Δημοτικό Συμβούλιο με κόντρες για το νερό

Ένταση αναμένεται στο σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο, Τετάρτης 2 Οκτωβρίου, με 19 τακτικά θέματα προς συζήτηση. Το επίμαχο θέμα είναι το τέταρτο και αφορά το αίτημα του Οικοδομικού Συνεταιρισμού Βουλευτών «Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ» για παραχώρηση δημοτικού χώρου για κατασκευή γεώτρησης προς ύδρευση του οικισμού.

Το θέμα έρχεται από αναβολή, ενώ στη συνεδρίαση της 30ης Σεπτεμβρίου  του Κοινοτικού Συμβουλίου Κηφισιάς,  παρευρέθηκε  η πρόεδρος του «Φιλοπρόοδου Συλλόγου Πολιτείας», Μίνα Παντελίδου, η οποία ζήτησε τη συνδρομή του Συμβουλίου, προκειμένου να καταψηφιστεί το αίτημα του Συνεταιρισμού.

pantelidou1Με επιστολή της η Ράνια Ντάλλη, Κοινοτική Σύμβουλος Κηφισιάς, τάσσεται υπέρ του αιτήματος της κυρίας Παντελίδου που θεωρεί ότι εκφράζει την πλειοψηφία των κατοίκων, παραθέτοντας νομικά επιχειρήματα. Ανάμεσα στα οποία και βασικό είναι ότι: «Τα υπόγεια κοιτάσματα ύδατος είναι δημόσιο αγαθό και πράγμα εκτός συναλλαγής. Όπου χορηγείται διοικητική άδεια για την ύδρευση ιδιωτών αυτή γίνεται για την κοινή ωφέλεια και από τους ΟΤΑ και δεν έχει σκοπό το κέρδος.  Ο Οικοδομικός Συνεταιρισμός Βουλευτών «Η Πολιτεία», αντιθέτως, εμπορεύεται το νερό και εγγράφει στους ετήσιους ισολογισμούς του εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ κέρδη από την ύδρευση.»

Στο σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο θα οριστούν και τα μέλη του Δ.Σ. του «Βικέλα», της  Επιτροπής Παιδείας, καθώς και εκπρόσωποι σε διαδημοτικό όργανα.

Τα τακτικά θέματα που έχει οριστεί να συζητηθούν είναι:

