Περιπέτειες το καλοκαίρι

vivlia_kalokairi1

Γράφει η Έρικα Αθανασίου

Είναι δυνατόν να μην διαβάζεις το καλοκαίρι; Για κάποιους φαίνεται ότι θα ήταν το τελευταίο που θα σκέφτονταν. Ειδικά αν είσαι παιδί ή νέος ή ανάμεσα σε παιδί και νέος. Και έχεις τόσα άλλα πράγματα να κάνεις. Να μπεις στη θάλασσα, να χαζέψεις τη θάλασσα, να παίξεις βόλεϊ και να ξαναπαίξεις ο,τιδήποτε έχει μπάλα ή δεν έχει. Να βγεις βόλτα, να φας παγωτό. Αλλά υπάρχουν κι εκείνα τα μεσημέρια. Τα μεσημέρια που άλλοι κοιμούνται, άλλοι κάνουν «σουτ» και δεν υπάρχει τίποτα ενδιαφέρον να κάνεις.  Φυσικά υπάρχει πάντα το κινητό για αυτές τις στιγμές. Πώς ζούσαν οι άνθρωποι χωρίς ίντερνετ. Μόνο που καμιά φορά αργούν τόσο πολλοί να ανέβουν οι σελίδες. Κι εκεί που βρίσκεται κανείς κάτι ενδιαφέρον, ξαφνικά κόβεται η σύνδεση.  Και άλλες φορές όσο και να το κοιτάει κανείς τίποτα ενδιαφέρον δεν συμβαίνει. Και για αυτό πρέπει να τριγυρνάει κανείς από τη μια σελίδα στην άλλη, μήπως και εντοπίσει κανένα ενδιαφέρον βίντεο ή φωτογραφία. Εντάξει υπάρχουν και τα παιχνίδια. Κι ας είναι βαρετό να προσπαθεί κανείς όλη την ώρα να νικήσει.

Υπάρχουν όμως και κάποιες άλλες σελίδες που ποτέ δεν θα αντισταθούν όταν προσπαθήσεις να τις αλλάξει. Και συμβαίνουν τόσα ενδιαφέροντα πράγματα εκεί.  Μέσα σε κάποιες σελίδες χαθήκαμε και δυσκολευτήκαμε να βγούμε για να σας πούμε τι είδαμε. Βιβλία από τον τόπο μας, με πένα ελληνική.

elafirodou1Οι εκδόσεις «Κέδρος» αποτελούν εγγύηση για νεαρούς αναγνώστες που αγαπούν τις  περιπέτειες.  Ο Κώστας Στοφόρος έχει φτιάξει τη δική του πολυμελή παρέα που κυνηγάει ή την κυνηγάνε τα μυστήρια. Ίσως βέβαια και να τους κυνηγάει ένας συγκεκριμένος κακοποιός που αλλάζει πρόσωπα. Τελευταία τους στάση τα Δωδεκάνησα και συγκεκριμένα η Ρόδος. Το παρόν με το παρελθόν μπλέκονται και η παρέα βρίσκεται ανάμεσα σε πρίγκιπες, αγάλματα, ιστορίες αγάπης, ιστορίες από τον πόλεμο και βυθισμένα καράβια.

Ο Κώστας Στοφόρος έχει εμπειρία στη σύνθεση ιστοριών με διαφορετικά υλικά και οι αναγνώστες του μπορούν να είναι σίγουροι ότι θα απολαύσουν μια ξεχωριστή περιπέτεια σε ένα μαγευτικό νησί.

mamaloukas1Τέσσερις οι ξεχωριστοί ντετέκτιβ του Δημήτρη Μαμαλούκα, στην τέταρτη περιπέτειά τους με το παράξενο όνομα «Το Αγκμαράλο». Οι φίλοι θα βρεθούν σε μια κατασκήνωση, η οποία όμως είναι χτισμένη σε μια στοιχειωμένη λίμνη, ενώ κοντά υπάρχει και η φήμη για την ύπαρξη ενός τεράστιου τέρατος με το όνομα Μεγαλοπόδαρος. Τα μυστήρια εμφανίζονται από την πρώτη μέρα ή για την ακρίβεια νύχτα, όπου κάποιος καταστρέφει την κουζίνα της κατασκήνωσης.

