Υποψήφιος και πάλι ο Γιώργος Θωμάκος

thomakos-exohi1
Η αγάπη για τον τόπο του και η διεκδίκηση μεγάλων έργων τον ωθούν για τρίτη θητεία
Για τρίτη συνεχόμενη θητεία είναι έτοιμος να ζητήσει την ψήφο των Κηφισιωτών ο
σημερινός Δήμαρχος Κηφισιάς Γιώργος Θωμάκος και επιλέγει να το γνωστοποιήσει
επισήμως μέσα από τις σελίδες της έντυπης «Κηφισιάς», σε μια συνέντευξη που
παραχώρησε στον Γιάννη Γρηγοράκο.
Απαντά σε ερωτήσεις για τον τρόπο που θα αντιδράσει ο Δήμος στην ενεργειακή κρίση, για
έργα που έχει κάνει στην πόλη και για άλλα που θέλει να ολοκληρώσει, για την κρίση
σχετικά με τη φιλοξενία στο Ζηρίνειο του ποδοσφαίρου και φυσικά για τις επερχόμενες
εκλογές.
  • Πόσο θεωρείτε ότι θα επηρεάσει την Κηφισιά η ενεργειακή κρίση;

Αναμφίβολα θα επηρεάσει τα νοικοκυριά. Προβλέπω όμως, λιγότερο από όσο αναμένεται. Ακόμα λιγότερο θα επηρεάσει τον δημόσιο χώρο δηλαδή τον κοινόχρηστο ηλεκτροφωτισμό κ.τ.λ. Όπως κάνει προς τους πολίτες, έτσι και προς τους Δήμους το κράτος επιχορηγεί για να αντιμετωπιστούν οι εξωφρενικές αυξήσεις. Ο Δήμος μας έλαβε ήδη κρατική ενίσχυση 686.000 ευρώ.

Είμαστε από τους πρώτους Δήμους που όρισαν ενεργειακό υπεύθυνο για δράσεις εξοικονόμησης. Είναι βέβαιο ότι άνετα θα πετύχουμε το 10% τουλάχιστον της μείωσης κατανάλωσης που όρισε η πολιτεία.

Τα σιντριβάνια μας θα λειτουργήσουν όλα αλλά πολύ λιγότερες ώρες, το ίδιο ακριβώς θα επιδιώξουμε και με τον Χριστουγεννιάτικο διάκοσμο.

Τα τελευταία χρόνια οι Συμπολίτες μας ζητούσαν έντονα την επέκταση του φυσικού αερίου. Έφτασε έως την Εκάλη πράγμα κάποτε αδιανόητο. Κανένας απολύτως δεν μπορούσε να φανταστεί την εξέλιξη. Πολύ μεγάλο ποσοστό νοικοκυριών στον Δήμο μας διαθέτουν τζάκια. Αυτό θα μετριάσει τις επιπτώσεις του κόστους στην ενέργεια. Ο Δήμος μας θα προσφέρει ξύλα για τη θέρμανση ευπαθών νοικοκυριών.thomakos-syskepsi1

  • Ήδη δημότες παραπονιούνται για σκοτεινές γειτονιές. Δεδομένου ότι πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους σε έκταση Δήμους, προβλέπεται να δούμε λιγότερα φώτα να ανάβουν προσεχώς;

Έως σήμερα κανένα φως δεν έχει σβήσει, ή ελαττωθεί στις γειτονιές. Αντίθετα κάθε χρόνο επεκτείνεται ο ηλεκτροφωτισμός μας με αλλεπάλληλες εργολαβίες. Ναι υπάρχουν ακόμα υποφωτισμένες γειτονιές, όχι όμως λόγω εξοικονόμησης στο ρεύμα. Σχεδόν το 60 % του δημοτικού φωτισμού μας έχει αντικατασταθεί από λαμπτήρες εξοικονόμησης τύπου led, ενώ σε πάρκα πλατείες και παιδικές χαρές το 100%. Θα καλύψουμε σταδιακά με led (ισχυρότερος και οικονομικότερος φωτισμός) όλη την επικράτεια του Δήμου μας.

