Το διάβασμα δεν χρειάζεται πιστοποιητικά

vivlio-emvolio1

Επιμέλεια Έρικα Αθανασίου

Κάθε εποχή, είναι εποχή για διάβασμα. Και στην απόλαυσης της ανάγνωσης, οι αναγνώστες δεν υπάρχει λόγος να χωρίζονται σε εμβολιασμένους και μη. Όλοι μπορούν να ταξιδέψουν με όχημα μόνο ένα βιβλίο. Σας παρουσιάζουμε λοιπόν βιβλία λοιπόν για μικρούς και μεγάλους, που «χτύπησαν» την πόρτα της «Κηφισιάς».

meres-kai-nyxtes1-Το τελευταίο μυθιστόρημα της κηφισιώτισσας συγγραφέως Λίας Μεγάλου Σεφεριάδη, με τίτλο «Μέρες και νύχτες της ζωής μας» από τις εκδόσεις Κέδρος, κυλάει σαν ήρεμο ποτάμι μέσα σε μια ταραγμένη εποχή. Δύο κεντρικοί ήρωες, δύο ξεχωριστών κόσμων με σημείο σύνδεσης έναν ναζί γερμανό αξιωματικό που υπηρέτησε στη Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου. Η μια Ελληνίδα, η Δέσποινα και ο άλλος Γερμανός, ο Κουρτ, στα τέλη του 20ου αιώνα ζουν ο καθένας το δράμα του. Η συνάντησή τους θα είναι μοιραία.

Οι ήρωες έχοντας ζήσει στον προφυλαγμένο κόσμο τους, θα βρεθούν μπροστά σε καλά κρυμμένα μυστικά.  Η αναζήτηση της αλήθειας δεν οδηγεί πάντα στη λύτρωση όταν όμως προκύπτουν ρωγμές στην πραγματικότητα, τότε αποτελεί τον μόνο δρόμο.

Άραγε είναι προτιμότερο να γνωρίζουμε ή να ζούμε στην πλάνη εάν αυτό είναι πιο ασφαλές; Η συγγραφέας αφήνει τον αναγνώστη να αποφασίσει σε ένα μυθιστόρημα για το πώς η μοίρα, το ψέμα και αλήθεια επηρεάζουν τη ζωή μας.

xelwna1-Τον θαλάσσιο κόσμο εξερευνεί “η ζαβολιάρα χελώνα”  του Ελπιδοφόρου Ιντζέμπελη, δια χειρός Ελένης Μαραθού, σε ένα βιβίο που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις “24 γράμματα”.  «Για να γνωρίσεις τον κόσμος των νερών μας πρέπει πρώτα να μεγαλώσεις» θα τη συμβουλεύσει η μαμά της, η νεαρή όμως χελώνα βιάζεται να βρεθεί μόνη της με τις φίλες της τις σαρδέλες, τις τσιπούρες και τις γαρίδες. Βιάζεται να ταξιδέψει. Μόνο που στα άγνωστα νερά καραδοκούν και άγνωστοι κίνδυνοι. Και η ζαβολιάρα χελώνα θα αναγκαστεί να τους αντιμετωπίσει.

Ο συγγραφέας στήνει μια χαριτωμένη ιστορία με τη χελώνα του να ταξιδεύει στις εικόνες της Ελένης Μαραθού που θυμίζουν πίνακες ζωγραφικής. Στο τέλος του βιβλίου οι νεαροί αναγνώστες θα πρέπει να εντοπίσουν θαλάσσια είδη μέσα σε ένα κρυπτόλεξο, να βοηθήσουν τη χελώνα μέσα από έναν λαβύρινθο να αποφύγει τα δίχτυα των ψαράδων και άλλες “θαλασσινές” δραστηριότητες.

o_ioannis_kai_ta_geomila_tis_aiginas1-Σαν κόσμημα το βιβλίο της Μαρίας Ανδρικοπούλου  που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καλέντης, στη σειρά “Μικρές ιστορίες για μεγάλα γεγονότα”, σε μικρό σχήμα, με τα λιτά σχέδια που ενισχύουν την αίσθηση της καλαισθησίας του Φίλιππου Φωτιάδη.

