Αλλαγές στα δυόμισυ

symvoylioapriliou1

Έχοντας διανύσει τη μισή δημαρχιακή θητεία, οι νέοι αντιδήμαρχοι της Κηφισιάς -οι μισοί εκ των οποίων είναι ίδιοι με τους παλιούς- μετράνε ήδη ένα μήνα στη θέση τους. Έτσι λοιπόν αφήνουν τις καρέκλες των αντιδημάρχων οι Χρήστος Καλός και Γιώργος Τσούλος, οι οποίοι ήταν άμισθοι αντιδήμαρχοι, καθώς και ο Βαγγέλης Αυλήτης, με τον Γιώργο Τσούλο να αναλαμβάνει πρόεδρος Κοινωνικής Μέριμνας. Στο υπόλοιπο, πάντως, της θητείας δεν προβλέπονται άμισθοι αντιδήμαρχοι.

Η αλήθεια είναι ότι θεωρούσαμε ότι θα υπήρχαν περισσότερες αλλαγές ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε περισσότερους να προσφέρουν από θέσεις ευθύνης, η πλειοψηφία όμως των προσώπων στα διοικητικά συμβούλια παραμένει στη θέση της.

Υπάρχει βέβαια κάποια λογική και σε αυτή την πρακτική, μια και απαιτείται κάποιο χρονικό διάστημα μέχρι να αποχτηθεί η απαραίτητη εμπειρία για να πραγματοποιηθεί έργο και πρέπει να αφήσεις κάποιον να ολοκληρώσει το έργο αυτό. Αρκεί βέβαια να μην περνάμε στο αντίθετο άκρο όπου ορισμένοι αντιδήμαρχοι της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής είχαν αποχτήσει σχεδόν ισόβια θέση αντιδημάρχου, θέση που θα είχαν ακόμα αν δεν είχε αλλάξει χέρια ο Δήμος.

Με την παλιά δημοτική αρχή είχαμε συνηθίσει την ανακοίνωση των νέων αντιδημάρχων κάθε χρόνο και την αλλαγή των Διοικητικών Συμβουλίων των νομικών προσώπων κάθε διετία, έστω και αν οι περισσότεροι παρέμεναν στις θέσεις τους.

Τώρα όμως ήδη οι προηγούμενοι αντιδήμαρχοι ήταν στη θέση τους από το Σεπτέμβριο του 2014, με μικροαλλαγές στα καθήκοντά τους το Φεβρουάριο του 2016, ενώ η ανακοίνωση για τους νέους αντιδημάρχους αναφέρει ως λήξη της θητείας τους και τη λήξη της παρούσας δημαρχιακής θητείας, στις 31 Αυγούστου του 2019.

Έτσι λοιπόν ο Μιχάλης Καυγαλάκης παραμένει Αντιδήμαρχος της Δημοτικής Ενότητας Νέας Ερυθραίας, καθώς και εκτέλεσης του Συμμετοχικού Προϋπολογισμού και Ύδρευσης του Δήμου.

Ο Απόστολος Κασιούρας αναλαμβάνει Αντιδήμαρχος της Δημοτικής Ενότητας Κηφισιάς, καθώς και Εξυπηρέτησης Πολιτών, Πρόληψης και Δημόσιας Υγείας.

Ο Δημήτρης Λιανός παραμένει Αντιδήμαρχος Δημοτικής Ενότητας Εκάλης, καθώς και Πολιτικής Προστασίας και συντήρησης του στόλου των οχημάτων του Δήμου.

Η Αθανασία (Σίσσυ) Παπασπύρου  παραμένει Αντιδήμαρχος Δημοτικών Πόρων και Προσωπικού.

Ο Παντελής Παπανικολόπουλος είναι ο νέος Αντιδήμαρχος Πολεοδομικού και Κυκλοφοριακού Σχεδιασμού, Τοπικών Αγορών κι Εργασίας αναλαμβάνοντας αρμοδιότητες που είχε ο Γεώργιος Τσούλος.

Η Γεωργία (Ζέτη) Κασιμάτη  αναλαμβάνει Αντιδήμαρχος Δημοσίων Σχέσεων – Επικοινωνίας, Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Τουρισμού κι Εθελοντισμού, μέρος αρμοδιοτήτων που είχε ο Χρήστος Καλός.

