Γενέθλια με πολύ κόσμο στο 1ο Γυμνάσιο Κηφισιάς

χρώμα 1ο Γυμνάσιο

Γέμισε γρήγορα η αίθουσα εκδηλώσεων του 1ου Γυμνασίου Κηφισιάς το Σάββατο 10 Μαρτίου το απόγευμα, ημέρα εορτασμού των 75 χρόνων  του. Συγχρόνως εγκαινιαζόταν και η ανανεωμένη όψη του σχολείου, ύστερα από συνεργασία με το Α’ Εργαστήρι της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών.κόσμος 1ο

Απέξω ακόμα δινόταν η ευκαιρία  να εντυπωσιαστεί κανείς από τα χαρούμενα χρώματα και σχέδια των σπουδαστών της Σχολής Καλών Τεχνών.  χημείο 1ο

Πολλοί οι Κηφισιώτες  που τέλειωσαν το συγκεκριμένο σχολείο, το πρώτο Γυμνάσιο της Κηφισιάς, το οποίο από το 1943 και για τριάντα περίπου χρόνια, εξυπηρετούσε όλη την περιοχή της Αττικής βόρεια του Αμαρουσίου. Έτσι ο τίτλος της εκδήλωσης «Μνήμες από τα παλιά… παρουσία στο σήμερα», έκανε κάποιους νοσταλγούς να περπατήσουν στη Λεβίδου και να περάσουν την πόρτα του. Για αυτούς η εκδήλωση ίσως στάθηκε λίγο απογοητευτική, μια και το μεγαλύτερο μέρος της εκδήλωσης επικεντρώθηκε στη νέα εικόνα του σχολείου.

Γιορταστικό το κλίμα, δίκαια περήφανοι οι συντελεστές για την ανταπόκριση του κόσμου, σε μια εκδήλωση όμως που προσπαθώντας να τα χωρέσει όλα τράβηξε πολύ σε χρόνο.  Το καλωσόρισμα έκανε καθηγήτρια του συλλόγου και πρώτη χαιρέτισε την εκδήλωση η διευθύντρια του σχολείου,κα Δωροπούλου,

Γυμνασιάρχης
Η κα Δωροπούλου

η οποία αναφέρθηκε σε όλους όσους βοήθησαν στο να αποχτήσει νέα όψη το σχολείο, ευχαριστώντας ιδιαίτερα τον Κοσμήτορα της Καλών Τεχνών, κ. Αντωνόπουλο, τους φοιτητές που δούλεψαν για την εικαστική ανανέωση του σχολείου, τον Δήμο Κηφισιάς, το Υπουργείο Παιδείας, το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων, με ιδιαίτερη αναφορά στην πρόεδρο, κα Παπαρούνα αλλά και το σύλλογο των καθηγητών και τους μαθητές. Η διευθύντρια αναφέρθηκε και στους συλλόγους «Όραμα – Ελπίδα», «Γιατροί χωρίς σύνορα» και το παράρτημα της Κηφισιάς της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρίας αλλά και στην εταιρία χρωμάτων Vitex, που παρείχε τα χρώματα. Μίλησε για κόσμημα σχολείο, το οποίο οφείλουν να διαφυλάξουν από βανδαλισμούς.

Ο δήμαρχος, Γιώργος Θωμάκος, μίλησε για σημείο αναφοράς και επιστροφής, ευχαριστώντας από τη μεριά του όσους συνέβαλαν στην ανανέωση του σχολείου, ενώ υποσχέθηκε ότι θα φροντίσει ο Δήμος και για την ανανέωση της αίθουσας εκδηλώσεων, στην οποία δεν είχε γίνει κάποια εικαστική παρέμβαση.  Ανέφερε ότι πρόκειται για ένα κλασσικό σχολείο με νέα ταυτότητα,  το οποίο δεν είναι μνημείο αλλά ένας ζωντανός οργανισμός.

κοσμήτορας
Ο κ. Αγγελόπουλος

Παρών και ο κοσμήτορας, Άγγελος Αντωνόπουλος, ο οποίος μίλησε για μια προσπάθεια που πήρε 2,5 χρόνια, αναφέροντας ότι η Σχολή Καλών Τεχνών έχει κλείσει και αυτή πολλά χρόνια λειτουργίας, αφού ιδρύθηκε το 1836.  Ανέφερε ότι θα προτιμούσε να είχε ενεργοποιηθεί και η μαθητική κοινότητα, η οποία όμως δεν ανταποκρίθηκε ιδιαίτερα.

Αναφορά στο πώς επηρεάζει τη ζωή μας η τέχνη έκανε στο χαιρετισμό του ο πρύτανης της Σχολής Καλών Τεχνών, Πάνος Χαραλάμπους.

πρύτανης
Ο κ Χαραλάμπους

 

Χαιρετισμό απηύθυνε και εκπρόσωπος του Υπουργείου Παιδείας, καθώς και ο πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Κηφισιάς, Σταύρος Ζαπάντης.

Ακολούθησαν ομιλίες από τους συλλόγους που πραγματοποιούν δράσεις μαζί με το σχολείο, καθώς και από την πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων,  Γεωργία Παπαρούνα.

Κανείς από τους ομιλητές δεν είχε πρόθεση να κουράσει το ακροατήριο και όλα όσα ειπώθηκαν είχαν ενδιαφέρον, ίσως ήταν όμως ιδιαίτερα πολλά για ένα ανοιξιάτικο σαββατιάτικο απόγευμα και υπήρχε μια αδημονία όσο η εκδήλωση τραβούσε σε μάκρος, ενώ οι επισκέπτες δεν είχαν τη δυνατότητα να περιηγηθούν στους χώρους του σχολείου.  Πράγμα φυσικό από την άποψη ότι θα ακολουθούσε επίσημη ξενάγηση και πάντα υπάρχει φόβος εάν οι σχολικοί χώροι είναι ανοιχτοί εκτός ωρών λειτουργίας.

Στη συνέχεια η διευθύντρια παρουσίασε το ιστορικό του σχολείου και ακολούθησαν μουσικά σύνολα και χορευτικά από τους μαθητές. κήπος 1ο Γυμνάσιο

Ιδιαίτερη αξία είχε η στιγμή που δόθηκε αναμνηστικό στους φοιτητές της Καλών Τεχνών, οι οποίοι  δούλεψαν στη μεταμόρφωση του σχολείου.  Τα σχέδια είναι ιδιαίτερα χαρούμενα, με ζωντανά χρώματα, όμορφες ιδέες, που όμως, από ότι διαπιστώσαμε, θα μπορούσαν να ταιριάξουν σε ένα οποιοδήποτε σχολείο,  οποιασδήποτε περιοχής της Ελλάδας ή αλλού.  Η πλειοψηφία δεν έχει να κάνει με το χρώμα της Κηφισιάς. Ίσως εκεί να χρειαζόταν η συμμετοχή των μαθητών, οι οποίοι δεν ενεργοποιήθηκαν, όπως παρατήρησε ο κοσμήτορας, κ. Αντωνόπουλος.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με περιήγηση και ξενάγηση στους ανανεωμένους χώρους του σχολείου, καθώς και στην έκθεση εικαστικών.