Η Μαρία Ανδρικοπούλου καταφέρνει με λίγα λόγια να πει πολλά και να σκιαγραφήσει την άφιξη στην Αίγινα και την αρχή της διακυβέρνησης του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδας, του Ιωάννη Καποδίστρια μέχρι τη στιγμή της θυσίας.  Δύσκολο το εγχείρημα της πρωτοπρόσωπης αφήγησης, δίνει όμως ζωντάνια, ενώ κάνει τον αναγνώστη να νιώσει όπως θα έπρεπε να ένιωθε ο Καποδίστριας όταν πήγαινε να κυβερνήσει μια ένδοξη χώρα, εκπληρώνοντας την  προφητεία κάποιου τρόφιμου στο φρενοκομείο.

Η συγγραφέας σκιαγραφεί τα συναισθήματα ενός ανθρώπου που αφήνει τη ζωή όπως την ήξερε, μια ζωή στα σαλόνια της Ευρώπης και στα μεγαλεία της τσαρικής αυλής για να μοιραστεί το φτωχικό ή και ανύπαρκτο φαγητό ενός λαού που μαστίζεται από την πείνα και καταδιώκεται από τη δυστυχία.

Στο πρώτο και το τελευταίο κεφάλαιο, τριτοπρόσωπη η αφήγηση, προκειμένου να παρουσιαστεί το πλαίσιο της ιστορίας στην αρχή, ενώ στο τέλος για να μπει ο επίλογος, υιοθετώντας την επικρατούσα άποψη για το τέλος του Καποδίστρια.

Η έκδοση ολοκληρώνεται με την εξαιρετική περιγραφή ξεχωριστών σημείων που σχετίζονται με τον Ιωάννη Καποδίστρια και μπορεί κανείς να επισκεφτεί στην Αίγινα, καθώς και σε άλλα μέρη.

lewn1-Ο συγγραφέας Γιάννης Χρονόπουλος δεν χρειάζεται να επιστρατεύσει τη φαντασία του για να γράψει μια ιστορία γεμάτη αγωνία, ηρωισμούς, μάχες, ίντριγκες. Η ελληνική ιστορία και η εποχή της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας τα περιέχει όλα. Έτσι λοιπόν επιστρατεύει το ερευνητικό του πνεύμα και μια γλώσσα που ρέει για να μας μεταφέρει στα μέσα του 7ου αι. μ.Χ. όταν η Βυζαντινή Αυτοκρατορία πολεμά ξανά για την επιβίωσή της, μέσα από τις σελίδες του βιβλίου του «Λέων Γ’ και Κωνσταντίνος Ε’ (Οι Ίσαυροι)”, που κυκλοφορεί από τον Εκδοτικό Οίκο «Historical Quest» και αποτελεί τον τέταρτο τόμο της εννιάτομης σειράς «Βυζαντινοί Αυτοκράτορες – Στρατηγοί». Δύο προσωπικότητες που κατέκτησαν επάξια τον χαρακτηρισμό «Αυτοκράτορες – Στρατηγοί» και παίζουν κεντρικό ρόλο στον ανελέητο αγώνα ζωής και θανάτου κατά την Α΄ και η Β΄ πολιορκία της Κωνσταντινούπολης.

isayroi1Τα δύο τελευταία κεφάλαια του βιβλίου επικεντρώνονται στη μελέτη του θεσμού των βυζαντινών «Θεμάτων» και στη συμβολή τους στην άμυνα της αυτοκρατορίας, καθώς και στη σύγκριση μεταξύ του αραβικού και του βυζαντινού πολεμικού ναυτικού.

Εξαιρετικά τα σχέδια που πλαισιώνουν το βιβλίο του Νικόλαου Θεσσαλού, καθώς και εικόνες και σχέδια εποχής.