  • Αναφέρετε μας συνοπτικά το έργο σας τα τελευταία χρόνια;

Το δημοτικό έργο τα τελευταία χρόνια είχε απέναντι του και τον covid. Ωστόσο έγιναν περισσότερες δημοπρατήσεις έργων από ποτέ. Μάλιστα το 2021 φτάσαμε στο ρεκόρ των 36. Οι νέες ασφαλτοστρώσεις, τόσο κεντρικών όσο και συνοικιακών οδών, η διακοσμητική άσφαλτος στο παραδοσιακό κέντρο, τα νέα πεζοδρόμια σε οδούς πρωτευούσης σημασίας, οι συνεχείς επεκτάσεις ηλεκτροφωτισμού με led,  οι διανοίξεις νέων οδών- δύσκολο έργο που απαιτεί αποζημιώσεις-, τα νέα χιλιόμετρα αποχετευτικών αγωγών μαζί με τις νέες συνδέσεις, είναι σε κάθε πολίτη εμφανή. Ο κατάλογος όμως των έργων είναι ατελείωτος. Με αναπλάσεις συνοικιών όπως στον Γράμμο –Φοίνικα και νέες παιδικές χαρές, με αντικατάσταση σωλήνων και υδρομετρητών στην ύδρευση της Νέας Ερυθραίας, συνεχείς επισκευές και νέες πτέρυγες στα σχολεία μας, με επισκευές και αναβαθμίσεις σε όλους τους παιδικούς σταθμούς κ.α.thomakos-paidia1

Στην καθαριότητα περιμένουμε σημαντική ανανέωση του στόλου μας και ζητούμε διαρκώς τη συνεργασία των πολιτών. Πολύ καλά πηγαίνει το πρόγραμμα της κομποστοποίησης. Αυτό το καλοκαίρι ο Δήμος επενέβη για πρώτη φορά και καθάρισε εκατοντάδες ιδιωτικά οικόπεδα, ενώ με κρατική οικονομική ενίσχυση καθάρισαν όλες οι επικίνδυνες δασικές εκτάσεις.

Τεράστια η συμβολή της Υπηρεσίας Πρασίνου, ειδικά μετά το πρωτόγνωρο τουλάχιστον στην πατρίδα μας φαινόμενο της «Μήδειας» με τις κοπές και κλαδεύσεις δέντρων.

Κοντά σε αυτά σειρά πρωτότυπων –κοινωφελών δράσεων όπως το πρόγραμμα Ασφάλειας με 5 ιδιωτικά περιπολικά, οι Συνοικιακές Συνελεύσεις που συνεχίζονται, οι νέες ψηφιακές υπηρεσίες, τα προγράμματα νεανικής επιχειρηματικότητας, οι πλήρεις υπηρεσίες ζωοφιλίας που ξεπεράσαμε τις 1000 υιοθεσίες αδεσπότων.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε την τεράστια συμβολή του Δήμου μας στην πρόληψη και προστασία της δημόσιας υγείας με πάρα πολλές δράσεις απέναντι στην πανδημία (συνεχείς απολυμάνσεις σε ευαίσθητους χώρους, έλεγχοι, αντισηπτικά και εντατικοί καθαρισμοί στα σχολεία, δωρέαν rapid-tests για εργαζόμενους του Δήμου μας και πολίτες.

  •   Η Κηφισιά έχει περίπου 50.000 εγγεγραμμένους ψηφοφόρους, πόσοι από αυτούς νομίζετε ότι γνωρίζουν εσάς και το έργο σας;

Πριν εκλεγώ Δήμαρχος ήμουν ήδη αρκετά χρόνια Δημοτικός Σύμβουλος. Με γνωρίζουν σαφώς περισσότεροι από όταν εξελέγην Δήμαρχος αν κρίνω από όσους/ες με χαιρετούν και μου μιλούν στον δρόμο.

