Η νοητική στέρηση δεν είναι εμπόδιο – Η έλλειψη χρηματοδότησης είναι

sikiaridio
KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Καθώς το κοινωνικό κράτος καταρρέει, αντιλαμβανόμαστε πόσο απαραίτητες είναι ορισμένες δομές που στήριζε και οφείλει να στηρίζει. Το Σικιαρίδειο Ίδρυμα στο Μαρούσι, είναι μία από αυτές, που σκοπό έχει να εντάξει ομαλά στην κοινωνία και να δώσει δουλειά σε παιδιά με νοητική στέρηση.

Σε παλαιότερες Ανθοκομικές Εκθέσεις της Κηφισιάς, το Σικιαρίδειο κρατούσε ένα περίπτερο, ενημερώνοντας τον κόσμο και δίνοντας την ευκαιρία στα παιδιά και τους εφήβους που στήριζε να προβάλλουν δουλειές τους. Παιδιά και έφηβοι που είχαν αποχτήσει σιγουριά για τον εαυτό τους και βοηθούσαν πρόθυμα όποιον χρειαζόταν ένα χέρι βοηθείας από άλλα περίπτερα.

Ο σκοπός τους ιδρύματος διττός, η ψυχική, κοινωνική και θεραπευτική φροντίδα των παιδιών με νοητική υστέρηση και η ομαλή τους ένταξη στην οικογένεια και την κοινωνία, καθώς και η προ-επαγγελματική και επαγγελματική κατάρτιση των εφήβων με νοητική υστέρηση με στόχο την καλύτερη προσαρμογή τους σε πραγματικές συνθήκες εργασίας.

Το σημερινό κράτος όμως, το οποίο φαίνεται να πάσχει το ίδιο από σοβαρή νοητική στέρηση, δε θέλει ανθρώπους αυτάρκεις, να μπορούν να βγάζουν μόνοι τους τα προς το ζην. Εξάλλου κανείς δεν το καταφέρνει σήμερα, τα παιδιά με νοητική στέρηση θα το καταφέρουν;

Έτσι λοιπόν χωρίς χρηματοδότηση έχουν αφήσει το Ίδρυμα, με αποτέλεσμα σήμερα οι εργαζόμενοί του να βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας.

Και οι ευθύνες μετατοπίζονται από τον έναν στον άλλον. Ο αντι- περιφερειάρχης Βόρειου Τομέα Γ. Καραμέρος  ζητούσε με επιστολή του από την Κυβέρνηση να δώσει λύση στο ζήτημα λειτουργίας του Σικιαρίδειου Ιδρύματος. Ο Δήμος Αμαρουσίου συμφωνεί απόλυτα μεν ότι η Κυβέρνηση και ιδιαίτερα το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης οφείλουν άμεσα να βρουν μια βιώσιμη και μόνιμη λύση θεωρούν όμως ότι η επιστολή του κ. Καραμέρου είναι υποκριτική και στόχο έχει «να πετάξει το μπαλάκι» στην Κεντρική Εξουσία και να αφήσει στο απυρόβλητο την Περιφέρεια Αττικής, η οποία έχει κι αυτή τις δικές της ευθύνες για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.

Η Περιφέρεια απάντησε με νέα ανακοίνωση ότι προωθεί άμεση, ουσιαστική και βιώσιμη λύση για την απρόσκοπτη λειτουργία του Σικιαριδείου Ιδρύματος, διασφαλίζοντας για τα επόμενα τρία χρόνια σταθερή χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς πόρους, ύψους 633.600 ευρώ.

Με απόφαση της Περιφερειάρχη, Ρένας Δούρου, το Σικιαρίδειο εντάχθηκε προς χρηματοδότηση στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αττική 2014 – 2020» ως Κέντρο Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας Ατόμων ΑΜΕΑ. Με την πράξη ένταξης, και, τους όρους που τη συνοδεύουν, παρέχεται η δυνατότητα άμεσης εκταμίευσης ποσού που αντιστοιχεί στο 30% του συνολικού προϋπολογισμού, δηλαδή πλέον των 190.000 ευρώ.

«Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε τη Διοίκηση της Περιφέρειας, δίνουμε έμφαση στην ενίσχυση κοινωνικών δομών με στόχο την κοινωνικοποίηση και την κοινωνική ένταξη ατόμων με αναπηρία, αξιοποιώντας εθνικούς ή ευρωπαϊκούς πόρους», τόνισε η Περιφερειάρχης.

Προς το παρόν πάντως οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι και σε επίσχεση εργασίας.