Η ιστορία είναι πάντα στη μόδα, ίσως επειδή επαναλαμβάνει συγκεκριμένα μοτίβα και υπάρχουν γεγονότα που μπορεί εύκολα ο αναγνώστης να αντιστοιχίσει με τη σημερινή πραγματικότητα, προβλέποντας την κατάληξη.

barbero1Γεμάτο χιούμορ το βιβλίο του Alessandro Barbero, «Γυναίκες, λαίδες, έμποροι και ιππότες», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Historical Quest και μεταφέρει έξι μεσαιωνικές ιστορίες, αποδεικνύοντας ότι η ιστορία έχει και την αστεία της πλευρά.

Ένα ιστορικό βιβλίο που διαβάζεται ως μυθιστόρημα και αναφέρεται όχι μόνο στις μεγάλες στιγμές αλλά και στα μικρά γεγονότα που χαρακτηρίζουν την εποχή. Φραγκισκανός μοναχός ο πρωταγωνιστής της πρώτης ιστορίας όπου μαθαίνουμε μεταξύ άλλων ότι «Το φραγκισκανικό τάγμα στη Γαλλία είναι χωρισμένο σε οκτώ κουστωδίες, εκ των οποίων τέσσερις πίνουν κρασί και τέσσερις πίνουν μπύρα. Αυτή είναι μια θεμελιώδης διάκριση: ένας από τους μεγάλους διαχωρισμούς της Ευρώπης, ανάμεσα στην Ευρώπη του οίνου και την Ευρώπη της μπύρας».

Ενώ σε άλλο κεφάλαιο όπου περιγράφεται η δομή της εξουσίας με τις οικογένειες των ευγενών, δεν μπορεί παρά να θυμίσει στον Έλληνα αναγνώστη το ακόμα και σήμερα διαμορφωμένο πλαίσιο της εξουσίας με συγκεκριμένες οικογένειες και τους οπαδούς τους.

Το πνεύμα της εποχής δίνεται ακόμα πιο έντονα με εικόνες από πίνακες σε έγχρωμη εκτύπωση.

mantw1Η κηφισιώτισσα συγγραφέας Βασιλική Πιτούλη εξέδωσε το τελευταίο της βιβλίο τον Αύγουστο με τίτλο «Μαντώ Μαυρογένους: Μια μυκονιάτισσα στον βωμό της ελευθερίας» από τις εκδόσεις «24 γράμματα» και μας είπε για ποίο λόγο γράφει για την Μαντώ:

«Η Μαντώ Μαυρογένους με γοητεύει σαν μορφή και σαν προσωπικότητα, και υποθέτω ότι δεν είμαι η μόνη που γοητεύεται από αυτή την θρυλική ηρωίδα. Υπήρξε μια όμορφη γυναίκα σύμφωνα με τις μαρτυρίες ανθρώπων που τη γνώρισαν από κοντά, μαρτυρούν γι αυτό και τα πορτρέτα της που έφθασαν ως εμάς. Εκείνο όμως που με κέντρισε να ασχοληθώ με αυτή την εμβληματική φυσιογνωμία της ελληνικής Επανάστασης ήταν η φήμη της ότι υπήρξε άτυχη.» Έτσι ξεκίνησε την συνέντευξή της την οποία μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη στο kifisianews.gr

https://www.kifisianews.gr/h-basiliki-pitouli-grafei-gia-tin-mantw-mayrogenous/

01_ellinikes_tainies_pou_prepei_na_pethaneis_prin_tis_deis1Ένα βιβλίο που θα πρέπει να διαβάσεις πριν πεθάνεις είναι το βιβλίο του Δημήτρη Κολιοδήμου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Οξύ “101 εληνικές ταινίες που πρέπει να πεθάνεις πριν τις δεις”.  Ο συγγραφέας αγνοεί βραβεία και διθυραμβικές κριτικές και αποτυπώνει αυτό που βλέπει, γράφοντας όπως θα μίλαγε σε ένα κοινό, ενώ αναφωνεί “Φρίκη! Αυτή η ταινία είναι φρικτή… γιατί συνεχίζω να την βλέπω;”