Στην αναλυτική τους περιγραφή τα καθήκοντα των αντιδημάρχων διαφέρουν ελαφρά από το πώς είχαν διατυπωθεί στην προηγούμενη ανακοίνωση, ίσως διαπιστώνοντας με τον καιρό ποιες είναι οι ανάγκες του Δήμου και αν είχαν διαπιστωθεί ελλείψεις στην ανάληψη απαιτούμενων τομέων.

Αυτό που παραμένει και σε αυτή την ανακοίνωση είναι η απουσία ανάθεσης σε αντιδήμαρχο της καθαριότητας της πόλης, ευθύνη που προφανώς κρατάει ο δήμαρχος.

Πολιτικούς γάμους μπορούν να τελούν όλοι οι αντιδήμαρχοι με του κυρίους  Μιχάλη Καυγαλάκη, Απόστολο Κασιούρα και Δημήτρη Λιανό να προηγούνται και τις κυρίες Σίσσυ Παπασπύρου και Ζέτη Κασιμάτη να έπονται.

Σε περίπτωση κωλύματος των αντιδημάρχων τα καθήκοντά τους αναλαμβάνει ο δήμαρχος, Γιώργος Θωμάκος, ενώ σε περίπτωση που ο Δήμαρχος απουσιάζει ή κωλύεται, τα καθήκοντά του  ασκεί ο Αντιδήμαρχος  Μιχάλης Καυγαλάκης, που αναπληρώνει το Δήμαρχο και όταν αυτός απουσιάζει, ή κωλύεται τη θέση του παίρνει η Αντιδήμαρχος  Σίσσυ Παπασπύρου.

Ας ευχηθούμε με το τέλος της θητείας τους να έχουν να παραδώσουν ένα έργο για το οποίο θα τους θυμόμαστε και θα επιθυμούμε να τους ξαναψηφίσουμε.

Στο τιμόνι του ΚΕΜΜΕ, Πνευματικού Κέντρου Έρευνας και Μελέτης της Μικρασιατικής Ερυθραίας, παραμένει η Έφη Κούτση με αντιπρόεδρο πλέον την Ελένη Σόρογκα.

Το Διοικητικό Συμβούλιο, αποτελείται από τα εξής μέλη σύμφωνα με απόφαση του Δ.Σ.
Από την πλευρά της πλειοψηφίας ως τακτικά μέλη ορίζονται εκτός από την πρόεδρο η δημοτική σύμβουλος Μαρία Χριστίνα Τσιάμα και οι  Βοζάνη Αλεξάνδρα, Σόρογκα Ελένη
Σμυρναίος Απόλλωνας και Μουστάκη Αικατερίνη.

Από την πλευρά της μειοψηφίας ως τακτικά μέλη ορίζονται οι Ανδρεαδάκης Δημήτρης, Σοβατζή Αγγελική και Σαριλάκη Άννα.

Ως αναπληρωματικά μέλη από την πλευρά της πλειοψηφίας ορίστηκαν οι Μακρή Εύα, Καπασκέλη Ελένη και Μανωλιάκης Μιχάλης και από την πλευρά της μειοψηφίας οι
Λούσης Ιωάννης και Τσαγκάρης Ιωάννης.

Στη Δημοτική Επιχείρηση «Μένανδρος» παραμένει πρόεδρος η Πόλυ Αστερίου, ενώ τη θέση του αντιπροέδρου, που μέχρι τώρα είχε ο αντιδήμαρχος πλέον Παντελής Παπανικολόπουλος, παίρνει ο Γιάννης Παντελεάκης.  Στις ελάχιστες αλλαγές του Διοικητικού Συμβουλίου η Μαριλένα Τζατζάνη, ως αναπληρωματικό μέλος.

