Δεν μπήκε το νερό στ’ αυλάκι

Δεξαμενή

Πήγαν μεσάνυχτα για να αναβληθεί για δεύτερη το θέμα της παραχώρησης άδειας για άνοιγμα αρτεσιανού φρεατίου σε ενίσχυση του υπάρχοντος δικτύου στην Πολιτεία, στο Δημοτικό Συμβούλιο της Τετάρτης 2 Οκτωβρίου. Ο λόγος νομικά κωλύματα.

Το ίδιο θέμα είχε αναβληθεί πριν 15 μέρες ώστε να έρθει νομική και τεχνική γνωμάτευση από τις υπηρεσίες του Δήμου. Την Τετάρτη, ενώ αρχικά υπήρξε πρόταση για αναβολή λόγω ελλιπούς νομικής κάλυψης, όπως ισχυρίστηκε ο Γιώργος Παπαδόπουλος, μέσω ψηφοφορίας απορρίφθηκε και το θέμα ξεκίνησε να συζητείται.  Κατά την πορεία όμως της συζήτησης προέκυψαν πολύ σοβαρές αμφιβολίες για τη νομική κάλυψη των συμβούλων σε περίπτωση έγκρισης της πρότασης και ζητήθηκε εκ νέου αναβολή από τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Νίκου Χιωτάκη, η οποία και εγκρίθηκε.

Η ώρα όμως είχε πάει 12.30 το βράδυ και το Συμβούλιο βρισκόταν σε συζήτηση μόλις του 4ου από τα 19 θέματα που ήταν προς συζήτηση.

Το αίτημα για τη διάνοιξη του φρεατίου στην οδό Δεξαμενής ήρθε στο Δημοτικό Συμβούλιο από τον συνεταιρισμό Βουλευτών «Πολιτεία»,  οι οποίοι είχαν ξεκινήσει εργασίες για διάνοιξη φρεατίου σε κοινόχρηστο οικόπεδο του Δήμου χωρίς να πάρουν τη σχετική άδεια. Ο Δήμος είχε επιβάλει παύση εργασιών και στη συνέχεια έγινε το αίτημα από τον Συνεταιρισμό για άδεια γεώτρησης σε κοινόχρηστο χώρο, αν και υπάρχει ιδιόκτητος χώρος, 70 μέτρα πιο δίπλα.

Ο «Φιλοπρόοδος Σύλλογος Πολιτεία» αντιτάχθηκε στα σχέδια του Συνεταιρισμού βασιζόμενος στο πάγιο αίτημα ότι δεν μπορεί να υφίσταται οικοδομικός συνεταιρισμός από τη στιγμή που έχει λήξει εδώ και πολύ καιρό ο λόγος ύπαρξής του. Για το θέμα αυτό καθώς και για τις διεκδικήσεις του Δήμου έναντι του Συνεταιρισμού έχει προσφύγει στη Δικαιοσύνη, ζητώντας να παραχωρήσει στον Δήμο τους κοινόχρηστους χώρους αλλά και τα καταστήματα που κατέχει στην πλατεία της Πολιτείας. Ένας από τους δικηγόρους του Δήμου, ο κ. Παπαρρηγόπουλος, παίρνοντας το λόγο στη συνεδρίαση στις 2 Οκτωβρίου είπε πως δεν μπορεί να νομιμοποιήσει ο Δήμος να παραχωρήσει δικαιώματα στον Συνεταιρισμό και συγχρόνως να είναι και αντίδικοι.

Ο Δήμαρχος Γιώργος Θωμάκος αλλά και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Σταύρος Ζαπάντης, βασιζόμενοι στη γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας του Δήμου, ισχυρίστηκαν ότι είναι διαφορετικό το ένα από το άλλο και στήριξαν τη θετική τους εισήγηση στα ανταποδοτικά οφέλη που θα πάρει ο Δήμος από τον Συνεταιρισμό, όπως παροχή νερού στα σχολεία της περιοχής καθώς και 1000 κμ για την πισίνα της Πολιτείας κα.

Οι κάτοικοι ισχυρίστηκαν ότι η ποιότητα του νερού από το ήδη υπάρχον δίκτυο της Πολιτείας δεν είναι ικανοποιητική και αν αυξηθεί η πρόσμιξη από το φρεάτιο της Πολιτείας με αυτό της ΕΥΔΑΠ αυτό θα είναι μέχρι και ακατάλληλο. Τον ισχυρισμό δεν αποδέχτηκαν οι εκπρόσωποι του Συνεταιρισμού.

Έκρηξη υπήρξε κάποια στιγμή όταν ο πρώην Δήμαρχος Βασίλης Βάρσος, είπε πως έπρεπε να ντρέπονται οι εκπρόσωποι του Συνεταιρισμού,  ζητώντας διάνοιξη νέου αρτεσιανού αντί να παραχωρήσουν στον Δήμο την περιουσία που έχουν καταχραστεί.

Τελικά, μετά από εκτενή συζήτηση,  ο πρώην δήμαρχος, Νίκος Χιωτάκης, ζήτησε αναβολή για να εξεταστούν τα νομικά κωλύματα που έθεσε ο κ. Παπαρρηγόπουλος. Η πρότασή του πέρασε κατά πλειοψηφία, οπότε το θέμα θα συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση.