Ζωντανά τα αποτελέσματα των Εθνικών Εκλογών 2019

ethnikesekloges1

Εκλογές με άρωμα θάλασσας 

Πολλοί ψηφοφόροι ψήφισαν θάλασσα στις φετινές βουλευτικές εκλογές. Κι αν για τους πολιτικούς μπορεί να κρίνονται πολλά, οι ψηφοφόροι έχουν καταλάβει ότι για αυτούς λίγα μπορεί να αλλάξουν. Έτσι λίγοι θυσίασαν τις διακοπές που είχαν προγραμματίσει για να βρεθούν κοντά στις κάλπες.  Αυτοί που απέφυγαν να «χαθεί» η ψήφος τους ήταν κυρίως από τον χώρο της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίοι φρόντισαν να φύγουν λίγο πιο αργά ή να γυρίσουν λίγο πιο νωρίς, προκειμένου να έχουν την ευκαιρία να ψηφίσουν.

Δονούσα μέδουσα

Στη Δονούσα, ένα μικρό νησάκι χαμένο στο Αιγαίο κάπου μεταξύ Νάξου και Αμοργού, οι ψηφοφόροι είναι μετρημένοι.   125 ψήφισαν στις αυτοδιοικητικές εκλογές από τους 250 εγγεγραμμένους, γύρω στους 135 περιμένουν στις βουλευτικές, με τις αφίξεις ακόμα και από την Αυστραλία.

Όχι δεν ήρθαν από την Αυστραλία για να ψηφίσουν.  Απλώς ζουν εκεί τον χειμώνα της Ελλάδας και στη Δονούσα, τόπο καταγωγής, περνάνε τα καλοκαίρια τους.  Πετύχαμε ένα ζευγάρι ηλικιωμένων, καθώς κατευθύνονταν στο Γυμνάσιο των 14 εγγεγραμμένων για τη νέα χρονιά παιδιών και εκλογικό κέντρο.  Είχαν ασκήσει το εκλογικό τους δικαίωμα στην Αυστραλία, λίγο πριν ξεκινήσουν το τεράστιο ταξίδι τους για την Ελλάδα.

«Εκεί, οι εκλογές είναι αλλιώς», μας είπαν. «Είναι σαν γιορτή και κανένας δεν μιλάει για πολιτικά. Έξω από τα εκλογικά κέντρα ψήνουν, κερνάνε μεζέδες και κανένας δεν σε ρωτάει τι ψήφισες».

Δονούσα κάλπη
Η δικαστική αντιπρόσωπος από τη Νάξο με τους εκλογικούς αντιπροσώπους

Ήσυχα ήταν στη Δονούσα.  Μετά την εκκλησία ψήφισαν οι περισσότεροι, μέχρι το μεσημέρι είχε ψηφίσει η πλειοψηφία που αναμενόταν. Έξω από το Γυμνάσιο βαμμένο στα κυκλαδίτικο ασπρομπλέ, ένα μελτεμάκι φύσαγε.  Ένα μελτεμάκι που έφτιαχνε τη διάθεση και ίσως να καθάριζε και το μυαλό για μια πιο ορθολογική ψήφο.

Οι ψηφοφόροι απομακρύνονταν φορώντας τα μαγιώ τους και έτοιμοι να κάνουν τη βουτιά τους.  Τηλεοράσεις δεν είχαν στηθεί στο νησί για να δει ο κόσμος το βράδυ τα αποτελέσματα. Όποτε και να τα μάθαιναν δεν θα άλλαζε τίποτα.

 

 

Στον παρακάτω σύνδεσμο σε απευθείας σύνδεση με το Υπουργείο Εσωτερικών παρακολουθείστε σε ζωντανή ροή τα αποτελέσματα των Εθνικών Εκλογών 2019.

 

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΘΝΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ 2019