον χαρακτήρα με τον οποίο θα μπορούσες να τον αντικρούσεις καλύτερα.

Θυμίζει λίγο το παιδικό παιχνίδι «πέτρα, ψαλίδι, χαρτί» όπου η επιλογή, που είναι όμως στην τύχη, καθορίζει τον νικητή.
Μοιάζει λίγο, μια και κάποιοι χαρακτήρες υπερέχουν από άλλους, ενώ και εδώ παίζει κάποιο ρόλο και η τύχη, πολύ λιγότερο όμως από παλιότερα παιχνίδια. Μπορείς να αλλάξεις χαρακτήρα στη συνέχεια του παιχνιδιού, μόνο όμως εφόσον ο χαρακτήρας σου πεθάνει.

Υπάρχουν Εθνικές Ομάδες;
Στην Αμερική και στην Ασία που έχουν προχωρήσει σε άλλο στάδιο από εμάς, υπάρχουν Εθνικές ομάδες, σπόνσορες μεγάλες εταιρίες. Στην Ευρώπη η κίνηση αυτή έρχεται πιο αργά και στην Ελλάδα αργότερα αν και υπερέχουμε από άλλες χώρες των Βαλκανίων.

Ποιας ηλικίας και φύλου είναι συνήθως οι παίχτες;
Από 15 ετών, μέχρι το περισσότερο γύρω στα 45. Οι μεγαλύτεροι είναι αυτοί που έπαιζαν από νεαρή ηλικία και το κράτησαν μέχρι τώρα. Όσον αφορά το φύλλο, γενικά ανδροκρατείται η κοινωνία των ηλεκτρονικών παιχνιδιών. Μιλάμε για περίπου 9 προς 1, αν και σιγά σιγά μπαίνουν όλο και περισσότερες γυναίκες.

Τα έξοδα των ταξιδιών σου ποιος τα καλύπτει;
Μέχρι πριν δύο χρόνια ταξίδευα με δικά μου έξοδα, ικανοποιώντας το χόμπυ μου. Στο τέλος όμως έβγαινα κερδισμένος, αφού συνήθως έπαιρνα καλή θέση και το βραβείο συνοδευόταν και από χρηματική αμοιβή. Τώρα τα έξοδα μου τα καλύπτει σπόνσορας, ο Legacyofkaiser, ή Τάσος Ελευθεριάδης, ο οποίος είναι επίσης παίχτης, σε άλλα παιχνίδια, youtuber και ηλεκτρονικός συνεργάτης.

Παρότι ανταγωνιστικό το παιχνίδι αναπτύσσεται συντροφικότητα σε αυτά τα τουρνουά;
Η συμμετοχή σε τουρνουά είναι το πιο μαγευτικό κομμάτι του παιχνιδιού. Βρίσκεσαι με άλλους που μοιράζονται την ίδια αγάπη και πάθος, περνάτε ώρες μαζί, υπάρχουν δεκάδες δραστηριότητες, δημιουργούνται φιλίες.

Μπορεί κάποιος να ξεκινήσει από μόνος του χωρίς βοήθεια να παίζει;
Υπάρχουν οδηγίες στα αγγλικά σε κάθε παιχνίδι, τις οποίες μπορείς να ακολουθήσει ο αρχάριος παίχτης. Υπάρχουν όμως και οδηγίες στο ίντερνετ, ελληνικά κανάλια και εφαρμογές στο google.

bitsikokos3aΓια τα γραφικά των παιχνιδιών έχεις να παρατηρήσεις κάτι;
Όλα είναι νέας γενιάς, ιδιαίτερα εντυπωσιακά στο μάτι, υπάρχουν πολλές εκρήξεις, λάμψεις και ό,τι φανταστείς. Με τα χρόνια διαπιστώνει κανείς πολλές αλλαγές όχι μόνο στα ίδια τα παιχνίδια αλλά και στον κόσμο που τα αντιμετωπίζει πιο σοβαρά και επαγγελματικά. Τα παλιά παιχνίδια ήταν χωρίς πολλούς μηχανισμούς, πολύ απλούστερα, βασίζονταν κυρίως στην τύχη. Παλιότερα δεν νοιάζονταν τόσο για το ανταγωνιστικό μέρος, ενώ τώρα η βασική συζήτηση είναι για το πόσο ανταγωνίσιμα είναι.

