Ταξίδι στην Πρίγκιπο

DEFNE SUMAN
DEFNE SUMAN 23/10/2018 KAAN SAGANAK

Πρωινά με ελιές, μαρμελάδες, ποικιλίες τυριών και αλλαντικών, ζεστό ψωμί, γλυκά. Τα ωραιότερα πρωινά είναι τα τουρκικά, εδικά τις γιορτινές ημέρες. «Πρωινά στα Πριγκηπόνησα», μοιράζεται με τους αναγνώστες της η Defne Suman, μέσα από το ομώνυμο βιβλίο της που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Κλειδάριθμος», σε μετάφραση από τα τουρκικά της Στέλλας Βρετού.

Πρωινά-στα-Πριγκηπόνησα1

Μέσα από πρωινά που έχει μοιραστεί η οικογένεια της διάσημης ηλικιωμένης ζωγράφου Σιρίν Σακά αρχίζουν να αναδύονται  μυστικά.  Μυστικά που η οικογένεια είχε κρατήσει κρυμμένα.  Είναι δυνατόν μυστικά παλαιότερων γενιών να γεμίζουν ενοχές εγγόνια και δισέγγονα;

Ιστορίες ανέλπιδων ερώτων, ιστορίες προδοσίας, ιστορίες ενοχής ξετυλίγονται σε μια σύγχρονη Τουρκία, όπου η δημοσιογραφία παίζει τον δικό της ρόλο, σπάνια αποκαλυπτικό κυρίως εναρμονισμένο με την πολιτική της Κυβέρνησης.

Κι ενώ ο Φικρέτ, ο εγγονός της Σιρίν, ψάχνει στο παρελθόν να βρει την αιτία των ενοχών η αδελφή του θα αναρωτηθεί: «Έλεος, αδελφέ μου, ακούς τις λες; Σε τούτη τη χώρα υπάρχει παππούς που δεν διώχτηκε από τη γη του, γιαγιά που δεν έχασε το παιδί της; Ξεχνάς ότι ζούμε σε μια χώρα τόσο εύθραυστη, που απ’ όπου κι αν την πιάσεις θα σου μείνει στο χέρι, σε μια χώρα που τρέφεται από το αίμα των παιδιών της; Δεν περνάει ούτε μέρα που να ξυπνήσουμε και να μην μάθουμε για άλλο ένα μακελειό.»

Ένας λαός που, όπως και ο δικός μας έχει ζήσει διωγμούς, ανταλλαγές, πολέμους.  Μια χώρα αχανής που το μυστικό μπορεί να κρύβεται από τον Πόντο μέχρι την Κωνταντινούπολη και τα Πριγκηπονήσια. Τα νησιά αυτά που βουλιάζουν από τους τουρίστες τις γιορτινές ημέρες, τουρίστες που πίνουν τσάι, μπύρες ή ρακί στη λιακάδα, παρέα με τοστ με κασέρι, πατάτες ή μύδια γεμιστά.

Κι ενώ η οικογένεια έχει μαζευτεί στην Πρίγκηπο για να γιορτάσει τα γενέθλια της Σιρίν Σακά, διάφορες ιστορίες ξετυλίγονται μέχρι τη στιγμή που θα έρθει η ώρα να κόψουν την τούρτα με τα βύσσινα και η οικογένεια θα στηθεί για τη φωτογραφία.

DEFNE SUMAN2
DEFNE SUMAN
23/10/2018
KAAN SAGANAK

Η Defne Suman, γεννημένη στην Κωνσταντινούπολη, έχοντας ζήσει και σπουδάσει την Άπω Ανατολή και στην Αμερική, σήμερα ζει στην Αθήνα αλλά πατρίδα της θα παραμένει για πάντα η Κωνσταντινούπολη. Μια πόλη μαγική, μια πόλη που αρκεί να πάρεις το πλοίο για να βρεθείς στα Πριγκηπόνησα κι από εκεί να χαθείς σε άλλες κουλτούρες σε άλλες εποχές. Η συγγραφέας ταυτίζεται με τους ήρωές της, που ο καθένας διηγείται με τον δικό του τρόπο την ιστορία του και οδηγεί και τον αναγνώστη να συμμεριστεί τα συναισθήματά τους, τις αγωνίες τους, να κατανοήσει τα λάθη και τις επιδιώξεις τους.  Και παραδίδει ένα βιβλίο ζωντανό, ένα βιβλίο που σε παρασύρει, ένα βιβλίο που δεν ξεχνάς αφού έχεις διαβάσει τη λέξη «τέλος».