Μια ξεχασμένη ιστορία…

ravanis2a

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ ΤΟΥ ΦΑΝΗ ΡΑΒΑΝΗ

Γράφει ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΡΟΣΙΝΟΣ

Με το σημείωμά μου θα αναφερθώ σε μία ιστορία από το παρελθόν, που είχε παραπέσει στη λήθη -λέτε τυχαία;- και ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματά του.

Βρισκόμαστε τον Σεπτέμβρη του 1944, δηλαδή λίγο πριν φύγουν από την πατρίδα μας οι Γερμανοί κατακτητές. Το ιστορικό πια πρόσωπο που θα μας απασχολήσει από εδώ και κάτω είναι ο Φάνης ή Φώτης Ραβάνης.

Ο Φάνης, λοιπόν, ήταν ένα παλικάρι Κηφισιωτόπουλο, που αψηφώντας τον κατακτητή εντάχθηκε στις γραμμές της ΕΠΟΝ (1) και στη συνέχεια στον εφεδρικό ΕΛΑΣ Κηφισιάς. Μια ομάδα του ΕΛΑΣ Κηφισιάς, στις 27-9-1944, κρύβεται στην οδό Στροφυλίου (πιθανά στο σπίτι της αδελφής του Φάνη). Οι Γερμανοί έχουνε εξαπολύσει έρευνες και μπλόκα, οπότε η ομάδα για μεγαλύτερη ασφάλεια μετακινείται στο Κτήμα Φόμπριτς (2). Επικεφαλής της ομάδας είναι ο αείμνηστος λοχαγός του ΕΛΑΣ Στέλιος Καψαμπέλης (διατέλεσε και δημοτικός σύμβουλος). Ο Φάνης, ως νεότερος της ομάδας, παίρνει εντολή να βγει απ’ το κρησφύγετο, προκειμένου να διαπιστώσει τι ακριβώς συμβαίνει και στη συνέχεια, βέβαια, να ενημερώσει την ομάδα του.

Έτσι, λοιπόν, ο Φάνης βρίσκεται κάποια στιγμή στη συμβολή των οδών Χ. Τρικούπη και Κηφισιάς, στα παλιά σύνορα Κηφισιάς – Ν. Ερυθραίας, δηλαδή στο σημερινό τοπωνύμιο που αποκαλούμε Φάρο ή Φόρο.

Ο Φάνης, λοιπόν, βρισκόμενος στο συγκεκριμένο σημείο, πέφτει σε μπλόκο Γερμανών και αποφασίζει να απομακρυνθεί. Δυστυχώς, γίνεται αντιληπτός από τους Γερμανούς, που του ζητούν να σταματήσει, για να τον συλλάβουν, αυτός δεν υπακούει και η γερμανική σφαίρα των κατακτητών τον βρίσκει στην καρδιά και τον σωριάζει κατά γης.

Από τα στοιχεία που έχω στα χέρια μου προκύπτουν τα εξής: Την επόμενη ημέρα στο Ληξιαρχείο Κηφισιάς, με αριθμό πράξης καταχώρησης 61 Β/28-9-1944, δηλώνεται ο θάνατος του Φάνη ή Φώτη (κατά το ορθότερο) Ραβάνη από τον Αλέξανδρο Βασ. Βάρσο, δηλαδή τον θείο του πρώην Δημάρχου μας, κ. Βασιλείου Βάρσου.

ravanis1a
Η ληξιαρχική πράξη θανάτου του Φάνη Ραβάνη

Η απελευθέρωση έρχεται στις 12-10-1944 και Δήμαρχος τοποθετείται κάποιος Αβορικιώτης και το τότε Δημοτικό Συμβούλιο για να τιμήσει το αδικοχαμένο παλικάρι ορίζει στη μνήμη του τη σημερινή οδό Χ. Λαδά, σε Φάνη Ραβάνη. Όμως, έρχονται χαλεπές ημέρες και το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-ΚΚΕ-ΕΠΟΝ είναι υπό καταδίωξη. Και επόμενο ήταν οι λεγόμενοι «Εθνικόφρονες» να κατεβάσουν από τον δρόμο την ταμπέλα που έλεγε Φάνης Ραβάνης και να ανεβάσουν του Χρήστου Λαδά.

Αλλά το μίσος δεν σταμάτησε εκεί. Η μάνα του αδικοχαμένου παλικαριού εργαζόταν ως καθαρίστρια στο πρώην Δημοτικό Σχολείο Κηφισιά και την απέλυσαν για αντεθνική δράση. Μάνα που είχε γιο αντιστασιακό και χαμένο από τα βόλια του καταχτητή.

Πριν τελειώσω, θα ήθελα να αναφέρω δυο πράγματα επιπλέον:

1) Ο Ματρώζος, όπως είναι γνωστό, υπήρξε συνεργάτης και συμπουρλοτιέρης με τον Κωνσταντίνο Κανάρη, με τον οποίο στις 6 προς 7 Ιουνίου 1822 πυρπόλησαν τη ναυαρχίδα του τουρκικού στόλου στη Χίο, όπου σκοτώθηκε και ο ναύαρχος του τουρκικού στόλου Καρά – Αλή.

Τα χρόνια πέρασαν, η Ελλάδα μας απελευθερώθηκε (όπως απελευθερώθηκε) από τον τουρκικό ζυγό και ο ναύαρχος Κ. Κανάρης είναι μια εποχή υπουργός Ναυτικών. Ο Ματρώζος έχει περιέλθει σε ένδεια και αποφασίζει να εμφανιστεί στην είσοδο του υπουργείου του φίλου του και συναγωνιστή του Κ. Κανάρη. Με ρούχα κουρελή, ομοιάζων με ζητιάνο. Ζήτησε, λοιπόν, να συναντήσει τον υπουργό ευρισκόμενος στην είσοδο του υπουργείου. Εκείνη την ώρα περνάει ένας υψηλόβαθμος αξιωματικός του Π.Ν. και αντικρίζοντας τον ζητιάνο Ματρώζο ζητάει να τον απομακρύνουν από το χώρο. Ο Ματρώζος, ο ήρωας και αγωνιστής του ’21 δεν τα χάνει και απαντάει στον υψηλόβαθμο αξιωματικό: «Αν δεν υπήρχαν Ματρώζοι σαν κι εμένα, ναύαρχοι σαν κι εσένα δεν θα υπήρχαν σήμερα».

2) Μήπως ήρθε η ώρα, κύριοι του Δήμου, να αποκαταστήσετε τη μνήμη του ηρωικού παλικαριού Φάνη Ραβάνη, δίνοντας ως ελάχιστη τιμή το όνομά του σε κάποιον δρόμο; Για να σας διευκολύνω, σας προτείνω να μετονομαστεί η οδός Ξηρομέρου σε Φ. Ραβάνη.

 

(1) Από πληροφορίες του Κ. Μαραγκουδάκη, η ΕΠΟΝ Κηφισιάς ήταν η πολυπληθέστερη μαζική οργάνωση των βορείων προαστίων.

(2) Το Κτήμα Φόμπριτς βρίσκεται πίσω από την Κλινική Σινιούρη.