Φως στο σκοτάδι η Οικία Μελά

οικία Μελά

Αντίθεση με το σκοτάδι της οδού Τατοΐου στην Κηφισιά κάνει το φωταγωγημένο και ανακαινισμένο σπίτι του Παύλου Μελά, το οποίο παραδόθηκε επίσημα την Τρίτη 13 Οκτωβρίου σε κλειστό κύκλο, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας.

Sakelaropo;ylou
Η Πρόεδρος της Δημοκτατίας κα Σακελαροπούλου

Μέσα στο σκοτάδι το φως αυτό ήταν και το μήνυμα από την ηρωική θυσία του νεαρού ανθυπολοχαγού, που ξεκίνησε από την Κηφισιά, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά και σε μαρμάρινη επιγραφή στην είσοδο του σπιτιού, για να απελευθερώσει την Μακεδονική Γη.

Ήταν μεγάλη μέρα για την Κηφισιά η 13η  Οκτωβρίου κι ας απουσίαζε εντελώς από τον εορτασμό η Κηφισιά. Ας μην ακούστηκε σχεδόν καν πού βρισκόταν αυτό το σπίτι. Ας ήταν παρών στους επισήμους μόνο ο πρώην δήμαρχος Κηφισιάς, Κώστας Τασούλας, όχι όμως με αυτή του την ιδιότητα αλλά ως πρόεδρος της Βουλής, ο οποίος και παρασημοφόρησε την εγγονή του Παύλου Μελά, Ναταλία Ιωαννίδου, για την δωρεά της οικίας στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Θωμάκος Μελά
Ο Δήμαρχος Κηφισιάς Γιώργος Θωμάκος ξεναγήθηκε μαζί με τους άλλους επισήμους στην οικία Μελά

Όπως ανέφερε ο δήμαρχος Κηφισιάς Γιώργος Θωμάκος πριν τον εορτασμό ήταν τόσο χαρούμενος για την ημέρα αυτή που αδιαφορούσε για ό,τι πικρόχολο μπορούσε να γραφτεί.  Ίσως η χαρά να μετριάστηκε λιγάκι όταν η επίσημη γιορτή τον άφησε απέξω, καλεσμένο μεν αλλά σε μια θέση εκτός του περιβόλου της οικίας, θεατή μαζί με όσους πραγματικά αγωνίστηκαν να ξεκινήσουν να νοιάζονται να μην καταρρεύσει η οικία, που επί χρόνια βρισκόταν ηθελημένα υπό κατάρρευση. Βέβαια ο αύλειος χώρος της Οικίας Μελά ήταν πολύ μικρός και για αυτόν το λόγο υπήρξαν τόσοι λίγοι καλεσμένοι, περίπου 20, κι από τη πλευρά του Δήμου μόνον ο Δήμαρχος. Παρόλα αυτά υπήρξε ρητή διαβεβαίωση προς τον Δήμαρχο πως στο αμέσως επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει ένα πρόγραμμα επισκέψεων προς την Οικία ώστε όσοι θέλουν να μπορούν να το επισκευθούν.

 

 

Για να μην αμαυρώσουμε την ημέρα θα ξεκινήσουμε με το γεγονός ότι η επισημότητα δόθηκε με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, η οποία τόνισε στον χαιρετισμό της  «Ας γίνουν οι ευγενικές ιδέες και ο ανιδιοτελής ηρωισμός του Παύλου Μελά πηγή έμπνευσης για όλους μας, στις δύσκολες εποχές που διανύουμε».

Ανάμεσα στους επισήμους  ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, o ο οποίος μάλιστα την περίοδο που διετέλεσε υπουργός Πολιτισμού το 2007 υπέγραψε να γίνει μνημείο το σπίτι του Μελά, ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, ο υφυπουργός Εθνικής ‘Αμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής αλλά και βουλευτές.

Δύσκολο να ξεχωρίσει κανείς ποιος ήταν ποιος πίσω από τις μάσκες.Λιμουζινες

Παραταγμένες οι λιμουζίνες απέξω και οι οδηγοί των διερχόμενων αυτοκινήτων σταματούσαν να μάθουν τι συνέβαινε. Στο περιθώριο και οι δημοσιογράφοι, οι οποίοι προσπαθούσαν να καλύψουν το ιστορικό γεγονός, εκ του μακρόθεν. Ο κορονοϊός εντατικοποίησε τα μέτρα ασφαλείας. Μέσα στον περίβολο μόνο η κρατική τηλεόραση έδινε σήμα έτσι μπόρεσαν να παρακολουθήσουν τη τελετή, όσοι ήθελαν μέσω διαδικτύου.