Το γεγονός ότι γίνονται όλο και περισσότερο ανταγωνιστικά θεωρείς ότι μπορεί να επηρεάσει τον χαρακτήρα των παιχτών; Τι θα έλεγες σε όλους όσους ανησυχούν ότι όλα αυτά τα παιχνίδια μαχών κάνουν τον κόσμο πιο βίαιο;
Αυτό θα το δείξει με σιγουριά το μέλλον. Δεν νομίζω όμως ότι το παιχνίδι αλλάζει τον άνθρωπο. Του δίνει τη δυνατότητα να ξεδίνει, που άμα δεν την είχε θα έβρισκε άλλον τρόπο να το κάνει. Βία υπήρχε και πριν υπάρξουν τα παιχνίδια. Το ίδιο ανησυχούσαν και όταν βγήκε η τηλεόραση, που πίστευαν ότι αν έβλεπαν κάποιον να σκοτώνει θα οδηγούσαν τους ανθρώπους να κάνουν το ίδιο. Πριν αρχίσω να παίζω ηλεκτρονικά είχα και πάλι στρατιωτάκια και όπλα.

Έχουμε στην Ελλάδα δημιουργούς παιχνιδιών;
Εννοείται ότι έχουμε και σχεδιαστές και δημιουργούς παιχνιδιών. Είμαι τέστερ σε κάποια από αυτά, συνεργάζομαι με την Pixel Reign. Είναι δημιουργοί παιχνιδιών πλατφόρμας, όπως το Super Mario.

Ποιο είναι το αγαπημένο σου μέρος για να παίζεις;
Παίζω και από το σπίτι αλλά καμιά φορά συναντιόμαστε με φίλους και παίζουμε ή σε άλλα σπίτια ή σε ίντερνετ καφέ.

Θα σου άρεσε να παίξεις σε τάμπλετ, καθισμένος σε κάποιο παγκάκι, έξω στον καθαρό αέρα;
Θα ήταν υπέροχο να συνδυαστεί με τη φύση αλλά τα παιχνίδια αυτά δεν κυκλοφορούν σε τάμπλετ. Παρόλα αυτά έχω καθίσει αρκετές φορές σε παγκάκια για να παίξω κάποιο άλλο παιχνίδι στο κινητό. Θεωρώ απαραίτητο το wi – fi ελεύθερο σε πάρκα στις πόλεις. Είναι ένας τρόπος να πάει στην πλατεία η νεολαία.

Με τι λοιπόν θα λέγαμε ότι ασχολείσαι αυτό τον καιρό;
Προπονήσεις, ιδιαίτερα μαθήματα, δοκιμές σε παιχνίδια, εκπομπές στον ίντερνετ, όπου δείχνω live, κάποια παιχνίδια μου. Όποιος θέλει μπορεί να με παρακολουθήσει στο Twitch το NivekTvGreece. Οι «οπαδοί» μου με ξέρουν ως Nivek, ενώ συμμετέχω στη σελίδα μου στο Facebook Marios «Nivek» Bitsikokos. Υπάρχει κόσμος που έχει γίνει συνδρομητής στο κανάλι μου, οπότε και λαμβάνει ειδοποιήσεις για το πότε γίνεται εκπομπή. Συνήθως κάνω το βραδάκι, Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή και καμιά φορά και το Σαββατοκύριακο.

