ΒΑΣΙΛΗΣ ΞΥΠΟΛΥΤΑΣ: Η Κηφισιά μπορεί για πρώτη φορά να έχει τον δικό της εκπρόσωπο στη Βουλή

xypolytas4a

Μετά από 13 χρόνια προσφοράς στον Δήμο,
ζητάει τη στήριξη της πόλης του για να μπορέσει να προχωρήσει και να συνεχίσει να προσφέρει

Λαχανιασμένος αλλά πάντα φρέσκος και ευγενικός έφτασε ο Βασίλης Ξυπολυτάς στο ραντεβού μας για να συζητήσουμε για τη συμμετοχή του για πρώτη φορά στην κεντρική πολιτική σκηνή, όπου κατεβαίνει ως υποψήφιος βουλευτής στον βόρειο τομέα της Β’ Αθηνών, με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. Το όνομά του είναι ανάμεσα στα ισχυρότερα ονόματα της παράταξης και ο αγώνας του δύσκολος. Ο Βασίλης Ξυπολυτάς έχει όμως μάθει να αγωνίζεται από μικρός και η Κηφισιά δεν είναι απλώς η πόλη που γεννήθηκε και ζει αλλά η πόλη την οποία υπηρέτησε από πολύ νέος, αφού από τα 25 του χρόνια εκλέγεται δημοτικός σύμβουλος.

Στην Κηφισιά λοιπόν άνοιξε και το πολιτικό του γραφείο για να μπορούν να τον βρίσκουν πιο εύκολα οι άνθρωποι που θεωρεί δικούς του, οι άνθρωποι που θέλει να συνεχίσει να υπηρετεί από τη θέση του βουλευτή πια, οι δημότες του Δήμου Κηφισιάς.
Πολλοί είναι οι βουλευτές, υπουργοί, ακόμα και πρωθυπουργοί που ζούνε στην πόλη μας, κανείς όμως δεν φάνηκε να νοιάζεται ιδιαίτερα για τα ιδιαίτερα προβλήματά της.
Εξάλλου η Κηφισιά έχει τη φήμη ευνοημένου Δήμου, άρα δεν έχει ανάγκη προσοχής. Όσο δε υπήρχε στον προεκλογικό χάρτη η Β’ Αθηνών, οι περισσότερες ψήφοι βρίσκονταν σε άλλους Δήμους, άρα για όσους ήθελαν να συνεχίσουν να εκλέγονται, έπρεπε εκεί να ρίξουν την προσοχή τους. Εάν «φρόντιζαν» την Κηφισιά θα δυσαρεστούσαν όσους θεωρούν την Κηφισιά ελιτίστικη πόλη, χωρίς προβλήματα. Μόνο που και η Κηφισιά και οι κάτοικοί της βρίσκονται αντιμέτωποι με πολλά και σοβαρά προβλήματα για τα οποία κάποιος πρέπει να ενδιαφερθεί. Και είναι πολύ πιο εύκολο να ενδιαφερθεί κάποιος, ο οποίος τα γνωρίζει από μέσα, έχοντας υπηρετήσει την πόλη από το Δημοτικό της συμβούλιο.
Επειδή πιστεύουμε ότι ο Βασίλης Ξυπολυτάς έχει αποδείξει ότι ενδιαφέρεται για την πόλη μας και φέρνει σε πέρας ότι αναλαμβάνει, θελήσαμε να καθίσουμε μαζί του στο παγκάκι της Κηφισιάς και να συζητήσουμε για την υποψηφιότητά του ως βουλευτή.
Με το ρολόι στο χέρι, έτοιμος για το επόμενο ραντεβού του ήταν συγχρόνως χαλαρός στη συζήτησή μας αλλά και ουσιαστικός, προσηλωμένος όπως πάντα στον στόχο. Έτσι η πρώτη μας ερώτηση δεν μπορούσε παρά να αφορά τις υποχρεώσεις του υποψηφίου.

