Απολαμβάνοντας τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ

ΕΦΚΑ

«Και γιατί ήρθατε σ’ εμένα;» Η ερώτηση έγινε από υπάλληλο των υπηρεσιών ΕΦΚΑ της πόλης μας, που ήθελε προφανώς να επιβεβαιώσει τα όσα λέγονται σχετικά με τον τρόπο που δουλεύουν οι δημόσιοι υπάλληλοι.

Η απάντηση θα έπρεπε να είναι η αντιστροφή της ερώτησης «Γιατί άραγε δουλεύετε εσείς εδώ;» Αντί για αυτό, ήταν «Επειδή δεν γνωρίζω ποια υπηρεσία θα μπορούσε να με εξυπηρετήσει και σκέφτηκα ότι θα μπορούσατε να μου πείτε.»

«Υπάρχουν τόσοι να ρωτήσετε πριν από εμένα», είπε δείχνοντας την αίθουσα η οποία διέθετε όντως άλλα γκισέ πριν από το δικό του που ήταν προς το βάθος.

«Όπως και να έχει μήπως μπορείτε να μου πείτε πού να πάω;»

«Δεν ξέρω, να πάτε αλλού.» Συνεχίστηκε ο ενδιαφέρων διάλογος. «Δεν έχω ξαναδεί αυτό το χαρτί που μου δείχνετε».  Δεν προβληματίστηκε καθόλου από το γεγονός ότι το χαρτί έγραφε φαρδιά πλατιά επάνω ΕΦΚΑ και ο συγκεκριμένος δούλευε στον εν λόγω οργανισμό.

Ευτυχώς οι υπόλοιποι υπάλληλοι μάλλον έπαιρναν πιο σοβαρά τη δουλειά τους κι έτσι ο λίγος κόσμος που υπήρχε δεν φαινόταν αγανακτισμένος, ενώ ο επόμενος υπάλληλος στον οποίο απευθύνθηκα προσπάθησε να με εξυπηρετήσει.

Προσπάθησε αλλά δεν τα κατάφερε, μια και ναι μεν το κράτος μιλάει για ενοποιημένα ταμεία αλλά η αλήθεια είναι μία. Μόνο το ταμείο σου, αυτό που είχες μέχρι τώρα μπορεί να σε εξυπηρετήσει.  Μπορεί να γράφει παντού ΕΦΚΑ, αλλά πρόκειται απλώς για το παλιό ΙΚΑ, που εξυπηρετεί τους παλιούς ασφαλισμένους στο ΙΚΑ, το παλιό Ταμείο Εμπόρων που εξυπηρετεί αντίστοιχα τους παλιούς του ασφαλισμένους, και το παλιό ΕΤΑΠ ΜΜΕ, που εξυπηρετούσε τους δημοσιογράφους και εξακολουθεί να τους παρέχει τις διοικητικές υπηρεσίες. Στο μόνο που έχουν ενοποιηθεί τα ταμεία είναι στις κακές ιατροφαρμακευτικές παροχές.

Από την είσοδο όμως κιόλας σου το λένε με τον τρόπο τους, ότι πρόκειται για το παλιό ΙΚΑ. Γιατί μπορεί να δεσπόζει μια μεγάλη ταμπέλα του ΕΦΚΑ στο μπαλκόνι (πόσο άραγε να μας στοίχισαν όλες αυτές οι ταμπέλες;) αλλά στο πλάι του κτιρίου που προσπαθείς να αναζητήσεις την είσοδο, μια ταμπελίτσα σε ενημερώνει ότι η είσοδος για το ΙΚΑ είναι από την άλλη μεριά.

Όσο δε για ένα τηλεφωνικό νουμεράκι που γράφει επάνω η απόδειξη που βγαίνει ηλεκτρονικά για το τι χρωστάς, για δοκιμάστε να το καλέσετε! Προφανώς πίσω από τις γραμμές του βρίσκονται κάποιοι που όταν ακούν το τηλέφωνο να χτυπάει αναρωτιούνται «Και γιατί μας παίρνεις τηλέφωνο;» Η περιέργειά τους όμως δεν είναι τόσο ισχυρή ώστε να μπουν και τον κόπο να το σηκώσουν.