Κανείς δημιουργός δεν θα έπρεπε να προσβληθεί ακόμα κι αν η ταινία του περιλαμβάνεται στο βιβλίο, εξάλλου ο συγγραφέας επιστρατεύει το χιούμορ για να τονίσει λάθη που μπορούν να βοηθήσουν έναν δημιουργό να γίνει καλύτερος, έναν δημιουργό να δώσει ταινίες που το κοινό δεν θα αναρωτηθεί γιατί συνεχίζει να τι βλέπει.

Το βιβλίο μπορεί να διαβαστεί από επίδοξους κινηματογραφιστές, προκειμένου να εντοπίσουν λάθη που θα πρέπει να αποφύγουν, παγίδες που μπορούν να πέσουν.  Ο συγγραφέας τονίζει  ότι θα πρέπει πρωτίστως να έχεις κάτι να πεις πριν επιχειρήσεις να το πεις. Δύσκολο να μην χαμογελάσεις ή ακόμα και να γελάσεις διαβάζοντας το βιβλίο, ενώ αν έχεις δει και τις ταινίες, ίσως να ανακαλύψεις με ανακούφιση ότι συμφωνείς με τον συγγραφέα και όχι με τις επιτροπές των βραβείων.

Και για να μην νομίζετε ότι ο  Δημήτρης Κολιοδήμος  παραφυλάει να εντοπίσει το λάθος, το βαρετό, το πομπώδες, το άτεχχνο, τον Μάρτιο του 2022 πρόκειται να κυκλοφορήσει το βιβλίο του “101 ελληνικές ταινίες που πρέπει να τις δεις πριν πεθάνεις”.

Οι εικόνες συμπληρώνουν το κείμενο για να αποδώσουν τη ζωή και του έργο του μαθηματικούΚωνσταντίνου Καραθεοδωρή, στο βιβλίο που πρόσφατα κυκλοφόρησε από τις εκδόσειςΠαπαδόπουλος «ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗ – Ο ΣΠΟΥΔΑΙΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ».

katatheothwri1Ένας Έλληνας πρωταγωνιστής της παγκόσμιας σκηνής των μαθηματικών με σπουδαίες συνεργασίες και ερευνητικό έργο που επηρέασε σύγχρονους και μετέπειτα μαθηματικούς. Ο συγγραφέας Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης εμπνέεται από το τη ζωή του σπουδαίου μαθηματικού και αποτυπώνει στιγμές από τη ζωή του από τη στιγμή που αφήνει μια επιτυχημένη καριέρα μηχανικού για να σπουδάσει μαθηματικά, μέχρι τη γνωριμία του με τον Αϊνστάιν, την καριέρα του ως καθηγητή στη Γερμανία και την Ελλάδα, την αγάπη του για την Ελλάδα που δεν του την ανταπέδωσε, τη συνεργασία του με τον Ελευθέριο Βενιζέλο.
Το ερευνητικό έργο του Ελπιδοφόρου Ιντζέμπελη τον οδηγεί στο να ξεχωρίσει τις στιγμές κόμβους στη ζωή του Καραθεοδωρή και να δώσει ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον κείμενο το οποίο αποτυπώνει σχεδόν κινηματογραφικά ο εικονογράφος Παναγιώτης Πανταζής, σε ένα βιογραφικό γκράφικ νόβελ, που διαβάζεται από μικρούς και μεγάλους.
Αφηγητής της ιστορίας ένας δημοσιογράφος, ο οποίος ήλθε σε επαφή με την οικογένεια του
σπουδαίου μαθηματικού.

*Το βιβλίο είναι αφιερωμένο στη συγγραφέα Έρικα Αθανασίου.