– Δύσκολο το πρόγραμμα του υποψήφιου βουλευτή;
Δύσκολο αλλά ευχάριστο γιατί συναντάς πολύ κόσμο, μιλάς, ακούς τι απασχολεί τον καθέναν. Εγώ όμως προτιμώ το μετά. Μου αρέσει να δουλεύω και αυτό θέλω να κάνω. Βιάζομαι να ξεκινήσω τη δουλειά. Βιάζομαι να παλέψω για τη λύση των προβλημάτων της πόλης που γεννήθηκα, εργάστηκα και υπηρέτησα, μέσα από το κεντρικό επίπεδο. Μετά την κατάτμηση της Β’ Αθηνών σε τομείς, οι βουλευτές οφείλουν να τους απασχολούν τα τοπικά προβλήματα των περιοχών που εκπροσωπούν και η Κηφισιά είχε ξεχαστεί.

– Τι ονειρεύεσαι λοιπόν για την Κηφισιά;
Πρόθεσή μου είναι να αναδείξω και να λύσω προβλήματα όπως η επιβολή των διοδίων στην Εθνική Οδό στο ύψος της Κηφισιάς, πράγμα απαράδεκτο για την πόλη μας. Στοχεύω επίσης σε ενέργειες για την ενίσχυση του τοπικού εμπορίου, στο κέντρο της πόλης το οποίο βάλλεται. Σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε στην Κηφισιά και πρέπει να αναδειχτεί είναι η συγκοινωνία. Θα δουλέψω για να ενταχθεί στο κοινοτικό πρόγραμμα η δημιουργία γραμμής ΜΕΤΡΟ στην Κηφισιά, που θα προχωράει στη Ν. Ερυθραία με τελική στάση τα 120 ενωμένα εργοστάσια.
Τέλος θα αγωνιστώ για την Πεντέλη μας, το βουνό της Κηφισιάς, που παραμένει καμένη, έχοντας αναδασωθεί μόνο το 20% των καμένων τα τελευταία 15 χρόνια και αυτό με ενέργειες των Δήμων και εθελοντών, χωρίς καμία ενέργεια από την κεντρική πολιτική σκηνή. Πρότασή μου είναι με κεντρικό διαγωνισμό να αναλάβει ιδιώτης την αναδάσωση της Πεντέλης, χρηματοδοτούμενος από τα Υπουργεία περιβάλλοντος και αγροτικής ανάπτυξης, κατά τα πρότυπα αναδάσωσης της Πάρνηθας.

– Υπηρέτησες 13 χρόνια τον Δήμο Κηφισιάς ως Δημοτικός Σύμβουλος. Ήσουν μάλιστα ο νεότερος, αφού εκλέχτηκε σε ηλικία 25 χρονών. Για ποιο έργο σου στον Δήμο αισθάνεσαι πιο πολύ περήφανος;
Η καρδιά μου είναι στους ανθρώπους του ΚΑΠΗ, της πρώτης δημοτικής δουλειάς που έκανα την περίοδο 2006 – 2009. Είμαι όμως ιδιαίτερα περήφανος για τη θητεία μου ως πρόεδρος υπεύθυνος για τα σχολεία, όπου φρόντισα και εισήχθησαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα οι ψηφιακές τάξεις, το 2009. Νιώθω περήφανος και για μια σειρά καινοτομίες που εισήγαγα και εφαρμόστηκαν για πρώτη φορά πανελλαδικά, όπως το πρώτο αυτόνομο ενεργειακά δημόσιο κτήριο, την κομποστοποίηση στην πηγή των απορριμμάτων, την άμεση δημοκρατία στη λήψη αποφάσεων των συνελεύσεων των ΚΑΠΗ.

– Ως στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας ποιον ρόλο έχεις αναλάβει;
Ήμουν γραμματέας παραγωγικών τομέων της Νέας Δημοκρατίας, ένας από τους στενούς συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπου μέρος των αρμοδιοτήτων μου ήταν τα θέματα οικονομίας ανάπτυξης και επιχειρηματικότητας. Συμμετείχα σε ένα σημαντικό κομμάτι κατάρτισης του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας.

