Το χαρτί δεν πεθαίνει… ούτε καν ξαποσταίνει

Κεφαλογιάννη
Η αντιπεριφερειάρχης Βόρειου Τομέα Λουκία Κεφαλογιάννη απονέμει τιμητικό βραβείο στην εφημερίδα Κηφισιά ΑΠΕ ΜΠΕ/ΑΠΕ ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Τον άθλο της επιβίωσης για μισό και πλέον αιώνα των εντύπων που συνεχίζουν να εκδίδονται κόντρα στον καιρό επιβράβευσε η Ένωση Δημοσιογράφων Ιδιοκτητών Περιοδικού Τύπου (ΕΔΙΠΤ),  τη Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου, σε πανηγυρική εκδήλωση, υπό την αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, στο μέγαρο Σαρόγλου της Λέσχης Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων, στην Αθήνα.

Η «Κηφισιά» φυσικά δεν έλειπε από τα έντυπα που βραβεύτηκαν στην επετειακή εκδήλωση, όπου και η ΕΔΙΠΤ  έκλεινε τα 80  χρόνια της.  Μια Ένωση, που δημιουργήθηκε το 1939,  στα πρόθυρα του πολέμου όταν ήταν ολοφάνερο ότι η ενημέρωση είναι πολύτιμο αγαθό και όσοι την υπηρετούσαν επιτελούσαν πραγματικά λειτούργημα. Μια Ένωση που εκπροσωπεί 200 έντυπα και απευθύνεται σε 3.000.000 αναγνώστες.

βραβεία ΕΔΙΠΤ
Οι βραβευθέντες στην εκδήλωση επετείου 80 χρόνων από την ίδρυση της ΕΝΩΣΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ 
ΑΠΕ ΜΠΕ/ΑΠΕ ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Οι παρευρεθέντες πολιτικοί όπως πάντα δήλωσαν φίλοι και συμπαραστάτες της Ένωσης, ενώ όπως ήταν αναμενόμενο πιο όμορφα μίλησε η αντιπολίτευση, μια και δεν έχει να αποδείξει τα λόγια της με έργο. Έτσι λοιπόν ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για θέματα Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, Στέλιος Πέτσας, μίλησε κυρίως για το τι κάνει η Κυβέρνηση για την επιβίωση των μεγάλων οπτικοακουστικών και εκδοτικών συγκροτημάτων, λέγοντας βέβαια ότι θα προσπαθήσει να στηρίξει και τα δίκαια αιτήματα της Ένωσης.  Στο τέλος πρόσθεσε ότι για να κάνει κάτι όμως η Κυβέρνηση θα πρέπει να προσαρμοστούν τα μέλη στη σύγχρονη ψηφιακή εποχή.

Πέτσας
Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ αρμόδιος για θέματα επικοινωνίας και ενημέρωσης και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας παραδίδει βραβείο στην εκδότρια της εφημερίδας ” Σίφνος” Ουρανία Καλογήρου ΑΠΕ ΜΠΕ/ΑΠΕ ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Σε εντελώς διαφορετικό κλίμα μίλησε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής και δημοσιογράφος, Χρήστος Γιαννούλης,  ο οποίος τόνισε ότι το χαρτί δεν πρόκειται να πεθάνει ποτέ. Συγκεκριμένα στα προβλήματα του κλάδου αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, βουλευτής Γιάννης Δελίδης, ενώ χαιρετισμός έγινε και από τον εκπρόσωπο Τύπου του ΚΙΝΑΛ, Παύλο Χρηστίδη.

Ανάμεσα στους επίσημους καλεσμένους και επίτιμο μέλος της Ένωσης η π. Πρόεδρος της Βουλής  Άννα Ψαρούδα – Μπενάκη, Αντιπρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, η οποία δέχτηκε και ευχές για την ονομαστική της εορτή.

Σαββάκης
Ο πρόεδρος της(ΕΔΙΠΤ) Μιχαήλ Σαββάκης,  ΑΠΕ ΜΠΕ/ΑΠΕ ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Την εκδήλωση παρουσίασε η γραμματέας της Ένωσης, Πέννυ Καλύβα, ενώ σύντομη αναφορά στα 80 χρόνια της Ένωσης  έκανε ο πρόεδρος τη Ένωσης, Μιχαήλ Σαββάκης, τονίζοντας  ότι τα έντυπα των Μελών της αποτελούν τον αντίποδα της κατευθυνόμενης ενημέρωσης και των ψευδών ειδήσεων.

Σύντομη ομιλία έκανε ο πρόεδρος του ιδρύματος Μπότση, Πάνος Καραγιάννης, ενώ ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν η ομιλία του Επίτιμου Προέδρου της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων, Αθανασίου Παπανδρόπουλου.

Παπανδρόπουλος
Ο επίτιμος πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων Αθανάσιος Παπανδρόπουλος ΑΠΕ ΜΠΕ/ΑΠΕ ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης  βραβεία δόθηκαν στα έντυπα που συνεχίζουν να υπηρετούν την ενημέρωση για πάνω από μισό αιώνα, με σειρά αρχαιότητας. Αρχαιότερο έντυπο η εφημερίδα «Σίφνος», η οποία εκδίδεται ανελλιπώς από το 1879. Ανάμεσα στους νεότερους από τους παλιούς η εφημερίδα «Κηφισιά», με συνεχή παρουσία από το 1964, με πρώτους εκδότες τον αείμνηστο Γεώργιο Γρηγοράκο και την  Ευφροσύνη Γρηγοράκου.

Φρόσω
Η Ιδρύτρια της εφημερίδας Κηφισιά Ευφροσύνη με τον σημερινό εκδότη Γιάννη Γρηγοράκο
ΑΠΕ ΜΠΕ/ΑΠΕ ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν  μεταξύ άλλων ο Αναπ. Υπουργός Προστασίας του Πολίτη  Γεώργιος Κουμουτσάκος, η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης  Δόμνα Μιχαηλίδου, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής  Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας,  της Περιφερειακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των αδελφών  δημοσιογραφικών οργανώσεων, προσωπικότητες της πνευματικής και επιχειρηματικής ζωής του τόπου, μέλη και φίλοι της Ένωσης.

συνεργάτες
Οι τιμηθέντες από την ΕΔΙΠΤ συνεργάτες και ιδρυτές της εφημερίδας “Κηφισιά” Ιωάννα και Έρικα Αθανασίου, Γιάννης και Ευφροσύνη Γρηγοράκου και Χριστίνα Ζαχοπούλου
ΑΠΕ ΜΠΕ/ΑΠΕ ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