Πρόεδρος του ΒΙΚΕΛΑ ανέλαβε ο μέχρι τώρα αντιπρόεδρος, Αχιλλέας Κουρέπης, ο οποίος εξακολουθεί να είναι ο κυρίως υπεύθυνος για τα αθλητικά, ενώ υπεύθυνος για τα πολιτιστικά και αντιπρόεδρος ανέλαβε ο Νικήτας Κόκκαλης.  Έτσι σχεδόν αντάλλαξε θέση με τον πρώην πρόεδρο του ΒΙΚΕΛΑ και υπεύθυνο πολιτιστικών, Σταύρο Ζαπάντη, ο οποίος ανέλαβε πρόεδρος της Επιτροπής Β΄ βάθμιας Εκπαίδευσης, θέση που κατείχε ο Νικήτας Κόκκαλης. Ο Σταύρος Ζαπάντης, ο οποίος είχε ιδέες με φαντασία και όραμα για τα πολιτιστικά της Κηφισιάς, φανταζόμαστε ότι θα τις μεταφέρει και στον πιο νεανικό φορέα που θα έχει υπό την εποπτεία του.

Ο ΒΙΚΕΛΑΣ είναι το μόνο νομικό πρόσωπο, του οποίου η θητεία του Δ.Σ. ορίστηκε μόνο για ένα έτος, με ορισμό της λήξης του στις 17 Φεβρουαρίου του 2017.  Ίσως επειδή η προεδρία του ΒΙΚΕΛΑ είναι από τις πιο περιζήτητες και προβεβλημένες θέσεις να χρειάζεται να επανεξεταστεί ποιος θα «τερματίσει╗ στις εκλογές.

Όσον αφορά τα υπόλοιπα μέλη, από την πλευρά της πλειοψηφίας τακτικά μέλη ορίστηκαν οι Κροντηρά Κατερίνα, Καραγιαννάκης Περικλής, Κλουβάτου – Κονιτοπούλου Στέλλα,  Μητσοπούλου Νατάσα και Κουτσούκου Ρόζα και Παπαδημητρίου Βασιλική (Λίλα).  Την τελευταία θα την περιμέναμε να έχει οριστεί ως μέλος από την πλευρά της μειοψηφίας, μια και ήταν υποψήφια δημοτική σύμβουλος με το συνδυασμό του κυρίου Χιωτάκη.

Τα τακτικά μέλη της μειοψηφίας είναι οι δημοτικοί σύμβουλοι Άννα Κορογιαννάκη και Γιώργος Παπαδόπουλος καθώς και οι Κουρμαδιάς Εμμανουήλ, Δαμάσχη Μαρία, Λάσκαρης Κωνσταντίνος και Καλατζής Παναγής.

Από την πλευρά της πλειοψηφίας ως αναπληρωματικά μέλη ορίστηκαν η δημοτική σύμβουλος Παπαδήμα Ευγενία, η οποία όμως έχει παραιτηθεί από το συνδυασμό της πλειοψηφίας και η  δημοτική σύμβουλος Τσιάμα Μαρία- Χριστίνα, καθώς και οι Ρούσσου Ελευθερία, Αρώνης Σταύρος,  Τουλή  Μαντώ, Πέτρου Περικλής και Λευτεριώτη Αναστασία.

Από την πλευρά της μειοψηφίας ως αναπληρωματικά μέλη είναι οι Βαλασοπούλου Αγγελική, Δημάκης Φώτιος, Γιατράκος Νικόλαος και Μαθόπουλος Γιώργος.

Με συμπληρωματική απόφαση ορίστηκαν ως αναπληρωματικά μέλη και οι Λέλου Κατερίνα, Οικονομόπουλος Τάκης και Ιωάννης Καπάτσος.

Στο νομικό πρόσωπο της  Ανθοκομικής Έκθεσης Κηφισιάς, πρόεδρος ανέλαβε η Κλεοπάτρα Χατζοπούλου στη θέση του Γιώργου Κομιανού. Χωρίς ουσιαστικές αλλαγές η σύνθεση του συμβουλίου, όπου από την πλευρά της πλειοψηφίας ως τακτικά μέλη είναι οι δημοτικοί σύμβουλοι  Αγαπάκη Δήμητρα και Αστερίου Πολυξένη, καθώς και οι Μανάλης Ανδρέας, Κιτάτζης Γιάννης και Βουτσινά Αγλαΐα.  Από την πλευρά της  μειοψηφίας ως τακτικά μέλη είναι ο πρώην δήμαρχος και δημοτικός σύμβουλος Βάρσος Βασίλειος, καθώς και οι Σιδέρης Ευάγγελος, Καλοστύπη Μιρέλλα και ο δημοτικός σύμβουλος  Ραυτόπουλος Παναγιώτης.