– Πώς γνωριστήκατε με τον πρόεδρο του κόμματος;
Τον Κυριάκο Μητσοτάκη τον γνώρισα όταν αυτός ήταν στη δική μου ηλικία, 37 ετών, και ετοιμαζόταν να κατεβεί βουλευτής στη Β’ Αθηνών. Εγώ τότε ήμουν πρόεδρος των Ελλήνων φοιτητών Λονδίνου και έκτοτε μας συνέδεσε μια προσωπική σχέση. Αργότερα ήμουν από τη βασική 10μελή ομάδα της προεκλογικής εκστρατείας του Κυριάκου Μητσοτάκη ως υποψήφιου προέδρου.

xypolytas2a– Πιστεύεις ότι η Νέα Δημοκρατία μπορεί να αλλάξει τα πράγματα για τη χώρα;
Συμμετέχω στην προσπάθεια του Κυριάκου Μητσοτάκη γιατί είμαστε από την πρώτη μέρα μαζί και ξέρω ότι όταν κλείσουμε τον κύκλο της προσπάθειά μας, θα έχουμε παραδώσει μια χώρα που δεν θα έχει τίποτα να ζηλέψει από χώρες αντίστοιχου μεγέθους και οικονομικών δυνατοτήτων της Ευρώπης, όπως είναι η Αυστρία, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία.

– Το αναφέρεις και στο βιογραφικό σου αλλά πες μας, τι σε έκανε να ασχοληθεί με την πολιτική;
Η ενασχόληση με τα κοινά, ήταν πάντα για μένα, μια εσωτερική ανάγκη για προσφορά. Η πολιτική για εμένα, είναι το εκτελεστικό εργαλείο που μου επιτρέπει να αλλάζω τα πράγματα γύρω μου, πάντα μέσα από -πολλή δουλειά- και ελάχιστη δημοσιότητα. Μέσα από τη δραστηριοποίησή μου, προσπαθώ να καινοτομώ, να προσφέρω συγκεκριμένο έργο και μέσα από αυτό να νιώθω χρήσιμος.

– Πόσο δύσκολο θεωρείς ότι είναι να εκλεγεί κάποιος νέος και σχετικά άγνωστος, βουλευτής;
Είναι εξαιρετικά δύσκολο κάποιος να εκλεγεί βουλευτής γιατί έχει αποδειχτεί ότι ο κόσμος ψηφίζει με βάση την αναγνωρισιμότητα της τηλεόρασης. Εγώ δεν διαθέτω αυτή την αναγνωρισιμότητα, κατεβαίνω όμως με τη δύναμη της δουλειάς που έχω κάνει και των όσων θέλω να κάνω. Χωρίς μηχανισμούς και χωρίς τη δύναμη της τηλεόρασης, αλλά με τη δύναμη μιας πόλης που έχει τον μεγαλύτερο πληθυσμό σε ανθρώπους που ψηφίζουν Νέα Δημοκρατία, στον βόρειο τομέα της Β’ Αθηνών. Συνεπώς είναι στο χέρι των πολιτών της Κηφισιάς να έχουν για πρώτη φορά εκπρόσωπό τους στην Κεντρική πολιτική σκηνή.

– Η Κηφισιά έχει αποτελέσει πόλο έλξης και ζούνε στην πόλη μας από βουλευτές μέχρι πρωθυπουργοί. Θωρείς ότι αυτοί δεν φροντίζουν την πόλη;
Η Κηφισιά δείχνει να έχει εγκαταλειφθεί από την Κεντρική πολιτική σκηνή. Πολλοί πολιτικοί ζουν εδώ αλλά δεν έχουν εντοπιότητα, κανείς δεν έχει δουλέψει για αυτή τη πόλη, κανείς δεν έφτιαξε στην Κηφισιά το πολιτικό του γραφείο. Νομίζω ότι είναι μοναδική ευκαιρία για την πόλη, να μπορεί να χτυπήσει την πόρτα του βουλευτή της που θα νοιαστεί για ό,τι προκύπτει. Με τον χωρισμό της Β’ Αθηνών, σε τομείς μπορεί να γίνει αυτό που συμβαίνει με τους βουλευτές της επαρχίας, οι οποίοι εκπροσωπούν την πόλη τους. Σκοπεύω κι εγώ να εκπροσωπώ και να κάνω το καλό για την πόλη μου.

