Μια πρωτότυπη και ενδιαφέρουσα έκθεση

knifeshow1

Η τέχνη γνώρισε στη διάρκεια της ανθρώπινης ιστορίας και εξακολουθεί να γνωρίζει μέχρι τις μέρες μας αμέτρητες διαφορετικές εκφράσεις με τεράστια διακύμανση στην αποδοχή που βρίσκουν στην κοινωνία. Ένα στοιχείο που συχνά κατηγορούν οι σκεπτικιστές της αισθητικής και της τέχνης είναι η παραγωγή «τέχνης για την τέχνη». Στον αντίποδα μπορεί να συναντήσει κανείς αντιλήψεις μερικώς ξεπερασμένες στις μέρες μας, που αφορούν αυτό που στη διάρκεια του 20ου αιώνα αποκαλούσαμε «στρατευμένη τέχνη».

Σε δύο πράγματα νομίζω ότι δεν θα μπορούσε να διαφωνήσουν οι εκφραστές των δύο αυτών ακραίων και όλων των ενδιάμεσων τάσεων: στο ότι πανάρχαια υλικά όπως το σίδερο, η πέτρα, το ξύλο ή ο χαλκός, εξακολουθούν να βρίσκουν σημαντική και πλειοψηφική αναγνώριση ως πρώτες ύλες για αντικείμενα τέχνης και ότι ο συνδυασμός της τέχνης με χρηστικά αντικείμενα, η έκφραση δηλαδή της τέχνης σε αντικείμενα καθημερινής χρήσης, διατηρεί σημαντική αίγλη στο ευρύ κοινό. Μία έκφραση τέχνης σε χρηστικά αντικείμενα είναι και η χειροποίητη μαχαιροποιία.

Το μαχαίρι υπήρξε το πρώτο εργαλείο που κατασκεύασε ο άνθρωπος από την Λίθινη ακόμα εποχή. Στις μέρες μας η μαχαιροποιία δανείζεται τους τεχνίτες της από διάφορους χώρους, από τη μεταλλουργία μέχρι τη γλυπτική. Στη χώρα μας πολλές απόπειρες συνάντησης των ανθρώπων που από πάθος κατασκευάζουν χειροποίητα μαχαίρια, έπεσαν στο κενό στο παρελθόν. Πρόσφατα οι άνθρωποι αυτοί, τεχνίτες και καλλιτέχνες συνάμα, συναντήθηκαν μέσω της επικοινωνίας που είχαν οι φίλοι του μαχαιριού στο διαδικτυακό τόπο www.greekblades.com. Η ανταλλαγή απόψεων και η ανάγκη επικοινωνίας του πάθους τους οδήγησε στη γέννηση του Πανελλήνιου Συλλόγου Μαχαιροποιών Ελλάδας (www.greekknifemakersguild.weebly.com). Και το κατάστημα GUN & KNIFE Classics στα Μελίσσια προσέφερε αφιλοκερδώς το χώρο του για την πρώτη έκθεση αυτού του συλλόγου, από τις 18 ως τις 20 Μαΐου 2018.

Τα εγκαίνια της έκθεσης είναι την Παρασκευή 18 Μαΐου στις 7.00 το απόγευμα και εννοείται ότι είστε όλοι καλεσμένοι. Η έκθεση θα συνεχιστεί το Σάββατο 19 Μαΐου από τις 10 το πρωί ως τις 8 το βράδυ και την Κυριακή 20 Μαΐου από τις 10 το πρωί ως τις 6 το απόγευμα. Δώδεκα από τους σαράντα περίπου μαχαιροποιούς του συλλόγου θα εκθέσουν δημιουργίες τους κατά τη διάρκεια της έκθεσης. Τις ώρες της έκθεσης δεν θα γίνονται πωλήσεις από το κατάστημα. Το ίδιο ισχύει και για όλους τους εκθέτες – σφυρηλάτες – μαχαιροποιούς που θα εκθέσουν τις δημιουργίες τους. Οι περισσότεροι από αυτούς άλλωστε, παρά το πολύ ψηλό επίπεδο των έργων τους, δεν εμπορεύονται τις δημιουργίες τους. Προτιμούν να τις συλλέγουν ή να τις δωρίζουν σε φίλους, συγγενείς και… συνοδοιπόρους.

Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι μία επίσκεψη στην πρώτη έκθεση Ελλήνων μαχαιροποιών δεν θα αφήσει κανέναν αδιάφορο και ελπίζουμε ότι θα σας καταπλήξει. Τα ανθρώπινα χέρια μπορούν να δώσουν στο ατσάλι ψυχή με έναν μοναδικό και ανεπανάληπτο τρόπο, δημιουργώντας κομψοτεχνήματα, προάγοντας την τέχνη, και ανοίγοντας νέους ορίζοντες στο ευρύτερο κοινό.

Σας περιμένουμε λοιπόν τις ημέρες και ώρες της έκθεσης στον χώρο του Gun and Knife Classics στα Μελίσσια (25ης Μαρτίου 28Α, τηλ. 210 6138049, 210 6138087 και 210 8034380). Εννοείται ότι η είσοδος είναι δωρεάν…

Χρήστος Χατζιώτης