  1. Έγκριση 5ης τροποποίησης τεχνικού προγράμματος 2019.
  2. Έγκριση της 6ης Αναμόρφωσης Προϋπολογισμού Δήμου Κηφισιάς οικ. έτους 2019.
  3. Αποδοχή χρηματοδότησης για το πρόγραμμα SPARCs (Sustainable energy Positive & zero cARbon CommunitieS).
  4. Επί αιτήματος του Οικοδομικού Συνεταιρισμού Βουλευτών «Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ» για παραχώρηση δημοτικού χώρου για κατασκευή γεώτρησης προς ύδρευση του οικισμού.
  5. Έγκριση μελέτης Γεωλογικής Καταλληλότητας των πολεοδομικών ενοτήτων  π.ε 8 – Υπ. Αγίας Κυριακής- & π.ε 10 – Υπ. Βαριές του Δήμου Κηφισιάς.
  6. Έγκριση πρότασης τροποποίησης υψομετρικής μελέτης της οδού Καβαλιεράτου της περιοχής ΒΙΠΑ Κηφισιάς.
  7. Λήψη απόφασης επί της 44/2019 απόφασης της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, η οποία αφορά κυκλοφοριακή ρύθμιση στη Δημοτική Ενότητα Κηφισιάς για «Διαμόρφωση εσοχής πεζοδρομίου στην οδό Όθωνος αρ. 52-54, στο Ο.Τ. 129, στην Κηφισιά και τοποθέτηση κατακόρυφης σήμανσης (Ρ-39)».
  8. Λήψη απόφασης επί της αναγκαιότητας αγοράς ή εκμίσθωσης ακινήτου κατάλληλου για την στέγαση του Myhome (ή Κοινοτικό Κέντρο Επικοινωνίας της Οικογένειας) του Δήμου Κηφισιάς.
  9. Λήψη απόφασης επί της αναγκαιότητας αγοράς ή εκμίσθωσης οικοπέδου (αγροτεμαχίου ή μετά κτίσματος) κατάλληλου για την εγκατάσταση καταφυγίου ζώων συντροφιάς του Δήμου Κηφισιάς.
  10. Έγκριση λειτουργίας Συμβουλευτικού Σταθμού για την Άνοια στον Δήμο Κηφισιάς.
  11. Γνωμοδότηση ως προς την όχληση λειτουργίας καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος «καφετέρια – αναψυκτήριο – ζαχαροπλαστείο», σε ακίνητο επί της οδού Κασσαβέτη 12, Κηφισιά.
  12. Ορισμός του Διοικητικού Συμβουλίου του Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου του Δήμου Κηφισιάς με την επωνυμία: «ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΒΙΚΕΛΑΣ».
  13. Ορισμός Προέδρου της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας και δύο εκπροσώπων των παραγωγικών τάξεων στη Δημοτική Επιτροπή Παιδείας.
  14. Ανάκληση της 326/19 απόφασης του Δ.Σ. και τροποποίηση της υπ’ αρ. 290/2011 απόφασης περί “Συγχώνευσης και Σύστασης Ν.Π.Δ.Δ. Σχολική Επιτροπή Δήμου Κηφισιάς Πρωτοβάθμιας Εκπ/σης” όπως έχει τροποποιηθεί με την απόφαση 5293/8.3.2018 ΦΕΚ 816/τΒ/8.3.2018 (ως προς το άρθρο 5 Διοίκηση) σύμφωνα με τα οριζόμενα στην απόφαση 63967 (ΦΕΚ 3537/20.9.2019.
  15. Ανάκληση της 327/19 απόφασης του Δ.Σ. και τροποποίηση της υπ’ αρ. 291/2011 απόφασης περί “Συγχώνευσης και Σύστασης Ν.Π.Δ.Δ. Σχολική Επιτροπή Δήμου Κηφισιάς Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης” όπως έχει τροποποιηθεί με την απόφαση 5293/8.3.2018 ΦΕΚ 816/τΒ/8.3.2018 (ως προς το άρθρο 5 Διοίκηση) σύμφωνα με τα οριζόμενα στην απόφαση 63967 (ΦΕΚ 3537/20.9.2019.
  16. Τροποποίηση της υπ’ αρ. 339/2019 απόφασης Δ.Σ. περί ορισμού αντιπροσώπων του Δήμου Κηφισιάς για το Διοικητικό Συμβούλιο του Σ.Π.Α.Π..
  17. Ορισμός αντιπροσώπων του Δήμου Κηφισιάς για το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη των Πόλεων (Σ.Β.Α.Π.).
  18. Τροποποίηση της υπ’ αρ. 94/2019 απόφασης Δ.Σ. λόγω μείωσης του ποσού επιχορήγησης σε αθλητικό σωματείο κατόπιν αιτήσεώς του.
  19. Πρακτική άσκηση του σπουδαστή Αναστασιάδη Κωνσταντίνου του Επαμεινώνδα του τμήματος Γεωπονίας της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του πρώην ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας.

Ντάλη

Η επιστολή της κυρίας Ράνιας Ντάλλη, η οποία απευθύνεται στον Δήμαρχο, στον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, καθώς και στο πρόεδρο του Κοινοτικού Συμβουλίου Κηφισιάς, έχει ως εξής:

Στη συνεδρίαση της 30ης Σεπτεμβρίου 2019 του Κοινοτικού Συμβουλίου Κηφισιάς, εμφανίστηκε η πρόεδρος του «Φιλοπρόοδου Συλλόγου Πολιτείας» κυρία Παντελίδου, η οποία ζήτησε τη συνδρομή του Συμβουλίου μας για ένα ζωτικό για τους κατοίκους της περιοχής ζήτημα. Η κυρία Παντελίδου ζήτησε, κατ’ ουσίαν, από τον πρόεδρο του Κοινοτικού Συμβουλίου Κηφισιάς να καταψηφίσει, σήμερα, 2 Οκτωβρίου 2019, στην 21η Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κηφισιάς, το αίτημα του Οικοδομικού Συνεταιρισμού Βουλευτών «Η Πολιτεία» για παραχώρηση σε αυτόν δημοτικού χώρου επί της οδού Δεξαμενής Δ2, παραπλεύρως της υπάρχουσας Δεξαμενής Νερού, για ανόρυξη γεώτρησης προς ύδρευση του οικισμού (θέμα 4ο της Ημερήσιας Διάταξης του Δ.Σ.).