Ο Δημήτρης Μαμαλούκας ξέρει καλά πώς να ανεβάζει την αγωνία στα ύψη. Κι όχι μόνο να την ανεβάζει και να την κρατάει εκεί αλλά και να περιγράφει με τρόπο που μπορεί ο καθένας να αισθανθεί ότι και οι ήρωες. «Βρισκόταν μπροστά από τους τρεις ψηλούς βράχους. Κι ήταν πανύψηλο. Και τεράστιο. Ένιωσα το στόμα μου να στεγνώνει ξαφνικά. Τη φωνή μου να χάνεται και τα πόδια μου να λυγίζουν, να μην μπορούν να με κρατήσουν όρθιο. Το στομάχι μου είχε σφιχτεί τόσο πολύ, σαν να είχε γίνει μια μπάλα του τένις. Ένα ποταμάκι ιδρώτα κύλησε στο πλάι του κεφαλιού μου. Κι ήταν ιδρώτας παγωμένος. Με λίγα λόγια, κόντεψα να πεθάνω από τον τρόμο.»

zoistaroz1Ο Μίλτος και η Θεοδώρα, το αχτύπητο ντετεκτιβικό δίδυμο της Λένας Μερίκα ξαναβρίσκεται για μια καλοκαιρινή περιπέτεια που ξεκινάει αρχές Αυγούστου στο νεκροταφείο ενός χωριού στη Μάνη, στην κηδεία μιας ογδονταοξάχρονης συντοπίτισσας. Μόνο που από την κηδεία λείπει η εγγόνα της η Ζωή. Πρόκειται άραγε για κάποιο μυστήριο;  Γιατί αναφέρθηκε η πυρκαγιά στο Μάτι στην κηδεία;

Η Λένα Μερίκα με αστείρευτο κέφι στήνει το σκηνικό για μια εξαιρετική περιπέτεια όπου οι ήρωές της θα πρέπει να εκμεταλλευτούν πολλές και διαφορετικές δεξιότητες μέχρι να φτάσουν στο τέλος. Θα είναι άραγε αίσιο;

andrikopoulou1Στον Κωνσταντίνο Κανάρη δίνει πνοή η Μαρία Ανδρικοπούλου μέσα από το βιβλίο της «Κωνσταντίνος Κανάρης τ’ όνομά μου» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Καλέντης» με σκίτσα του Κωνσταντίνου Μήτσου. Το 2021 πλησιάζει και μαζί η ανάγκη να θυμηθούμε, να μάθουμε.

Ο Κωνσταντίνος Κανάρης στέκει μαρμαρωμένος στους αιώνες στην πλατεία Κυψέλης από εκεί ατενίζει τον σύγχρονο κόσμο, τον κόσμο που θα ήταν διαφορετικός αν δεν είχε ανάψει ο ίδιος μερικές φωτιές. «Ο καλός γλύπτης θαρρώ με γλύκανε, για να δείξει τον ήπιο χαρακτήρα μου μαζί με την αποφασιστικότητά μου». Διότι παρότι μαρμαρωμένος νιώθει ακόμα άνθρωπος της δράσης. «Κάλλιο εδώ ψηλά, ορθός στη βάρκα μου, να θωρώ το πέλαγος, έτοιμο να ρίξω το μπουρλότο ενάντια στον εχθρό, παρά καθηλωμένο σε καμιά βελούδινη πολυθρόνα να σκέφτομαι ολημερίς πώς θα φέρω βόλτα τα πολιτικά». Γλαφυρός ο λόγος του Κανάρη που βγαίνει μέσα από την πένα της Μαρίας Ανδρικοπούλου, βάζει μπουρλότο στην καρδιά.