Από την πλευρά της πλειοψηφίας ως αναπληρωματικά μέλη είναι οι Τσαλαβούτα Βάσω, Παντελέων Δημήτριος και Κωνσταντίνος Μητρόπουλος, ο οποίος πήρε τη θέση του εκλιπόντος Γιάννη Καρατσιομπάνη και από την πλευρά της μειοψηφίας οι Ίσσαρης Τάσος, Δημάκης Φώτιος,  Δεναξάς Κωνσταντίνος και ο δημοτικός σύμβουλος Καπάτσος Ιωάννης. Επίτιμο μέλος είναι και ο πρώην Δημοτικός Σύμβουλος Περικλής Καραγιαννάκης. Ως επίτιμο μέλος εμφανίζεται και ο πρωτεργάτης της Ανθοκομικής Γεώργιος Χιωτάκης, ο οποίος όμως έχει αποβιώσει.

Το Νέο Διοικητικό Συμβούλιο της «Κοινωνικής Μέριμνας»

Πρόεδρος αναλαμβάνει ο Γιώργος Τσούλος, αντικαθιστώντας τον Απόστολο Κασιούρα, ο οποίος ανέλαβε αντιδήμαρχος και αντιπρόεδρος η Μαρία – Χριστίνα Τσιάμα.

Επίσης τα τακτικά μέλη από την πλευρά της πλειοψηφίας είναι οι Λιαπάκη Ελευθερία, Χασούρα Γεωργία, Πόλης Γεράσιμος, Δασκαλόπουλος Γεώργιος,  Βεσσαλά Μαρία, Ρούσσου Καίτη και Σδράλιας Γεώργιος.

Από την πλευρά της  μειοψηφίας ως τακτικά μέλη είναι η δημοτική σύμβουλος Κεφαλά – Σαλματάνη Μαρία  και οι Κουνέλλας Ιωάννης, Πάντου Σοφία, Κυριακάκης Ηρακλής, Βενιώτης Κωνσταντίνος και Βερύκιος Δημήτριος.

Ως αναπληρωματική μέλη είναι από  την πλευρά της πλειοψηφίας οι Τουμάση Κατερίνα, Πατρικάκος Γρηγόρης, Χρονέα Ζέτα και  Γιαννοπούλου Αντωνία και από την πλευρά της μειοψηφίας οι  Βενιζέλου – Κοντιζά Μαρία, Βολτυράκης Ευάγγελος,  Καβούρη – Μέγα Θεοδώρα, Φραγκιαδάκης Χαράλαμπος και Χριστοδούλου Χρήστος.

Αποχώρηση από την πλειοψηφία

Αποχώρησε η δημοτική σύμβουλος Ευγενία Παπαδήμα από το συνδυασμό του Γιώργου Θωμάκου και αυτό μαθεύτηκε από τα «πηγαδάκια» και όχι από την πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, Σάντυ Πατρινού, η οποία αρκέστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο σε μία ανακατάταξη των θέσεων των συμβούλων μέσα στην αίθουσα του συμβουλίου, μια και τις θέσεις τους τις καταλαμβάνουν ανάλογα με το συνδυασμό που ανήκουν.

Η Ευγενία Παπαδήμα δεν έκανε κάποια επίσημη ανακοίνωση για την αποχώρησή της.  Θεωρείται όμως ότι μάλλον δεν έμεινε ικανοποιημένη όταν δε βρέθηκε για αυτή θέση ανάμεσα στα τακτικά μέλη του ΒΙΚΕΛΑ και τοποθετήθηκε ως αναπληρωματικό μέλος, όταν θέση τακτικού μέλους, με πρόταση δημάρχου, πήρε η Λίλα Παπαδημητρίου, η οποία ήταν υποψήφια δημοτική σύμβουλος με τον κ. Χιωτάκη.

Η νέα θέση λοιπόν της κυρίας Παπαδήμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, είναι δίπλα στην κ. Πάστρα, η οποία ήταν και η πρώτη που «αποσκίρτησε» από το συνδυασμό της πλειοψηφίας.