– Υπόσχεσαι κάτι στους δημότες της Κηφισιάς;
Υπόσχομαι ότι θα παραμείνω όπως ακριβώς με ξέρουν τα τελευταία 13 χρόνια, με εργατικότητα, χαμηλούς τόνους και εντιμότητα. Το γραφείο μου, θα παραμείνει στην Κηφισιά θα είναι προσβάσιμο σε όλους. Θα κάνω το καλύτερο που μπορώ για την πόλη μου.

– Ζητάς κάτι από τους πολίτες της Κηφισιάς;
Ναι, ζητώ από τους Κηφισιώτες, μια ευκαιρία, δηλαδή έναν (1) από τους τέσσερις (4) σταυρούς προτίμησής τους. Τον σταυρό της ανανέωσης της Νέας Δημοκρατίας, τον σταυρό για τα συμφέροντα της πόλη μας. Επίσης όμως τους ζητώ να με αξιολογήσουν αυστηρά σε 4 χρόνια από τώρα, για την πορεία και το έργο που θα επιτελέσω το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

– Ποιο είναι το αγαπημένο σου παγκάκι;
Είναι στη κορυφή της Πολιτείας, έχει την καλύτερη θέα στη πόλη. Από εκεί ψηλά, βλέπεις όλη την Κηφισιά και κάποιες μέρες μπορείς να δεις ακόμα και τα καράβια στον Πειραϊκό κόλπο. Εκπληκτική θέα. Θυμάμαι ως παιδί, γύρω στα 15-16, να αναβαίνω με συνομήλικους μου, με τα ποδήλατα μας, μέχρι την κορυφή της Πολιτείας και να καθόμαστε εκεί μέχρι να βραδιάσει. Θα έλεγα νοσταλγική ανάμνηση. Μια πόλη σαν τη Κηφισιά χρειάζεται παγκάκια. Είναι μέρος της παράδοσής της, μέρος της ομορφιάς της.

 

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΞΥΠΟΛΥΤΑΣ

Ο Βασίλης Ξυπολυτάς διαθέτει ένα πλούσιο βιογραφικό, τόσο σε σπουδές όσο και σε εργασία. Οι σπουδές του σχετίζονται γενικότερα με τη διοίκηση, κάτι από το οποίο φαίνεται να πάσχει ο δημόσιος τομέας μας. Είναι κάτοχος 3 μεταπτυχιακών τίτλων, ΜΑ Environmental Management από το Harvard University, ΜΑ European Studies από το King’s College – University of London και Διοίκησης Επιχειρήσεων (M.B.A.) από το Coventry Business School. Το βασικό του πτυχίο είναι BA Management and Marketing από το Coventry Business School.

Έχει εργαστεί τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα, ενώ σήμερα είναι ιδρυτής και ιδιοκτήτης δυο εταιριών, όπου η πρώτη δραστηριοποιείται στον χώρο των τροφίμων, με τη διακριτική ονομασία «Ευγενές» και διαθέτει τα προϊόντα της σε περισσότερα από 800 σημεία πώλησης στην εγχώρια και διεθνή αγορά και η δεύτερη δραστηριοποιείται στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Όσον αφορά τη δραστηριότητά του ως εκλεγμένος στον Δήμο Κηφισιάς, δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Έχει εκλεγεί τρεις φορές, στις πρώτες θέσεις Δημοτικός Σύμβουλος Κηφισιάς και έχει υπηρετήσει από τις θέσεις του Αντιδημάρχου Καθαριότητας, Πολιτικής Προστασίας και Περιβάλλοντος, ως πρόεδρος του ΚΑΠΗ, της Δημοτικής Επιχείρησης και των σχολείων της Κηφισιάς.

Στα φοιτητικά του χρόνια διατέλεσε πρόεδρος των Ελλήνων Φοιτητών Λονδίνου (ΣΕΦΛ) και πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Κ. Αγγλίας. Μετά την επιστροφή του από το εξωτερικό, διετέλεσε αναπληρωτής Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης της ΝΔ, ενώ από το 2016 έχει διοριστεί Γραμματέας Παραγωγικών Τομέων της ΝΔ.

