Απειλές για ποινικές κυρώσεις – Η πανδημία χτυπάει την ελευθερία του λόγου

Φαίδων Βόβολης,faidon-vovolis

 

Μέσα σε λίγες μόνο ώρες κατάφερε να γεμίσει το Face Book από ανθρώπους που βρήκαν την ανάρτησή του όχι μόνο ενδιαφέρουσα αλλά και σωστή. Μέσα σε αυτούς συγκαταλέγονται και πολλοί γιατροί όλων των ειδικοτήτων που θεωρούν ότι ο συνάδελφός τους καρδιολόγος Φαίδωνας Βόβολης τα λέει όλα με το όνομά τους.  Και το όνομα αυτών είναι «υπερβολή». Υπερβολή όσων αφορά τα μέτρα πρόληψης για τον #κορωνοϊό.

Από την άλλη υπήρξαν και οι αναμενόμενες ηχηρές αντιδράσεις.  Ο Γιώργος Πατούλης, ως πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, και όχι ως Περιφερειάρχης, δήλωσε ότι είναι «καταδικαστέα κάθε δημόσια δήλωση που δεν στηρίζεται σε επιστημονικά δεδομένα» και απειλεί μάλιστα τον γιατρό με πειθαρχικές και ποινικές κυρώσεις.

Δεδομένου ότι είναι και οι δύο γιατροί και οι δύο επιστημονικά καταρτισμένοι και με δεδομένο ότι είναι πάρα πολύ νωρίς για να υπάρχουν αξιόπιστα επιστημονικά δεδομένα, αναρωτιόμαστε για ακόμα μια φορά κατά πόσο δεν θα λυθεί κάθε έννοια της δημοκρατίας και της ελευθερίας του λόγου, με αφορμή ή εξαιτίας της πανδημίας.

Βασίζονται για τα μέτρα σε στατιστικά δεδομένα. Η στατιστική όμως στην ιατρική, όπως αναφέρει και στο μήνυμά του ο κ. Βόβολης μπορεί να γίνει μόνο σε ετήσια βάση. Και τώρα δεν έχουμε στη διάθεσή μας τα στοιχεία ούτε τριών μηνών.

Ο Φαίδων Βόβολης κατοικεί τα τελευταία χρόνια στην Κηφισιά, ενώ στις περασμένες δημοτικές εκλογές ανακατεύτηκε πολύ ενεργά, αποτελώντας το δεξί χέρι του Αλέξη Μακρή, υποψήφιου δημάρχου με τον συνδυασμό «Νέα Αρχή για την Κηφισιά». Είναι επεμβατικός καρδιολόγος, επιστημονικός συνεργάτης του καρδιολογικού κέντρου Αθηνών, με εξειδίκευση στις νεότερες τεχνικές των υπερήχων καρδιάς και stress echo από την Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρία.

Τον κ. Βόβολη, συνάντησα στο ιατρείο του που διατηρεί στην Κηφισιά.  Είχα μαζί μου βέβαια το απαραίτητο έντυπο της κατ’ εξαίρεση μετακίνησης.  Βρισκόμουν σε εργασία, αφού η εργασία του δημοσιογράφου είναι να παίρνει και συνεντεύξεις. Συνεντεύξεις από επιστημονικά καταρτισμένους ανθρώπους που μπορούν να συμφωνούν ή να διαφωνούν  με μία άποψη. Όπως μπορούν να κάνουν και οι αναγνώστες μας.

Είναι λάθος να προστατευόμαστε αυτή την εποχή από τον #Covid_19;

Ασφαλώς οι ευπαθείς ομάδες πρέπει να προφυλάσσονται.  Από εκεί και πέρα  όμως το να κλεινόμαστε μέσα δεν είναι σωστή αντιμετώπιση για μια τέτοια επιδημία.  Οι ιθύνοντες, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλο τον κόσμο, έχουν τρομάξει τον κόσμο πιο πολύ από το να ήταν μια θανατηφόρα μεταδιδόμενη ασθένεια όπως το HIV (έιτζ).  Οι πιο πολλοί ασθενείς θα το περάσουν σαν να είναι ένα απλό κρύωμα. Όσοι έχουν χρόνια προβλήματα πρέπει να προφυλαχτούν και πάντα η Πολιτεία έχει χρέος αυτούς να τους προφυλάσσει, όχι μόνο τώρα.

Δεν υπάρχει καμία προτροπή χαλάρωσης για το πώς αντιμετωπίζουμε την επιδημία,  αυτό είναι σαφές. Παίρνουμε προληπτικά μέτρα, προσέχουμε αλλά ο εγκλεισμός είναι κάτι διαφορετικό. Το πλήγμα για την οικονομία θα είναι δυσανάλογο με όλη αυτή τη φοβία που έχουν σπείρει στον κόσμο

Τι πιστεύετε ότι θα ακολουθήσει;

Δυστυχώς  μας ετοιμάζουν για το  επόμενο βήμα, τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, κάτι που αντιβαίνει στην ελεύθερη βούληση,  να μπορεί να επιλέγει ο καθένας ελεύθερα θεραπεία και  πρόληψη.