  • Υπάρχει κάτι που θέλετε να προλάβετε να κάνετε πριν τις εκλογές;

Πολλά είναι που θέλω να προλάβω και ειδικά στην Παιδεία αν και προσπαθώ να μην διαιρώ τον χρόνο προ και μετά εκλογών. Εάν  αναφέρω συγκεκριμένα έργα, «άσπονδοι φίλοι» μου θα κάνουν τα πάντα για να τα ματαιώσουν. Θυμίζω ότι 5 χρόνια (2014-2019) συγκεκριμένος εργολάβος που νεμόταν σχεδόν αποκλειστικά τα έργα του Δήμου, περίπου 20 χρόνια, δεν άφηνε κανέναν διαγωνισμό χωρίς παράλογες ενστάσεις και καθυστερήσεις.

  • Τι σας ωθεί τελικά να θέσετε για τρίτη φορά υποψηφιότητα;

Η ίδια και παντοτινή αγάπη και πάθος για αυτόν τον προικισμένο τόπο την Κηφισιά μας, τη Νέα Ερυθραία μας και την Εκάλη μας. Το ακόμη μεγαλύτερο κέφι για διεκδίκηση, αυτή τη φορά από την Πολιτεία,  μεγάλων έργων υποδομής που δικαιούται και στερήθηκε ο τόπος (συγκοινωνιακά, αντιπλημμυρικά κ.α.).

  • Όταν βάζατε για πρώτη φορά υποψηφιότητα πριν από 7 χρόνια,  ποιος ήταν ο πρωταρχικός στόχος σας για την πόλη; Πιστεύετε ότι τον πετύχατε;

Η «Δύναμη Ελπίδας» που ήρθε το 2014 προέταξε τα άυλα.  Τότε δεν είχα εξαγγείλει ούτε υποσχεθεί σχεδόν κανένα έργο. Προτεραιότητες ήταν: η έντιμη διοίκηση, η προστασία της φυσιογνωμίας της Κηφισιάς και Νέας Ερυθραίας, η Συμμετοχή των Πολιτών στην Τοπική Δημοκρατία και μία σειρά από καινοτομίες.

Ναι, είμαστε υπερήφανοι με τους συνεργάτες μου ότι ανακόψαμε μία πτωτική πορεία υποβάθμισης, φέραμε με πολλούς τρόπους τους Συμπολίτες κοντά στον Δήμο τους και εισαγάγαμε μία σειρά από σύγχρονες υπηρεσίες.thomakos-paidia1

  • Ποιο θεωρείτε ότι είναι το ατού σας, το ισχυρό σας χαρτί για την επανεκλογή σας;

Το διαρκές και πολυεπίπεδο έργο και ο ακηδεμόνευτος χαρακτήρας μου και του Συνδυασμού μας.

Κακό για το Δήμο εάν ο Δήμαρχος είναι δέσμιος κομμάτων ή συμφερόντων.

  • Η Κηφισιά ψηφίζει παραδοσιακά Νέα Δημοκρατία.  Αν το κόμμα δώσει την υποστήριξή του σε άλλον υποψήφιο, υπάρχει περίπτωση να αποχωρήσετε ή να συνεργαστείτε;

Δεν ζητήσαμε ποτέ την υποστήριξη κανενός κόμματος. Η υποψηφιότητα μου ήταν και θα είναι Ανεξάρτητη και Ακομμάτιστη. Είμαι ιδεολογικά αντίθετος στα κομματικά «χρίσματα» ή στις «στηρίξεις» διότι προσβάλουν τους πολίτες.

Προσφορά μας στον τόπο η διακοπή των χρισμάτων.