Μετά τις ομιλίες πραγματοποιήθηκε μια φαντασμαγορική παρουσίαση με ήχο και φωτοσκιάσεις, παρουσιάζοντας τη ζωή του Παύλου Μελά, το πέρασμά του από το σπίτι το οποίο είχε σχεδιάσει ο ίδιος και πέρασε ευχάριστες στιγμές με την οικογένειά του.

Σε ομάδες των λίγων ατόμων πραγματοποιήθηκε η ξενάγηση στο σπίτι του Παύλου Μελά, το οποίο ελπίζουμε να είναι επισκέψιμο σύντομα και για το κοινό. Όπως ελπίζουμε σύντομα και σε μια διαφορετική Κηφισιώτικη γιορτή.

Η γιορτή αυτή πραγματοποιήθηκε από το Υπουργείο Άμυνας στο οποίο όπως ακούστηκε δώρισε η εγγονή του Παύλου Μελά το σπίτι του Εύελπι παππού της.  Ελπίζουμε το Υπουργείο να επιτρέψει και να συμμετάσχει και σε μια γιορτή με άρωμα Κηφισιάς. Κι ας γίνει αυτή όταν θα αρθούν τα μέτρα για τον κορονοϊό. Ας είναι μια πραγματική γιορτή.

Σημασία έχει πάντα το αποτέλεσμα και όσοι συμμετείχαν στη χτεσινή γιορτή συμμετείχαν σε αυτό. Αλλά κάποιοι κάποτε  έβαλαν το νερό στο αυλάκι για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες. Και είναι ευχαριστημένοι με το αποτέλεσμα. Ας μπορέσουν να δουν και τι κατάφεραν όχι από το απέναντι πεζοδρόμιο.τζίνα Η Τζίνα Σιδηροπούλου αντιπρόεδρος του συλλόγου «Καπετάν Μίκης Ζέζας» και πρωτεργάτρια μαζί με τον Γιάννη Μελά, τον πρόεδρο, στο να διασωθεί η οικία Μελά. Μόλις παρέλαβε μια ανθοδέσμη προσφορά για το έργο της από τον Φραντσέσκο Βιανέλλο.

Αναφερόμενη στην προσωπικότητα και στην ηρωική θυσία του Παύλου Μελά, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε λόγο για έναν ευγενή ιδεολόγο, οραματιστή μιας ελεύθερης, ελληνικής Μακεδονίας, ο οποίος αγωνίστηκε, όπως έγραψε η σύζυγός του, Ναταλία Μελά, για να μην καταστραφεί «ο τρόπος του σκέπτεσθαι και του αισθάνεσθαι που λέγεται Ελληνισμός». «Η ηρωική του θυσία, όχι μόνο σηματοδότησε την ουσιαστική έναρξη του Μακεδονικού αγώνα που κορυφώθηκε με τους Βαλκανικούς Πολέμους του 1912-13, αλλά και τον κατέστησε σύμβολο του αγώνα του καλού, σε όποιο πεδίο και αν διεξάγεται αυτός» πρόσθεσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.Παναγιοτοπούλος

Εντυπωσιασμένος από το αποτέλεσμα των εργασιών αποκατάστασης στην οικία του Παύλου Μελά δήλωσε ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος. «Πρόκειται», είπε, «πραγματικά για ένα έργο αγάπης. Και είναι έργο αγάπης γιατί εκατό και πλέον χρόνια μετά τον ηρωικό θάνατο του Παύλου Μελά, στην ποτισμένη με αίμα μακεδονική γη, η μνήμη του παραμένει άσβεστη. Ένα σύμβολο εθνικής περηφάνιας και άδολου πατριωτισμού». «Ο Παύλος Μελάς», συνέχισε ο υπουργός, «ανήκει στο πάνθεον των ηρώων της ελληνικής ιστορίας. Από το παράδειγμά του, από τη θυσία του, αντλούν δύναμη, αυτοί που καθημερινά, σήμερα, δίνουν τον αγώνα τους σε γη, θάλασσα και αέρα προασπίζοντας τα εθνικά μας ιδεώδη και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας». Ευχαρίστησε την κυρία Ναταλία Ιωαννίδου, εγγονή του Παύλου Μελά, για τη δωρεά της οικίας του Παύλου Μελά στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας ενώ τη διαβεβαίωσε ότι «θα φυλάξουμε με κάθε τρόπο την κληρονομιά που μας εμπιστεύτηκε».

