Θάλασσα από κεριά

συνάντηση επιταφίων

Πλήθος κεράκια ένωναν την απόσταση από τις εκκλησίες της Κηφισιάς προς την πλατεία Πλατάνου που ήταν το ραντεβού των επιταφίων, τη Μεγάλη Παρασκευή στις 9.30  το βράδυ.  Μπορεί να έφυγε πολύς κόσμος για να γιορτάσει το Πάσχα στην επαρχία, όσοι όμως έμειναν γέμισαν τις εκκλησίες της πόλης.  Οι μυρωδιές της άνοιξης συνέβαλλαν στην κατανυκτική ατμόσφαιρα σε συνδυασμό με τις μικρές μυροφόρες που προηγούνταν του επιταφίου του Αγίου Γεωργίου.

Πρώτος έφτασε ο επιτάφιος του Ιερού Ναού Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, ακολούθησε του Αγίου Γεωργίου και στη συνέχεια του Αγίου Δημητρίου με άγημα της αεροπορίας υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής Κηφισιάς.Μεταμόρφωση σωτήρος

Πολύς ο κόσμος που συνόδευε, ενώ οι περισσότεροι προσπαθούσαν να φωτογραφήσουν και την ομορφιά των επιταφίων.  Κλειστή η Λεωφόρος Κηφισίας στο ύψος της πλατείας για περίπου μία ώρα.

Κήρυγμα έκανε ο μητροπολίτης Κηφισιάς, Αμαρουσίου και Ωρωπού κ. Κύριλλος, απευθυνόμενος στον δήμαρχο της πόλης, Γιώργο Θωμάκο, στον Ιερό Κλήρο από τις εκκλησίες μας, στους δημότες της πόλης. Τελειώνοντας μίλησε για ειρήνη και ενότητα, τα μόνα πράγματα που μπορούν να μας γλιτώσουν από τις δυσκολίες που βιώνουμε ως χώρα. Ευχήθηκε δε τη γρήγορη απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών που βρίσκονται φυλακισμένοι στην Τουρκία.

Κύριλλος
Ο κκ. Κύριλλος χοροστάτησε της συνάντησης των επιταφίων συνοδευόμενος από τον ιερό κλήρο της πόλεως μας

Μερικά σποραδικά χειροκροτήματα ακολούθησαν το τελείωμα του κηρύγματός του. Η αλήθεια είναι ότι μετά από κάθε λόγο συνήθως χειροκροτούμε, ακόμα και όταν δεν μας άρεσαν αυτά που ακούσαμε, έστω από ευγένεια.  Οι ιερείς είναι οι μόνοι που δεν περιμένουν το χειροκρότημα με το τέλος του κηρύγματός τους. Είναι όμως σαν κάτι να λείπει όταν τελειώνουν χωρίς να υπάρχει κάποια επιβράβευση.

Σιγά σιγά οι επιτάφιοι άρχισαν να απομακρύνονται κατευθυνόμενοι προς τους ιερούς ναούς, συνοδευόμενοι από τους πιστούς και παρέμειναν έξω από την εκκλησία, δίνοντας την ευκαιρία στον κόσμο που ήθελε να περάσει από κάτω, μπαίνοντας στην εκκλησία.

πλατάνια
Ο επιτάφιος του Αγίου Γεωργίου στην οδό Στροφυλίου κάτω από τα πλατάνια

Τώρα όλοι περιμένουμε την Ανάσταση! Χρόνια Πολλά!