Συντάσσομαι απολύτως με το αίτημα του «Φιλοπρόοδου Συλλόγου Πολιτείας», που εκφράζει τη συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων της περιοχής, για τους εξής κυρίως λόγους:

  1. Σύμφωνα με το άρθρο 39 εδ. 13 ν. 4030/2011 «Οι προϋφιστάμενοι της 16.1.1984 Ο.Σ. με εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο διέπονται εφεξής από τις διατάξεις του ν. 1667/1986. Όσοι από αυτούς δεν έχουν ολοκληρώσει μέχρι σήμερα τα έργα υποδομής, οφείλουν να τα ολοκληρώσουν είτε οι ίδιοι είτε σύμφωνα με τις διατάξεις των παραγράφων 4-7 μέσα σε δώδεκα μήνες από τη δημοσίευση του παρόντος.(21/11/11 δημοσίευση δηλαδή 21/11/12) Μετά την παρέλευση της παραπάνω προθεσμίας την ολοκλήρωση των έργων αναλαμβάνουν αυτοδίκαια και αποκλειστικά οι οικείοι Ο.Τ.Α.». το άρθρο 36 ν. 4223/2013 παρέτεινε για ένα έτος την ως άνω προθεσμία. Συνεπώς, ο εν λόγω Οικοδομικός Συνεταιρισμός δεν νομιμοποιείται να εκτελεί έργα υποδομής στην Πολιτεία, για τα οποία μόνος αρμόδιος είναι ο Δήμος Κηφισιάς.
  2. Τα υπόγεια κοιτάσματα ύδατος είναι δημόσιο αγαθό και πράγμα εκτός συναλλαγής. Όπου χορηγείται διοικητική άδεια για την ύδρευση ιδιωτών αυτή γίνεται για την κοινή ωφέλεια και από τους ΟΤΑ και δεν έχει σκοπό το κέρδος. Ο Οικοδομικός Συνεταιρισμός Βουλευτών «Η Πολιτεία», αντιθέτως, εμπορεύεται το νερό και εγγράφει στους ετήσιους ισολογισμούς του εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ κέρδη από την ύδρευση.
  3. Η ΕΥΔΑΠ είναι η μόνη αρμόδια για την ύδρευση της πρωτεύουσας και, μόνο εάν η ίδια δεν διαθέτει επαρκές ύδωρ, επιτρέπεται η υδροδότηση από άλλους παρόχους. Στην Πολιτεία δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα. Η ΕΥΔΑΠ δεν έχει χορηγήσει βεβαίωση ότι δεν επαρκεί το νερό που διαθέτει για την ύδρευση, ώστε να δικαιολογείται η κατασκευή νέας γεώτρησης και η δημιουργία νέου δικτύου από ιδιώτες.
  4. Δεν υπάρχει οικονομοτεχνική μελέτη για το έργο (σκοπιμότητας, νομιμότητας και προϋπολογισμός) ούτε μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
  5. Πρόκειται για την κατασκευή νέου τεχνικού έργου και όχι για υφιστάμενο.
  6. Στην κορυφή του οικισμού και σε υψόμετρο 500 μέτρων επιχειρείται γεώτρηση 300 μέτρων βάθους, πράγμα εξόφθαλμα παράλογο.
  7. Δεν έχει εκδοθεί άδεια του δασαρχείου, δεδομένου ότι η έκταση στους δασικούς χάρτες είναι έκταση που τη διαχειρίζεται το δασαρχείο ως αστικό άλσος.
  8. Δεν έχει εκδοθεί οικοδομική άδεια τεχνικού έργου.
  9. Δεν έχει τροποποιηθεί το Γ.Π.Σ. το οποίο προβλέπει άλλες χρήσεις γης.
  10. Οι διοικητικές πράξεις ανόρυξης, γεώτρησης και η κατασκευή του έργου προϋποθέτουν την αναγνώριση της κυριότητας του ΟΣΒΠ στο δίκτυο ύδρευσης και επομένως επιδρούν στην έκβαση δικών, οι οποίες σήμερα εκκρεμούν μεταξύ του Συνεταιρισμού και του Δήμου.
  11. Είναι πάγιο αίτημα των κατοίκων της Πολιτείας η σύνδεσή τους με το δίκτυο ύδρευσης της ΕΥΔΑΠ καθ’ ολοκληρίαν, συνεπώς η αιτούμενη γεώτρηση είναι άσκοπη και αποτελεί κατασπατάληση οικονομικών πόρων σε βάρος των κατοίκων αλλά και των ίδιων των μελών του Συνεταιρισμού.

 

Κατόπιν τούτων, καλώ το Δημοτικό Συμβούλιο και τον πρόεδρο του Κοινοτικού Συμβουλίου Κηφισιάς, ο οποίος συμμετέχει στο Δημοτικό Συμβούλιο και ψηφίζει για τα θέματα της Κοινότητας Κηφισιάς, να καταψηφίσουν το ως άνω 4ο θέμα της Ημερήσιας Διάταξης στη σημερινή συνεδρίαση της 2ας Οκτωβρίου 2019.

 

Με εκτίμηση,

                                                                  Ράνια Ντάλλη,

Δικηγόρος,

Κοινοτική Σύμβουλος Κηφισιάς