Έφυγε ο ιδρυτής της εφημερίδας “Κηφισιά”

μπαμπάς

Ξημερώματα της Τετάρτης 23 Μαρτίου  έφυγε ήσυχα από κοντά μας ο Γιώργος Γρηγοράκος ιδρυτής της εφημερίδας «Κηφισιά» σε ηλικία 86 ετών. Η εξόδιος ακολουθία θα γίνει στο παρεκκλήσι του Αγίου Τρύφωνα στο κοιμητήριο του Δήμου μας την Πέμπτη στις 4.00 μμ.

Ένας σεμνός άνθρωπος, ολιγόλογος αλλά περιεκτικός στη σκέψη και στο γράψιμο. Άλλωστε όλοι όσοι τον γνώρισαν μέσα από τις στήλες της εφημερίδας αλλά και πιο προσωπικά έχουν να το λένε.

Με τη σύζυγό του Φρόσω έκλεισαν μαζί κοντά 57 χρόνια και πέρασαν μέσα από καταιγίδες που τους ατσάλωσαν τη σχέση. Παιδί της Κατοχής τα πρώτα του χρόνια όπως και όλων των Ελλήνων της γενιάς του, για να επιβιώσει έπρεπε να κοπιάσει πολύ. Η αγάπη του για την θάλασσα, όταν έκανε το ένα και μοναδικό μεγάλο του ταξίδι αμέσως μετά τον πόλεμο, με τα καΐκια ενός μπάρμπα του από τον Πειραιά,  μπορεί να ήταν μεγάλη, πιο μεγάλη όμως αποδείχτηκε η  αγάπη του για την λινοτυπία και την τυπογραφία την οποία και υπηρέτησε πιστά σχεδόν μέχρι την συνταξιοδότησή του.

Αλλά δεν ήταν αυτό που άλλαξε την ρότα της ζωής του. Παντρεμένος με τη Φρόσω το ’58 έκτισαν το σπιτικό τους στην Κηφισιά όπου και απέκτησαν δύο παιδιά το Γρηγόρη και τον γράφοντα. Το ’64 απέκτησαν και ένα τρίτο παιδί, την εφημερίδα μας την «Κηφισιά».  Από τότε η επικαιρότητα μπήκε αναγκαστικά στην ζωή τους.

Αν μικρός πέρασε μέσα από μία Κατοχή στην ενήλικη ζωή του πέρασε μια Χούντα με τον κίνδυνο κάθε μέρα να καραδοκεί, αφού στην στέγη της εφημερίδας μας είχαν βρει καταφύγιο πολλές κυνηγημένες  πένες που καλυμμένα με ψευδώνυμα κάτω από τον έλεγχο  της λογοκρισίας,  προσπαθούσαν να κρατήσουν τον πήχη της ενημέρωσης ψηλά.

Η αγάπη τους για την πόλη μας τους έφτασε σε σημείο να κάνουν μέχρι και δημοψήφισμα παρά τις δυσκολίες και την τρομοκρατία, ενάντια στις πολυκατοικίες που φύτρωναν τότε σαν τα μανιτάρια σε όλη την Ελλάδα.

Ταυτόχρονα με την εφημερίδα άνοιξαν με την μητέρα μου και ένα βιβλιοπωλείο, το οποίο και έγινε και σημείο συνάντησης των υποστηρικτών της «Κηφισιάς».

Η μεταπολίτευση τους βρίσκει με μια δυνατή εφημερίδα, αναγνωρισμένη από τον κόσμο, που ελέγχει τις εκάστοτε δημοτικές περιόδους, ενώ το ’96 περνάει στην επόμενη γενιά.

Η άλλη του αγάπη είναι το εξοχικό του στην Αίγινα όπου θα περάσει πολλές ευτυχισμένες στιγμές αγναντεύοντας από το μπαλκόνι του τον Σαρωνικό.