Μάλλον ταράξατε πολλούς αφού λίγες ώρες αφού δημιουργήσατε χαμό στο διαδίκτυο η ανάρτησή σας εξαφανίστηκε. Τι αντιδράσεις προλάβατε να αλιεύσετε;

Μέχρι τώρα η πλειοψηφία όσων διάβασαν το μήνυμά μου ανταποκρίθηκαν με θετικά σχόλια. Πάνω από το 95% συμφωνούσαν και μαζί με αυτούς πολλοί συνάδελφοί μου γιατροί. Φυσικά υπήρχαν και κάποιοι που σχολίασαν αρνητικά όχι μόνο στο ιντερνέτ αλλά και στη γειτονιά μου και στο οικείο περιβάλλον μου. Παρόλα αυτά πολλοί αναμετέδωσαν το μήνυμά μου και είχαμε και σχολιασμό από το εξωτερικό, μέχρι και από  το Μεξικό υπήρχε μήνυμα, τη Γερμανία, τη Γαλλία και αλλού.

Πώς βλέπετε να τελειώνει η υπόθεση «κορωνοϊός»;

Η επιδημία θα κάνει τον κύκλο της και θα εξασθενήσει τέλη Απριλίου. Βέβαια από Σεπτέμβρη μπορεί να εμφανιστούν πάλι κάποια κρούσματα αλλά όπως και η γρίπη που πλήττει τα τελευταία χρόνια όλο τον πλανήτη θα μπορεί να ελεγχθεί.

 

Η ανάρτηση του κυρίου Βόβολη απευθυνόταν στον δεύτερο πληθυντικό σε όλους εμάς που έχουμε κλειδωθεί στα σπίτια μας, φοβούμενοι αν όχι τον ιό, τα πρόστιμα και τις ποινικές κυρώσεις που επιβάλλονται.

Ο γιατρός αναφέρει μεταξύ άλλων ότι κάθε ιός έχει εκθετική αύξηση, δεν αποτελεί εξαίρεση ο κορωνοϊός και ότι αν συγκρίνουμε θύματα και ασθενείς με τα κρούσματα της γρίπης, αυτά του κορωνοϊού είναι αμελητέα.  Αναφέρθηκε στην προ μηνών δήλωση του προέδρου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ο οποίος είχε πει ότι ετησίως έχουμε 60.000 νεκρούς από γρίπη, με τη συντριπτική πλειοψηφία αυτών να είναι άνθρωποι με χρόνια νοσήματα. Και αυτοί πάντα πρέπει να προστατεύονται με σχετική απομόνωση. Δεν είναι κάτι που έπρεπε να θυμηθούμε τώρα.

Προέτρεπε στη δήλωσή του να μην υπάρξει διχασμός ανάμεσα σε αυτούς που φοβούνται και σε αυτούς που καλούνται ως ανεύθυνοι και δεν φοβούνται. Έκανε λόγο για τεστ πειθαρχίας. Προέβλεπε ότι ίσως θα αντιμετώπιζε νομικό κυνήγι και δυστυχώς μάλλον έπεσε μέσα.  Παρόλα αυτά τόνιζε ότι θα λέει πάντα την αλήθεια και θα φροντίζει μόνιμα τους ασθενείς, όχι μόνο την καρδιά τους αλλά και το πνεύμα και την ψυχή τους.

Η ανάρτησή του έκανε ιδιαίτερη  αίσθηση όχι μόνο για την αλήθεια των λόγων του αλλά και για τη δύναμη αυτών, την οποία θα αποφύγουμε να αναμεταδώσουμε μια και ο Ιατρικός Σύλλογος το είπε καθαρά:

«Τέτοιες ενέργειες είναι καταδικαστέες και αποπροσανατολιστικές

Ως ιατρικό σώμα θα πρέπει να επιδείξουμε τη σοβαρότητα και σύνεση που αρμόζει στο κύρος του ιατρικού λειτουργήματος. Ο ΙΣΑ ασφαλώς αναγνωρίζει την ελευθερία της έκφρασης, αλλά, υπό τις παρούσες συνθήκες της παγκόσμιας πανδημίας, δεν θα ανεχτεί παρουσίες στα ΜΜΕ ή τη δημοσίευση με κάθε μέσο προσωπικών απόψεων, που εγείρουν την υπόνοια ότι γίνονται είτε κακόβουλα είτε για λόγους προσωπικής προβολής.  

Αποτελεί «γροθιά» στην ίδια την αξιοπρέπεια του ιατρικού λειτουργήματος και ο ΙΣΑ με εντολή του Προέδρου του θα προβεί σε κάθε ενέργεια που απαιτείται σε ποινικό και πειθαρχικό επίπεδο.»

 

Μια λοιπόν και η πανδημία έχει δικαίωμα να καταλύσει την ελευθερία του λόγου και να πνίξει αντίθετες φωνές στα ΜΜΕ, θα αποφύγουμε να αναμεταδώσουμε το μήνυμα.

Δεν θα πούμε αν συμφωνούμε ή διαφωνούμε με τον κύριο Φαίδωνα Βόβολη.  Θα πούμε όμως ότι ακόμα κι αν διαφωνούμε μαζί του, θα υποστηρίζουμε ότι έχει δικαίωμα να μιλήσει.  Είναι αλαζονικό για οποιονδήποτε να νομίζει ότι μόνο αυτός ορθά ομιλεί και μόνο αυτόν έχει υποχρέωση να ακούει και να πιστεύει ο κόσμος. Πού πήγε η αποδιδόμενη στον Βολταίρο φράση «Διαφωνώ με αυτό που λες, αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες»;  Μάλλον την χτύπησε η πανδημία.

 

 

Γιάννης Γρηγοράκος