62 ευρώ στοιχίζει το πούρο μου, θα λυπηθώ το πρόστιμο;

Σαλματάνης
Οι επαγγελματίες της Κηφισιάς στου Σαλματάνη

«Το πούρο μου στοιχίζει 62 ευρώ θα λυπηθώ το πρόστιμο των 50 ευρώ;» ισχυρίστηκε πελάτης σε μαγαζάτορα όταν του είπε να σβήσει το πούρο του γιατί θα γίνει καταγγελία. Αυτό ειπώθηκε μεταξύ άλλων την Τετάρτη 15 Ιανουαρίου, στο ραντεβού που έδωσαν οι ιδιοκτήτες εστιατορίων και συναφών καταστημάτων στην κλασική ταβέρνα του Σαλματάνη στα Αλώνια, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Ένωσης Εστιατορίων και Συναφών Αττικής (ΕΕΣΑ), να βρεθούν, να ενημερωθούν και να συναποφασίσουν τις δράσεις τους.

Μπαλκόνια που δεν θεωρούνται υπαίθριοι χώροι, πρόστιμα που επιβάλλονται στο κατάστημα ακόμα κι αν προέβη αυτό σε καταγγελία, αυλές όπου απαγορεύεται το κάπνισμα αν κάπου παίζει ένα παιδί, πελάτες που το σκάνε χωρίς να πληρώσουν τον λογαριασμό με πρόσχημα το κάπνισμα, αυτά και άλλα ειπώθηκαν, στη συνάντηση.

«Σε καμία περίπτωση δεν είμαστε ενάντιοι στον αντικαπνιστικό νόμο» ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης Γιάννης Δαβερώνης. «Αυτό που ζητάμε είναι να μην πληρώνουμε δυσανάλογο πρόστιμο αλλά και να βρεθεί μια λύση, έξω από το κύριο χώρο της εστίασης για να τοποθετήσουμε τραπέζια καπνιζόντων. Εξοπλίζουμε τα καταστήματά μας με καλή κουζίνα, διακόσμηση, φωτισμό,  έτσι μπορούμε να έχουμε και ξεχωριστό χώρο για καπνίζοντες.»

Δαβερώνης
O Πρόεδρος της Ένωσης Εστιατορίων Γιάννης Δαβερώνης

Εύκολο πια είναι και για ανταγωνιστή ενός καταστήματος να το κλείσει. Αρκεί να στείλει τους νέους «αυτοφοριάκηδες» μερικούς θεριακλήδες πελάτες στον ανταγωνιστή του και να ανάψουν τσιγάρο. Με ένα μεροκάματο των 50 ευρώ, θα πληρώσουν το πρόστιμο και ο ανταγωνιστής θα κλείσει.

Έτσι λοιπόν με εξαντλητικά πρόστιμα ο καταστηματάρχης γίνεται υπεύθυνος για το  «τι καπνό φουμάρει ο πελάτης του». 50 ευρώ πρόστιμο για τον πελάτη, 500 για το κατάστημα και μάλιστα με point system. Μετά από 5 παραβάσεις, αφαίρεση άδειας λειτουργίας.  Στην εποχή της μηχανογράφησης, υπάρχει πλέον και ένα νέο βιβλίο που θα πρέπει να τηρεί, αυτό που θα καταγράφονται οι παραβάσεις του, ώστε να του αφαιρείται η άδεια.Σαλματάνης 2

Στη συγκέντρωση της ΕΕΕΣΑ ανταποκρίθηκαν πολλοί συμπολίτες μας που διαθέτουν εστιατόρια αλλά και καφετέριες και μπαρ στην περιοχή μας, καθώς επίσης και ο Γενικός Γραμματέας της ΠΟΕΣΕ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων) του δευτεροβάθμιου συνδικαλιστικού οργάνου του κλάδου, Γιώργος Κουράσης. Ο κ. Κουράσης μίλησε για τις παρεμβάσεις που έχουν κάνει ως Σωματείο στο Υπουργείο και αναφέρθηκε στα κενά του νόμου, όπου δεν έχουν παρασχεθεί διευκρινίσεις, παρά τα ερωτήματα της Ομοσπονδίας. Για παράδειγμα ένα κατάστημα που διαθέτει μπαλκόνι,  επειδή είναι κλειστό από τρεις μεριές και ανοιχτό μόνο από τη μία, την οροφή δεν μπορεί να το διαθέσει για καπνίζοντες. Το ίδιο συμβαίνει και σε αυλές που θα μπορούσαν να παίξουν παιδιά.

Σε κατάστημα της Ρόδου, ο καταστηματάρχης, μετά από καταγγελία που έκανε ο ίδιος στις Αρχές για πελάτη ο οποίος αρνούνταν να σβήσει το τσιγάρο του, πήρε και αυτός πρόστιμο. «Δεν μπορούν τα εστιατόρια να σηκώσουν το βάρος της πολιτικής του κράτους για την υγεία των πολιτών» ήταν η γενική διαπίστωση. Αναφέρθηκε ότι στο δήμο Τρίκαλων, ο οποίος όντως είναι πρωτοποριακός, είχε ο ίδιος ο Δήμαρχος επιβάλλει στα καταστήματα καθολική απαγόρευση καπνίσματος με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να πηγαίνουν σε γειτονικούς δήμους για να διασκεδάζουν. Όταν επιτράπηκε το κάπνισμα σε καταστήματα με ζωντανή μουσική, και το πιο μικρό μαγαζί έβαζε μουσικούς.