Τέλος, υπηρέτησε κατά τα έτη 2014-2016 ως Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (Ε.Κ.Α.Β) απ’ όπου οικειοθελώς αποχώρησε έτσι ώστε να αναλάβει χρέη Γραμματέα της ΝΔ.

Μετά τις μεγάλες πυρκαγιές του 2007 ίδρυσε την ομάδα εθελοντών της «GreenΒelt» (www.greenbelt.gr), η οποία και με τη βοήθεια ιδιωτικών χορηγιών φύτεψε περισσότερα από 18.500 δένδρα στην Αττική.

xypolytas3a

ΕΙΠΑΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΒΑΣΙΛΗ ΞΥΠΟΛΥΤΑ

Γιώργος Θωμάκος: «Είναι εργατικός, έχει μεγάλη τάση στην καινοτομία, άριστος γνώστης των προβλημάτων και των λύσεων για την πόλη. Πιστεύω ότι θα είναι ένας άριστος εκπρόσωπος του Δήμου Κηφισιάς στη Βουλή».

Νίκος Χιωτάκης: «Πιστεύω ότι θα γίνει ένας πολύ καλός πολιτικός. Έχει όραμα, είναι εργασιομανής, μεθοδικός, με ό,τι καταπιάνεται θέλει να το ολοκληρώνει και άρα είναι αποτελεσματικός. Συνεργάζεται με πολύ κόσμο, είναι πολύ φιλικός με τους πολίτες και μπορεί να οργανώσει ένα πρότζεκτ από την αρχή ως το τέλος. Πιστεύω λοιπόν ότι πρέπει να τον εμπιστευτούμε γιατί τα δείγματα γραφής που έδειξε στAην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αυτό αποδεικνύουν».

Άννα Κορογιαννάκη: «Νέος άνθρωπος, με παιδεία, δραστήριος, δημιουργικός με σύγχρονη σκέψη προσαρμοσμένη στις ανάγκες της Ελλάδας της κρίσης. Καινοτόμος σε κάθε του έκφραση».

Μαρία Κεφαλά – Σαλματάνη: «Τον γνωρίζω τον Βασίλη από τον Δήμο Κηφισιάς ως συνάδελφο δημοτικό σύμβουλο. Είναι έντιμος, ευγενής, αποτελεσματικός και διακρίνεται για την εργατικότητα του χαρακτήρα του».

Μανώλης Κουρμαδιάς: «Τον γνωρίζω από τη συνεργασία μας στον Δήμο Κηφισιάς, όπου επέδειξε αποτελεσματικότητα και διάθεση για γνώση των ζητημάτων. Αγαπητός, ευγενής, ικανός και συνεργάσιμος. Είναι αυτοδημιούργητος ελεύθερος επαγγελματίας».

Σάντυ Πατρινού – Ντελ Τόρο: «Ο Βασίλης είναι οδυνηρά ειλικρινής, είναι συνεπής, πάντοτε ευγενής και νομίζω ότι είναι από τα νέα παιδιά που αντιμετωπίζουν την πολιτική με αγάπη και διάθεση να προσφέρουν».

Γιώργος Σκορδίλης: «Η συνεργασία μας στο Δημοτικό Συμβούλιο Κηφισιάς μου έδειξε έναν άνθρωπο με ευαισθησία για το περιβάλλον, πάθος για τις νέες τεχνολογίες και τις εφαρμογές τους, αγωνία για την ανακύκλωση και πίστη ότι ο Δήμος μπορεί να εγγυηθεί την ποιότητα ζωής».

Αλέξιος Μακρής: «Ο Βασίλης Ξυπολυτάς είναι ο Κηφισιώτης όπου περισσότερο από 3 τετραετίες προσέφερε στα κοινά της πόλης μας από διάφορες θέσεις όπως εκείνες του αντιδημάρχου, του αντιπροέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, καθώς και του δημοτικού συμβούλου. Πιστεύω λοιπόν ότι ήρθε η ώρα να προσφέρει και από τα έδρανα της Βουλής. Για τους λόγους αυτούς αξίζει την εμπιστοσύνη όλων μας».