Επανέρχεται η ελεγχόμενη

στάθμευση

Σε καθεστώς ελεγχόμενης στάθμευσης θα βρίσκεται και πάλι το παραδοσιακό κέντρο της Κηφισιάς από τις 16 Ιουνίου. Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο για το Κυκλοφοριακό, Γιώργο Τσούλο,  που ενημέρωσε για το θέμα το Δημοτικό Συμβούλιο της Τετάρτης 8 Ιουνίου, το μέτρο προχωράει ύστερα από επιθυμία του εμπορικού κόσμου, αλλά και των κατοίκων του κέντρου, οι οποίοι θέλουν να μπει μία τάξη στο άναρχο τοπίο της στάθμευσης και να εναλλάσσονται τα αυτοκίνητα στους θεσμοθετημένους χώρους στάθμευσης.

Το θέμα δε χρειάστηκε να έρθει πάλι προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο μια και υπάρχουν ήδη αποφάσεις για αυτό, από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή, απλά είχε απενεργοποιηθεί στην πράξη.

Η ελεγχόμενη στάθμευση υπήρξε πάντα αγκάθι όπου εφαρμόστηκε κατά το παρελθόν, με βασική διαφωνία για το αν μπορούσε η Δημοτική Αστυνομία να γράφει πρόστιμα ή αν αυτό ήταν αποκλειστική αρμοδιότητα της Τροχαίας. Τελικά απολύθηκαν οι Δημοτικοί Αστυνομικοί, επί Νέας Δημοκρατίας υπό την υπουργία του Κυριάκου Μητσοτάκη, με τη διαθεσιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων και το θέμα λύθηκε με την αυτόματη κατάργηση και της ελεγχόμενης στάθμευσης.

Ελπίδα ότι θα βελτιώνονταν λίγο τα πράγματα στο κέντρο της Κηφισιάς με το άναρχο παρκάρισμα είχε υπάρξει με την έναρξη της λειτουργίας του πάρκινγκ Platanos. Εκεί συμβολικά είχαν διαδηλώσει με τα παπάκια τους και οι Δημοτικοί Αστυνομικοί, όταν κόπηκε η κορδέλα για τη θεμελίωση του πάρκινγκ, παρουσία στελεχών της τότε Κυβέρνησης.

δημοτική αστυνομία
Από την κινητοποίηση των Δημοτικών Αστυνομικών κατά τη θεμελίωση του πάρκιγνκ το 2013

Τελικά όμως ο περισσότερος κόσμος προτίμησε να κόβει βόλτες μήπως βρει ελεύθερη θέση, όσο πιο κοντά γινόταν στο μαγαζί που ήθελε να μπει και αν δεν έβρισκε να αφήνει το αυτοκίνητό του όπου να ‘ταν, παρά να χρησιμοποιήσει το πάρκιγνκ. Το άλλο κεντρικό πάρκινγκ της Κηφισιάς, στην πιάτσα Μελά, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί από τα φτηνότερα.

Με τη σταδιακή πρόσληψη και πάλι Δημοτικών Υπαλλήλων, σήμερα η Κηφισιά διαθέτει έξι, έτσι μπορεί και πάλι να επαναλειτουργήσει την ελεγχόμενη στάθμεση.

Ο αντιδήμαρχος ανέφερε ότι έχουν ήδη τυπωθεί πάνω από 120 χιλιάδες κάρτες στάθμευσης. Η τιμή είναι 1 ευρώ η ώρα, ενώ ανακοινώνονται σημεία πώλησης. Η πώληση των καρτών αυτών αναμένεται να επιφέρει και ένα σημαντικό έσοδο για το Δήμο.

Κάθε μέτρο βέβαια εξαρτάται αν θα είναι καλό ή κακό και από τον τρόπο που θα εφαρμοστεί. Όσον αφορά την έναρξη ενεργοποίησής του, αναφέρθηκε ότι στην αρχή θα λειτουργήσει σχετικά χαλαρά με τους περισσότερους ελέγχους να αφορούν το παράνομο παρκάρισμα, ειδικά σε ράμπες.  Σιγά σιγά και μέχρι να ξεκαθαριστούν και οι κάρτες μόνιμων κατοίκων και να προσαρμοστεί ο κόσμος θα αρχίσουν να γίνονται πιο επισταμένοι οι έλεγχοι και να επιβάλλονται πρόστιμα.

Το μέτρο δε θα εφαρμοστεί στη Ν. Ερυθραία, γιατί εκεί δεν το θέλουν ούτε οι καταστηματάρχες ούτε οι κάτοικοι.

Άλλες συνθήκες βέβαια επικρατούν στη Ν. Ερυθραία και άλλες στην Κηφισιά, αλλά μετά την εφαρμογή του μέτρου θα μπορέσουμε να διαπιστώσουμε αν το μέτρο φέρνει αποτελέσματα ή όχι.