siopitismelinas1Σχεδόν αληθινή είναι η ιστορία που μας μεταφέρει η Άννα Βασιλειάδη στο βιβλίο της «Η σιωπή της Μελίνας», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Κέδρος». Εξάλλου η Μελίνα σιωπά, πώς μπορείς να μάθεις την ιστορία της; Υπάρχουν τόσες ιστορίες πίσω από κλειστές πόρτες που κανένας δεν μιλάει για αυτές.  Τόσες μαμάδες που επιλέγουν να μην βλέπουν, να μην ακούν γιατί είναι πιο εύκολο. Κι αν κάποιος δεν έχει από κανέναν να κρατηθεί τι θα κάνει; Η Μελίνα όμως έχει. Έχει μια μεγαλύτερη αδελφή η οποία καταλαβαίνει χωρίς να χρειάζεται να της μιλήσουν.

Χρειάζεται δύναμη, χρειάζονται φίλοι, χρειάζονται άνθρωποι που μας νοιάζονται και τότε μπορεί κανείς να ξεφύγει. Η Άννα Βασιλειάδη μέσα από ένα τρυφερό βιβλίο παρουσιάζει ένα σκοτεινό πρόβλημα που μπορεί να υπάρχει πίσω από περισσότερες κλειστές πόρτες από όσες φανταζόμαστε.

boulotis1«Η δεσποινίς Ορθογραφία και η οικογένειά της» απευθύνεται σε όσους αγαπούν αλλά και όσους δεν είχαν την ευκαιρία ακόμα να αγαπήσουν την ορθογραφία. Ο Χρήστος Μπουλώτης παρουσιάζει στους αναγνώστες του την κυρία Ορθογραφία, ακούραστη, κεφάτη αλλά και αυστηρή, τον αδελφό της τον Γομάκη, τον Βένιο Μολυβένιο, την κυρία Αλφαβήτα και την Αριθμητική, τη γιαγιά τη Γλώσσα.  Σε όλους δίνει χρώμα και μια άλλη ζωή η πένα του Κώστα Θεοχάρη.

Τα γράμματα έχουν πόλεμο, παρότι οι άνθρωποι πολλές φορές προσπάθησαν να τον εξαφανίσουν, ακόμα και σαν λέξη από τα λεξικά. Κάποτε μάλιστα είχε ξεσπάσει πόλεμος και μέσα στην Αλφαβήτα «για μια ασήμαντη αφορμή, τότε που το ωμέγα έβγαλε κοροϊδευτικά τη γλώσσα του στο βήτα, κι εκείνο του έδωσε μια δυνατή κλωτσιά στον πισινό».  Με χιούμορ και κέφι παρουσιάζονται οι περιπέτειες της κυρίας Ορθογραφίας αλλά και το μεγάλο της άγχος που της φέρνεις εφιάλτες, μπορεί βέβαια να φταίνε και τα πέντε πιάτα φασολάδα, μπας και γίνει κυρία Ανορθογραφία.

papanikolaou1

Κίτρινο, φωτεινό, αισιόδοξο το βιβλίο της Μαρίας Παπανικολάου «Το παλάτι του ήλιου», σε εικονογράφηση της Σάντρας Ελευθερίου. Ακόμα και η βασιλοπούλες δεν μπορούν να αναλάβουν τον θρόνο χωρίς να αποδείξουν ότι είναι άξιες για αυτόν. Έτσι η  βασιλοπούλα καλείται να λύσει έναν γρίφο που θα κάνει να λάμψει το παλάτι σαν τον ήλιο. Μόνο που η μέρα των γενεθλίων της πλησιάζει και τίποτα δεν έχει καταφέρει να βρει. Κι όμως θα γινόταν καλή βασίλισσα. Ο κόσμος την αγαπάει. Ένα όμορφο παραμύθι που θα μπορούσε να βγει αληθινό, όταν οι άνθρωποι κατανοήσουν την έννοια του φωτός.