Σημαντική ήταν η αναφορά του στη διέξοδο που έχουν καταλήξει κάποιοι επιχειρηματίες, τη δημιουργία ιδιωτικής λέσχης σε όροφο του καταστήματος, μια και στις ιδιωτικές λέσχες μπορεί να επιτραπεί το κάπνισμα. Πρόκειται όμως, όπως ειπώθηκε, για αθέμιτο ανταγωνισμό, κάτι που έχει στηλιτεύσει και η η Ανεξάρτητη Αρχή Διαφάνειας.

Απαισιόδοξος φάνηκε ο πρόεδρος της Ένωσης Εστιατορίων και Συναφών Πειραιά,  Γιάννης Τσάκος,  αναφέροντας ότι αφού ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει θέσει ως  προσωπική υπόθεση τον αντικαπνιστικό νόμο, δεν πρόκειται τίποτα να αλλάξει.  Μίλησε για τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν  οι μαγαζάτορες και την τεράστια πτώση τζίρου που έχουν υποστεί, καθώς και για ένα τελευταίο φαινόμενο που παρατηρείται, όπου  βγαίνουν όλοι να καπνίσουν έξω με τα μπουφάν τους και φεύγουν από το κατάστημα χωρίς να πληρώνουν τον λογαριασμό. Ανάμεσα στα τραγελαφικά του νόμου μίλησε για ένα μαγαζί, στο οποίο κόπηκε πρόστιμο γιατί κάποιοι πελάτες κάπνιζαν κάτω από μια ομπρέλα σε εξωτερικό χώρο. Άλλοι αναφέρθηκαν στην επιστροφή των σχολικών χρόνων που βιώνουν πελάτες τους,  καπνίζοντας στις τουαλέτες. Επίσης ανέφεραν ότι δεν αντέχουν να προσλάβουν και σωματοφύλακες για να βγάζουν έξω τους παραβάτες ενώ συγχρόνως αναγκάζονται να μειώσουν το προσωπικό τους, λόγω πτώσης του τζίρου τους.

Αυτά και άλλα πολλά ειπώθηκαν στη συνάντηση της Κηφισιάς, ενώ είχε προηγηθεί μία στη Ραφήνα και θα ακολουθήσουν και άλλες σε όλη την Ελλάδα από αδελφά σωματεία, μήπως και δοθεί το μήνυμα ότι δεν μπορούν να πληρώνουν πάντα οι μικροί επιχειρηματίες.

Και λέμε οι μικροί γιατί αργά ή γρήγορα οι μεγάλοι θα βρουν την άκρη με μια τροποποίηση του νόμου, που θα έρθει όταν θα είναι έτοιμοι. Ο Ερντογάν στη «δημοκρατική» Τουρκία απαγόρευσε το αλκοόλ στα καταστήματα, προφυλάσσοντας την ηθική των μουσουλμάνων. Όμως μπορούν έναντι ενός σημαντικού ποσού κάποια καταστήματα να αγοράσουν άδειες πώλησης αλκοόλ. Ίσως σε λίγο να πωλούνται και εδώ άδειες για αίθουσες καπνιζόντων. Η Πολιτεία θα πρέπει να πείσει ότι το μέτρο δεν είναι εισπρακτικό.berlin1

Κόντεψαν να μας «φάνε» αναγνώστες μας όταν κάναμε πάλι αναφορά στο θέμα. Υπέρμαχοι της υγείας μας όλοι, διαπιστώνουν ότι τα καταστήματα εξακολουθούν να είναι γεμάτα και συγχρόνως «τιμωρούνται οι κακοί» καπνιστές που επιβαρύνουν τα ταμεία υγείας, εκτός όλων των άλλων. Με μια επαρχιώτικη νοοτροπία, διαπιστώνουν ότι παντού έξω κανείς δεν καπνίζει. Αγνοώντας τα σήματα που υποδεικνύουν αν το κατάστημα είναι καπνιζόντων ή όχι, ώστε να επιλέξει ο πελάτης τι θέλει και βρίσκονται γενικά στην Ευρώπη.

Σήμερα η Πολιτεία ζητάει από τους καταστηματάρχες να παίζουν κλέφτες κι αστυνόμους με τους πελάτες τους και «εκπαιδεύει» τους πολίτες να καταγγέλλουν τους καπνίζοντες. Αύριο άραγε τι θα ζητήσουν να καταγγείλουν; Τα βήματα που μας οδηγούν μακριά από τη δημοκρατία είναι μικρά στην αρχή.

«Διαφωνώ με αυτό που λες, αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμα σου να το λες», είπε κάποτε ο Βολταίρος. Διαφωνούμε με τη συνήθεια του καπνίσματος, όμως θεωρούμε υποχρέωσή μας να υπερασπιστούμε το δικαίωμα κάποιου ενήλικα να καπνίζει.