Η Αθήνα λογοτεχνικό σταυροδρόμι ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση

ΙΒΒΥ 1
Όλοι οι συγγραφείς σε ένα κύκλο

Με μια μεγάλη αγκαλιά που κύκλωσε την κεντρική αίθουσα διαλέξεων του Μεγάρου Μουσικής, μέσα από τον ρυθμό ενός χασαποσέρβικου, έληξε το 36ο Παγκόσμιο Συνέδριο για το βιβλίο για παιδιά και νέους με θέμα “Όταν η Ανατολή συναντά τη Δύση μέσα από τα παραμύθια και τα βιβλία των παιδιών”. Ένα συνέδριο που πραγματοποιήθηκε από την IBBY, τη Διεθνή Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα, μετά από 42 χρόνια και πάλι στην Αθήνα και συγκεκριμένα, από τις 30 Αυγούστου έως την 1η Σεπτεμβρίου.ibby 8

Χαιρετισμοί σε διάφορες γλώσσες, παραδοσιακές φορεσιές από όλο τον κόσμο, βιβλία και αφίσες, χρωμάτισαν τους χώρους εκδηλώσεων, όπου οι 500 περίπου σύνεδροι από 70 χώρες είχαν  την ευκαιρία να γνωριστούν, να ανανεώσουν γνωριμίες, να ανταλλάξουν απόψεις, να ενημερωθούν για τις παγκόσμιες τάσεις στη γραφή και την ανάγνωση. Κυρίαρχο θέμα σε πολλά πάνελ το μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα και το πέρασμά του στην παιδική λογοτεχνία.

ΙΒΒΥ 3
Παρουσίαση πόστερ με θέμα Βόρεια – Νότια Κορέα. Με τις δημιουργούς οι Ελληνίδες συγγραφείς Δήμητρα Φώτου και Έρικα Αθανασίου

Παρόντες και συγγραφείς από την Κηφισιά που έχει “θρέψει” πολλές γενιές συγγραφέων παιδικής λογοτεχνίας.

ΙΒΒΥ 5
Οι συγγραφείς Κωστής Μακρής και Άννα Κοντολέων

Ο Κωστής Μακρής και τα βιβλία του με γάτες, ενθαρρύνια και αποθαρρύνια,

ΙΒΒΥ 6
Οι συγγραφείς Κώστια και Μάνος Κοντολέων

η συγγραφική οικογένεια Κοντολέων, η Αγγελική Βαρελά, η Γιώτα Αλεξάνδρου που έχει πραγματοποιήσει πολλές δράσεις σε σχολεία της Κηφισιάς αλλά και η Έρικα Αθανασίου, της εφημερίδας “Κηφισιά”.

ΙΒΒΥ 2
Vagn Plenge, R. Borst, Έρικα Αθανασίου και Βούλα Κορνηλάκη, μετά την παρουσίαση των με θέμα “Ζει ο βασιλιάς Αλέξανδρος. Ο μύθος του Μ. Αλέξανδρου στη διεθνή νεανική λογοτεχνία”.

Η τελευταία πραγματοποίησε και ομιλία σε συνεργασία με τη μεταφράστρια Σταυρούλα Κορνηλάκη, με θέμα “Ζει ο βασιλιάς Αλέξανδρος; Ο μύθος του Μ. Αλεξάνδρου μέσα από την παιδική λογοτεχνία διεθνώς”. Μια έρευνα που απέδειξε ότι εξακολουθούν να γράφονται και να εκδίδονται βιβλία για τον Μ. Αλέξανδρο για όλες τις ηλικίες από την Ελλάδα και τη Γαλλία μέχρι την Κίνα και την Ιαπωνία.  Όπως αναφέρθηκε μάλιστα “εάν μπορούσαν να στρωθούν σε μονοπάτι οι σελίδες που έχουν γραφτεί από τη λογοτεχνία για τον Μ. Αλέξανδρο θα έφτιαχναν ολόκληρη λεωφόρο που θα ακολουθούσε τα βήματά του από τη Δύση στην Ανατολή.”

 

ΙΒΒΥ 4
Μαζί με την Αγγελική Βαρελά, ο συγγραφέας Βαγγέλης Ηλιόπουλος και η πρόεδρος Βασιλική Νίκα

Οικοδέσποινα του συνεδρίου η Βασιλική Νίκα, ως πρόεδρος του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, του παραρτήματος της IBBY, στην Ελλάδα αλλά και ο  πρόεδρος της IBBY, ο Φλαμανδός συγγραφέας, Wally De Doncker, και αγωνιστής για την προώθηση της ανάγνωσης στα σχολεία.  Ομιλητές διάσημοι συγγραφές από όλο τον κόσμο, όπως η Katherine Patterson και ο Gregory Maguire, καθώς και πανεπιστημιακοί και άνθρωποι του βιβλίου από όλο τον κόσμο.

ΙΒΒΥ 7
Οι συγγραφείς Gregory Maguire και Γιώτα Αλεξάνδρου στο χώρο των εκδόσεων Πατάκη

Παρόντες πρέσβεις και επίσημοι από διάφορες χώρες με αρκετά ηχηρή την απουσία επισήμων από την Ελληνική Πολιτεία. Μοναδικές παρούσες, κατά την έναρξη μόνο του συνεδρίου, οι βουλευτίνες Χρυσούλα Κατσαβριά και Μαρία Βλαζάκη, παρά το γεγονός ότι το συνέδριο τελούσε υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας,  Προκόπη Παυλοπούλου, ότι κι αν σημαίνει αυτό. Απουσίες που αποδεικνύουν για ακόμα μια φορά πόση σημασία δίνει η Ελληνική Πολιτεία στο διάβασμα λογοτεχνικών αναγνωσμάτων στη νεανική ηλικία.

IBBY 7
Η απονομή των βραβείων

Στην τελετή κλεισίματος παραδόθηκε η προεδρία της ΙΒΒΥ στην Κίνα, με παρούσα μεγάλη κινεζική αποστολή,  όπου ο πρόεδρος εκεί είναι έμμισθος από το κράτος και δεν προσφέρει εθελοντικά τις υπηρεσίες του, όπως συμβαίνει στην Ελλάδα.

Με εορταστική διάθεση ανέβηκε στη σκηνή και η ρωσική αντιπροσωπεία που θα αναλάβει το επόμενο διεθνές συνέδριο, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στη Μόσχα τον Σεπτέμβριο του 2020.  Ήδη έχουν αρχίσει να προετοιμάζονται για τη διοργάνωση.  Έτσι κατά την τελετή φορούσαν όλοι ίδια καλόγουστα μπλουζάκια που διαφήμιζαν το 37ο   Συνέδριο και έδειξαν ένα καταπληκτικό βίντεο, που διαφήμιζαν τόσο τη διοργάνωση και τη σημασία που δίνουν οι Ρώσοι στη λογοτεχνία από την παιδική ηλικία αλλά και τις ομορφιές της χώρας τους.

Το συνέδριο έληξε το απόγευμα του Σαββάτου 1ης Σεπτεμβρίου, όπου πιάστηκαν αγκαλιά όλοι οι παριστάμενοι χορεύοντας κάτω από τους ρυθμούς ενός χασαποσέρβικου.

ibby