  • Στη διάρκεια της θητείας σας για διάφορους λόγους το Ζηρίνειο δεν ήταν προσβάσιμο στους αθλητές και τις αθλήτριες της πόλης αλλά και σε όποιον δημότη ήθελε απλά να αθληθεί. Τους τελευταίους μήνες και πάλι είναι κλειστό, λόγω της επιλογής σας να γίνουν έργα προκειμένου να μπορούν να μπορούν να διενεργούνται ποδοσφαιρικοί αγώνες. Η επιλογή αυτή σας έφερε αντιμέτωπο με μια μεγάλη μερίδα δημοτών. Θεωρείτε σωστή την απόφασή σας;

Δεν ευσταθεί ότι στο παρελθόν δεν ήταν προσβάσιμο. Ακόμη και χωρίς «ταρτάν», λόγω των εξωφρενικών καθυστερήσεων των εργολάβων, οι πολίτες μπορούσαν να αθλούνται, ενώ οι μικροί αθλητές προπονούνταν στο χόρτο του γηπέδου. Ούτε σήμερα παραμένει για μήνες κλειστό, εκτός από λίγες ημέρες που γινόταν η διαπλάτυνση  του γηπέδου. Κανονικά γίνονται σήμερα οι προπονήσεις. Η διαπλάτυνση δεν έγινε ως αυτοσκοπός ή για το χατίρι κάποιων. Έγινε για να έχει δικαίωμα (άδεια συμμετοχής στο πρωτάθλημα) να αγωνίζεται στον τόπο της, η Ποδοσφαιρική μας Ομάδα. Ούτε έγινε από λατρεία στο ποδόσφαιρο, διότι αγαπούμε όλα τα αθλήματα το ίδιο. Όσοι καλόπιστα αντέδρασαν, δεν είχαν πιστέψει πως η εξάλειψη περιλάμβανε ένα μόνο διάδρομο. Φοβήθηκαν κατάργηση του Στίβου, απόλυτη κυριαρχία του ποδοσφαίρου, πράγματα αδιανόητα για εμάς. Ήταν υποχρεωτικό από τα 60 μέτρα πλάτους να φτάσουμε στα 63,50 και θα κατασκευάσουμε καινούργιο εξωτερικό διάδρομο σε αντιστάθμιση. Υπάρχει ήδη η μελέτη και ο εργολάβος γι αυτό.

Μακριά από τους αθλητικούς εγωισμούς, επιδιώκω «Ζηρίνειο» χωρίς αποκλεισμούς.

Η απόφαση θα ήταν πάντα η ίδια, με κάθε τίμημα. Κάποιος πρέπει πάντα να σηκώνει την ευθύνη. Κανένας Δήμαρχος δεν θα έδιωχνε την Ομάδα της Κηφισιάς. Άδικο, κοινωνικά- αθλητικά- ηθικά.

  • Τα 7 χρόνια της θητείας σας ως δήμαρχος θεωρείτε ότι στερηθήκατε από την προσωπική και οικογενειακή σας ζωή;thomakos-oikogeneia1

Αυτές οι στερήσεις υπήρχαν από πολύ προηγούμενα. Το ίδιο άλλωστε ίσχυε και στα χρόνια της μαχόμενης δικηγορίας. Οι ευθύνες της Αυτοδιοίκησης πάντα μας απομακρύνουν από αγαπημένα πρόσωπα, πράγματα και συνήθειες.

  • Ως εφημερίδα θαυμάζουμε και τις καλλιτεχνικές σας τάσεις.  Δεν σας έλειψε το διάβασμα, η γραφή, το θέατρο; Μπορεί να βρει κανείς κάποια καλλιτεχνική πλευρά στην πολιτική;

Φυσικά αυτά λείπουν. Όταν η πολιτική και οι ευθύνες γίνονται μονότονες, τότε πράγματι συγκρούονται με βασικές επιλογές ζωής. Όταν όμως έχουν ποικιλία και πλοκή όπως στα θέματα που χειρίζεται ένας Δήμαρχος, αυτό δεν γίνεται ποτέ πληκτικό, αντίθετα συναρπαστικό. Η Αυτοδιοίκηση μπορεί να προσφέρει πολλές εμπνεύσεις αλλά και η ίδια εμπνέεται από τις Τέχνες.  Αυτές αναμειγνύονται με το έργο μας στον Δήμο. Αυτοδιοίκηση και Πολιτισμός είναι συνυφασμένες.