Μια πλατεία, πολύ ιστορία και μία δωρεά

πλατεία Δροσίνη
πλατεία Δροσίνη

 

Ότι υπάρχει πλατεία Δροσίνη, ίσως να μην το ξέρουμε.  Όσοι όμως έχουν περπατήσει στα στενάκια της Πλάκας της Κηφισιάς, όταν είναι κλειστά τα γύρω μπαρ, θα έχουν παρατηρήσει ένα μικρό εγκαταλελειμμένο πλατειάκι, που δεν αξίζει να του ρίξεις ούτε δεύτερη ματιά. Αν όμως κάνεις τον κόπο να του ρίξεις τη ματιά αυτή και αγνοήσεις τα αγριόχορτα, τα σκουπίδια που μαζεύονται από τις νύχτες που είναι ανοιχτά τα μπαρ και δώσεις λίγη μεγαλύτερη σημασία στις πέτρες και τα μάρμαρα, ίσως διαπιστώσεις ότι οι πέτρες προέρχονται από τα θεμέλια του βυζαντινού ναού των Αγίων Θεοδώρων αλλά και από ρωμαϊκό, ταφικό μνημείο. Όσο για τα μάρμαρα,  είναι το μνημείο Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης.

μνημείο Εθνικής Αντίστασης
μνημείο Εθνικής Αντίστασης
μνημείο Άγιοι Θεόδωροι
ταφικό ρωμαϊκό μνημείο στην πλατεία Αγίων Θεοδώρων

Το πλατειάκι αυτό απασχόλησε το τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο Κηφισιάς, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 10 Μαΐου, και αυτό λόγω του συμπολίτη μας, Δημήτρη Παρασκευά, ο οποίος θέλει να αναδείξει την πλατεία, στη μνήμη της μητέρας του Κίρκης Αρνέλλου, η οποία υπήρξε διευθύντρια του 1ου Λυκείου Κηφισιάς, την 10ετία του ’90 και άφησε πίσω της πολλές καλές μαρτυρίες για το εκπαιδευτικό έργο της.

Το Δημοτικό Συμβούλιο αποδέχτηκε την πρόταση του κυρίου Παρασκευά να χρηματοδοτήσει τη μελέτη για την ανάπλαση της πλατείας και στη συνέχεια να χρηματοδοτήσει την ανακατασκευή της. Θα λέγαμε ότι «φυσικά την αποδέχτηκε», αλλά επειδή το αυτονόητο δεν είναι και συνηθισμένο,  νιώθουμε ικανοποίηση ότι δεν υπήρξαν αντιρρήσεις για τη δωρεά και η πρόταση πέρασε παμψηφεί.

 

Παρασκευάς
Ο κ. Παρασκευάς Δίπλα στον Δήμαρχο και την πρόεδρο του ΔΣ.

Ο δικηγόρος Δημήτρης Παρασκευάς, ο οποίος παρευρέθηκε ο ίδιος στο συμβούλιο, ζει στο Λονδίνο και θεωρείται ένας από τους κορυφαίους δικηγόρους διεθνώς σε θέματα συγχωνεύσεων και εξαγοράς εταιριών, ενώ έχει κάνει δωρεά και στο  νέο ακαδημαϊκό κτίριο του London School of Economics and Political Science την πτέρυγα «Ηλίας Παρασκευάς» στο όνομα του πατέρα του, διακεκριμένου νομικού των Αθηνών.

Ο δωρητής ανέφερε στο Συμβούλιο ότι η εταιρία της οποίας προΐσταται στοχεύει να κάνει και άλλες δωρεές, όπως την ανακαίνιση της Αγίας Κυριακής στην Κάτω Κηφισιά αλλά και δωρεές που θα αφορούν την Αθήνα, ενώ έκανε λόγο για τη σύμπραξη ιδιωτικού και δημοσίου στην ανάδειξη πολιτιστικών αρχαιοτήτων. Για την πλατεία Αγίων Θεοδώρων, όπως την ξέραμε, ή Δροσίνη, όπως αναφέρθηκε στο Συμβούλιο, είπε ότι έχει έρθει ήδη σε επαφή με την Εφορία Βυζαντινών μνημείων για την καλύτερη ανάδειξη του χώρου.  Από τη μεριά του ο κ. Παρασκευάς περιμένει να έχουν ολοκληρωθεί τα έργα μέχρι τέλος Νοεμβρίου, που θα τελεστεί το ετήσιο μνημόσυνο της μητέρας του.

Ο Δήμος Κηφισιάς θα πρέπει να αποδείξει ότι είναι ικανός να αξιοποιεί την καλή διάθεση των πολιτών που θέλουν να προσφέρουν στην πόλη τους, ολοκληρώνοντας με τον καλύτερο τρόπο και έγκαιρα το έργο της ανάπλασης.