 

Μια και τη φανατική ενασχόληση με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια δεν είναι κάτι που βλέπουν με χαρά οι γονείς, μιλήσαμε με την Κατερίνα Ζάχαρη, μητέρα του Μάριου Μπιτσικόκου.
«Ναι είχα κι εγώ τις αγωνίες μου γύρω απ’ όλα αυτά τα λεγόμενα ηλεκτρονικά παιχνίδια και το πάθος που έδειχνε ο Νίβεκ, για μένα Μάριος!! Έτρεμα στην ιδέα του εθισμού, φοβόμουν ότι κάτι συμβαίνει! Στην αρχή λέω «αγόρι είναι, κάποιο χόμπι θα ‘χει αφού και καλός μαθητής ήταν και σπούδαζε και εργαζόταν κιόλας». Δυστυχώς η διαφορά ετών που μας χωρίζει απ’ την καινούργια γενιά δεν μου άφηνε περιθώρια να το αξιολογήσω διαφορετικά. Ώσπου άρχισε να συμμετέχει σε τουρνουά και να σημειώνει επιτυχίες!! Και πάλι ήμουν διστακτική κι αγωνιούσα. Απ’ την άλλη σκεφτόμουν ότι στην Ελλάδα οι μισοί νέοι είναι αραχτοί μ’ έναν καφέ χαζολογώντας και οι άλλοι ψάχνουν με αγωνία έστω κι ένα τετράωρο.
Ο Νίβεκ δεν καπνίζει, δεν πίνει ούτε καφέ. Ναι θα βρεθεί σαν νέος σε καφετέριες και θα διασκεδάσει σε μπαράκια αλλά μέσα σε λογικά πλαίσια με την παρέα του!! Τον υπόλοιπο χρόνο τρέχει ν’ αξιοποιήσει το χόμπι του!! Δεν το κρύβω ότι όταν άρχισαν τα ταξίδια στο εξωτερικό η αγωνία και το άγχος μου ήταν απερίγραπτα. Όταν γυρνούσε όμως χαρούμενος με έπαθλα κι έβλεπα ότι έλαμπε από χαρά, ηρεμούσα και χαιρόμουν μαζί του. Δεν σταματούσα όμως να του υπενθυμίζω ότι είναι απλά ένα χόμπι! Ότι έχει τόσα προσόντα σπουδών που μπορεί να τα εκμεταλλευτεί ως επάγγελμα κι εκεί ερχόταν η διαμάχη!!
Υποχωρούσα με τη σκέψη ότι πράγματι είναι κάτι που το θέλει πολύ κι έβλεπα τον αγώνα και το τρέξιμο που έκανε, τα ξενύχτια, την κούραση. Καμιά δουλειά δεν θ’ αποδώσει αν δεν την αγαπάς !!
Άρχισα να παρακολουθώ online όλα τα παιχνίδια του σ’ όλα τα κράτη!! Αγωνιούσα μαζί του και χαιρόμουν για τις νίκες του! Δάκρυζα όταν φορούσε στην πλάτη την ελληνική σημαία!! Αλήθεια πόσο το ήθελε και τ’ αγαπούσε αυτό που έκανε! Άργησα να το καταλάβω. Είναι δύσκολο στη χώρα μας, ναι πολύ δύσκολο, του το λέω συνέχεια και μάλιστα στην εποχή της κρίσης!! Αλλά και πού δεν έχει κρίση; Τώρα πια καμαρώνω και τον στηρίζω όσο μπορώ. Είναι δύσκολο κι έχει κάνει πολλές θυσίες. Μακάρι να πετύχει αφού το θέλει. Αλλά θα το επισημάνω!!! Όταν μάθουμε στα παιδιά μας «παν μέτρον άριστον» και το «θέλω είναι δύναμη» δεν έχουμε λόγο να φοβόμαστε. Δίνοντάς τους γερές βάσεις τ’ αφήνουμε να χτίσουν την ευτυχία τους!!».