Η σύζυγός σου Φρόσω, οι γιοί σου Γρηγόρης και Γιάννης με την σύζυγό του ‘Ερικα , τα εγγόνια σου Λυδία και Γιώργος, η αδελφή σου Καίτη με τον σύζυγό της Γιώργο και οι υπόλοιποι συγενείς εύχονται καλό ταξίδι και να’ναι ελαφρύ το Κηφισιώτικο χώμα που πιστά υπηρέτησες τόσα χρόνια.

Γιάννης Γρηγοράκος

Συλληπτήριες επιστολές απέστειλαν  ο Δήμαρχος Κηφισιάς  Γιώργος Θωμάκος και η πρόεδρος της Δημοτικής Ενότητας Κηφισιάς Ρένα Πολίτη. Τους ευχαριστούμε.

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ

  ΔΗΜΟΣ ΚΗΦΙΣΙΑΣ

         Γραφείο Τύπου

        Τηλ 2132007254

Κηφισιά, 23/3/2016

 

Θερμά συλλυπητήρια για το θάνατο του ιδρυτή της εφημερίδας «Κηφισιά» Γιώργου Γρηγοράκου

Ο Δήμος Κηφισιάς και ο Δήμαρχος Γιώργος Θωμάκος  εκφράζουν την βαθύτατη λύπη τους για το θάνατο του ιδρυτή της ιστορικής εφημερίδας «Κηφισιά», Γιώργου Γρηγοράκου.

Η εφημερίδα που ίδρυσε με την διαρκή συμπαράσταση της αφοσιωμένης συζύγου του Φρόσως, για 52 χρόνια ενημερώνει τους πολίτες με τρόπο έγκυρο και με διαρκή σεβασμό στις αρχές της δημοσιογραφικής δεοντολογίας.

Η προσφορά του ήταν σημαντική στην τοπική κοινωνία και στον τοπικό Τύπο, που υπηρέτησε με συνέπεια και ήθος. Σε όλη του τη διαδρομή διακρίθηκε για την αντικειμενική -ανεξάρτητη δημοσιογραφία, τη νηφαλιότητα και για την αγάπη του για τον τόπο μας. Τη σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες συνεχίζει η εφημερίδα «Κηφισιά» έχοντας στο «πηδάλιο» της ενημέρωσης τον γιο του εκλιπόντος, σημερινό εκδότη Γιάννη Γρηγοράκο.

Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του.

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ                                                   ΚΗΦΙΣΙΑ 23/3/2016

ΔΗΜΟΣ ΚΗΦΙΣΙΑΣ

Διονύσου 24 & Μυρσίνης 2

Τ.Κ 145 62- ΚΗΦΙΣΙΑ                                                                                  

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ                                Προς κ. Γρηγοράκο Ιωάννη

ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΚΗΦΙΣΙΑΣ                                                

Τηλ.: 213 2007-149

Fax:  213-2007-291

Αγαπητέ κύριε Γρηγοράκο,

Η Δημοτική Ενότητα Κηφισιάς εκφράζει τη βαθιά της θλίψη για το θάνατο του πατέρα σας  Γεώργιου Γρηγοράκου, ιδρυτή και εκδότη της παλαιότερης εφημερίδας της πόλης.

Η συμβολή του στην καταγραφή των γεγονότων που διαμόρφωσαν την πρόσφατη τοπική ιστορία της Κηφισιάς και των τεκταινομένων στη δημόσια σφαίρα υπήρξε σπουδαία. Συνοδοιπόροι επί δεκαετίες μαζί με τη Φρόσω Γρηγοράκου στο τιμόνι της εφημερίδας Κηφισιά, μας ενημέρωνε για όλα όσα συνέβαιναν και αφορούσαν το προάστιό μας.

Ευχόμαστε από καρδιάς να συνεχίσετε στα χνάρια του.

Παρακαλώ δεχτείτε τα ειλικρινή συλλυπητήριά μας.

Με εκτίμηση,

Η Πρόεδρος του Συμβουλίου

της Δημοτικής Ενότητας Κηφισιάς

Ειρήνη Κ. Πολίτη