Επαναστάσεων βίοι παράλληλοι

xristakis1

Ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον βιβλίο έφτασε στο γραφείο μας από τον συγγραφέα Σπύρο Χρηστάκη, γνωστό στην Κηφισιά και από τις διαλέξεις του στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο, πάνω στην ευρωπαϊκή και αμερικανική ιστορία.

«Ανεξαρτησίες και εθνικές ταυτότητες στη Νότιο Αμερική», από τις Eκδόσεις «ΑΩ». Ένα βιβλίο που εξετάζει δύο διαφορετικές επαναστάσεις από τις δυο πλευρές του Ατλαντικού την ίδια χρονική περίοδο. Την επανάσταση του Ρίο Ντε Λα Πλάτα στη Νότιο Αμερική και την ελληνική επανάσταση του 1821. Μια προσπάθεια για ένα διαδραστικό βιβλίο προκειμένου να κατανοηθούν περισσότερο οι συνθήκες που οδηγούν στην επανάσταση. Πρόκειται για εμπεριστατωμένη και πρωτότυπη επιστημονική μελέτη, που βασίζεται σε πλήθος στοιχείων.

Ανιχνεύουμε από την εφημερίδα Gazeta de Buenos Ayres, όργανο της τοπικής προσωρινής Κυβέρνησης, στις 13 Σεπτεμβρίου του 1810. «Το να αναγνωρίζεται, σε όλους τους κατοίκους της μητρόπολης, το δικαίωμα να επιλέξουν τους αντιπροσώπους τους στη βουλή και να περιορίζονται οι Αμερικανοί στις παθητικές και υποτιμητικές ψήφους των δημοτικών συμβουλίων τους, το να καθιερώνονται δύο μέτρα και δύο σταθμά για τους Ευρωπαίους και για τους Αμερικανούς αντιπροσώπους, με μοναδικό σκοπό να μειωθεί η επιρροή της Αμερικής λόγω της σημασίας της και του πληθυσμού, φανερώνει με έκδηλο τρόπο ότι η ελευθερία και η αδελφοσύνη για τις οποίες μας μιλούν δεν είναι παρά μόνο ασήμαντες λέξεις, μάταιες υποσχέσεις…».

Ουσιαστικά η εφημερίδα εκφράζει τους λόγους για την εμφύτευση του σπόρου της κάθε επανάσταση.