Θα μετακινηθεί η Λαϊκή της Τετάρτης;

συνέλευση
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Στο Δημοτικό Συμβούλιο θα συζητηθεί η μεταφορά της Συμβατικής Λαϊκής Αγοράς που πραγματοποιείται κάθε Τετάρτη στα Αλώνια, στην αρχή της οδού Μπακογιάννη εδώ και πάνω από 30 χρόνια.  Αυτό ανέφερε ο Δήμαρχος Κηφισιάς, κ. Γιώργος Θωμάκος στην εισήγησή του κατά την έναρξη της 45ης Συνοικιακής Συνέλευσης, το απόγευμα της Πέμπτης 5 Μαΐου, διευκρινίζοντας ότι υπάρχει σκέψη η συμβατική λαϊκή να μετακινηθεί στο χώρο που γινόταν η βιολογική αγορά, στην αρχή της Χ. Τρικούπη.

Ο κ. Θωμάκος ζήτησε συγγνώμη που δεν συζητήθηκε πρώτα στο Δημοτικό Συμβούλιο η μετακίνηση της Λαϊκής της Τετάρτης, αλλά ξεκίνησε από τη μεταφορά της βιολογικής αγοράς, δίνοντας έτσι λαβή σε διάφορους να πουν ότι ο Δήμος χτυπάει τους βιοκαλλιεργητές, κάτι που όπως ισχυρίστηκε φυσικά δεν αληθεύει.

«Αυτό που ζητά ο Δήμος, είναι να ελαφρύνει κυκλοφοριακά την περιοχή από την ανάπτυξη των δύο αγορών σχεδόν στο ίδιο σημείο», διευκρίνισε ο Δήμαρχος Κηφισιάς, «και να τοποθετηθεί η συμβατική λαϊκή μόνο επί της Χ. Τρικούπη με αυστηρή αστυνόμευση για παράνομη στάθμευση και μικροπωλητές χωρίς άδεια».

Ο Δήμος έχει κάνει προτάσεις για νέα σημεία που θα μπορούσε να λειτουργήσει η βιολογική αγορά και  έχουν προσκληθεί οι βιοκαλλιεργητές για να δουν τα σημεία. Ωστόσο υπάρχει μια αδιαλλαξία εκ μέρους των βιοκαλλιεργητών στο να συνεργαστούν με το Δήμο για να βρεθούν νέα σημεία που θα ικανοποιούν όλες τις πλευρές και να μπορέσει να λειτουργήσει και πάλι η βιολογική αγορά στην Κηφισιά, ώστε να μη λείψουν τα τρόφιμα αυτά από τον κόσμο της Κηφισιάς.

Ο Δήμος  προχωράει και στην αλλαγή της συμβατικής λαϊκής, προκειμένου να μη γειτνιάζει η Λαϊκή της Τετάρτης με τη μάντρα του Κοιμητηρίου της Κηφισιάς και λόγω ιερότητας του χώρου, αλλά και λόγω υγιεινής. «Η γειτνίαση αυτή δεν συμβαίνει σε κανένα άλλο μέρος της Ελλάδας», τόνισε ο κ. Θωμάκος.

Μετά το Δήμαρχο, το λόγο πήραν κάτοικοι της περιοχής, όπως ο κ. Σταμάτης Χασιώτης, ο οποίος μένει ακριβώς στη συμβολή Καρπάθου και Μπακογιάννη και έχει εδώ και πολλά χρόνια ζητήσει την απομάκρυνση της Λαϊκής για υγειονομικούς λόγους, αφού -όπως ανέφερε- εκτός όλων των άλλων, τα ψαρόνερα που λιμνάζουν στα φρεάτια του Δήμου για πολλές μέρες, αποτελούν εστία μόλυνσης για τους περίοικους. Επισήμανε παράλληλα ότι δεν είναι σωστό να γειτνιάζει το νεκροταφείο με τη λαϊκή.

Ο πρώην δήμαρχος, κ. Βασίλης Βάρσος, που έδωσε το «παρών» στη Συνέλευση, τόνισε ότι η Λαϊκή, πριν εγκατασταθεί στο σημερινό σημείο, γύριζε τις περιοχές της Κηφισιάς από τη Δαρειώτου, στην Ολύμπου, μετά στη Θήρας κ.ο.κ. και αυτό για να μην ενοχλούνται οι κάτοικοι. Εδώ και πάνω από 30 χρόνια βρίσκεται στο ίδιο σημείο και δεν ενοχλεί κανέναν. «Δεν θα πρέπει», κατέληξε ο πρώην δήμαρχος, «να βοηθάμε τους πεθαμένους και να επιβαρύνουμε τους ζωντανούς».

Μίλησε, επίσης και ο πρώην δημοτικός σύμβουλος, κ. Φραγκίσκος Νηστικάκης, ο οποίος ανέφερε ότι η περιοχή έχει τεράστια επιβάρυνση από το κυκλοφοριακό και τη Λαϊκή λόγω των στενών δρόμων και ζήτησε την εξεύρεση λύσης για τη μεταφορά της -όχι σε μόνιμη βάση- προκειμένου να μην επιβαρύνονται οι κάτοικοι.

Εκτός από τους κατοίκους, που κινήθηκαν όλοι σχεδόν στο ίδιο μήκος κύματος, δηλαδή υπέρ της μετακίνησης της Λαϊκής, πρόταση έκανε και ο δημοτικός σύμβουλος, κ. Γιώργος Σκορδίλης, να μετακινηθεί η Λαϊκή στην οδό Αύρας, πάνω δηλαδή από τη Χ. Τρικούπη, που είναι πιο φαρδύς δρόμος, αφού η πρόταση του Δήμου για την αρχή της Τρικούπη είναι μάλλον ακατάλληλη και λόγω του μεγέθους της Λαϊκής και λόγω της κυκλοφορίας που έχει ο δρόμος.

Υπεύθυνος για τη διοργάνωση της Συνοικιακής Συνέλευσης ήταν ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, κ. Γιώργος Τσούλος και ενημέρωση για έργα που έγιναν στην περιοχή έκανε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, κ. Μιχάλης Καυγαλάκης.

Τέλος, να αναφέρουμε ότι πολλοί κάτοικοι τόνισαν ότι ήταν λάθος να φύγει η βιολογική αγορά από την περιοχή, αφού δεν ενοχλούσε, ενώ οι βιοκαλλιεργητές καταγγέλλοντας παρατυπίες στον τρόπο λήψης της απόφασης απομάκρυνσής τους, έχουν κάνει έφεση και περιμένουν την απόφαση για να ξαναγυρίσουν.