τΑσούλας
Ο Πρόεδρος της Βουλής και πρώην Δήμαρχος Κηφισιάς παραδίδει τιμητικό παράσημο του Αστέρα Αξίας και Τιμής  στην εγγονή του Παύλου Μελά, Ναταλία Ιωαννίδου

Από την πλευρά της, η κυρία Ιωαννίδου αναφέρθηκε στην ιστορία της οικίας και στο ιστορικό των προσπαθειών για την αποκατάστασή της. «Δυστυχώς», είπε η κυρία Ιωαννίδου, «το σπίτι αυτό για πολλά χρόνια και κυρίως τη δεκαετία 2009 – 2019 δεχόταν κακοποιήσεις και βανδαλισμούς». Αυτή η λεπτομέρεια που ανέφερε καλυμένα η κα Ιωαννίδου, άφησε άφωνους όσους γνώριζαν και ήταν μέσα στα πράγματα για τη διάσωση της οικίας. Αυτή τη φράση διαδυκτιακά παρακολούθησαν τη τελετή ενώ στη συνέχεια προσπάθησαν χωρίς επιτυχία να τη διαγράψουν από τη μνήμη τους. Ας μην ξεχνάμε την κίνηση του πρωήν Προέδρου Κάρολου Παπούλια, να κηρύξει την Οικία Μνημείο της Νεώτερης Ιστορίας της Ελλάδας το 2007, ύστερα από ενέργειες απλών συμπολιτών μας. Αλλά είπαμε ήταν μέρα χαράς. Η εγγονή του Παύλου Μελά, χαρακτήρισε το σπίτι «μια κιβωτό της στεριάς, σοφά δομημένη» ώστε να μπορεί να «υπομένει τις θεομηνίες και τις συμφορές και να μην καταρρέει».

«Οι πραγματογνώμονες του υπουργείου Πολιτισμού διαπίστωσαν ότι τα χοντρά δοκάρια που στηρίζουν το σπίτι είναι ακόμη και σήμερα μετά από 130 χρόνια σε καλή κατάσταση. Σώθηκε, λοιπόν, αυτή η κιβωτός και μπόρεσε να φέρει εις πέρας την αποστολή της που ήταν να σώσει το περιεχόμενό της. Ένα περιεχόμενο ήταν πολύτιμο αλλά άυλο. Μνήμες, μαρτυρίες και αποτυπώματα. Όχι μόνο των δύο κεντρικών προσώπων, του Παύλου και της Ναταλίας, αλλά και του περιβάλλοντός τους» υπογράμμισε η κυρία Ιωαννίδου.

Κυριλλος
Ο Μητροπολίτης Κηφισιάς Αμαρουσίου και Ωρωπού ανάμεσα στους επίσημους, στο μέσον ο ιδρυτής της ΜΚΟ Κύκλωψ, η οποία αναστήλωσε την οικία Μελά

Ο πρόεδρος της αστικής μη κερδοσκοπικής οργάνωσης «Κύκλωψ» Δράμας, ‘Αρης Θεοδωρίδης, του οποίου η οργάνωση στήριξε τις προσπάθειες αποκατάστασης της οικίας, τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι αποτελεί τιμή για τον ίδιο το ότι συνέβαλλε για να σωθεί ένα εθνικό μνημείο. Ανέφερε ότι η οικία κατέρρεε επί τέσσερις δεκαετίες ενώ υπογράμμισε ότι «για μας τους Μακεδόνες ο Παύλος Μελάς είναι ένας ήρωας, είναι ένα όραμα. Πολέμησε και χάθηκε από τούρκικο βόλι για την ελευθερία μας».

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο πρόεδρος της Βουλής, ο πρώην πρωθυπουργός, οι υπουργοί και οι βουλευτές επισκέφθηκαν – ανά ομάδες – το εσωτερικό του σπιτιού. Είχαν την δυνατότητα να δουν από κοντά προσωπικά του αντικείμενα και να ξεναγηθούν στους χώρους της οικίας. Επίσης, είδαν τις προθήκες με προσωπικά κοσμήματα, βιβλία αλλά και γράμματα του Παύλου Μελά καθώς και πλήθος οικογενειακών φωτογραφιών που κοσμούν τους χώρους της οικίας.