Μπακαλίστικες προβλέψεις

zygaria1

Δεν θα αργήσουμε να μάθουμε ποιος θα είναι ο επόμενος δήμαρχος. Πολλοί είναι όμως αυτοί που θέλουν να τον ξέρουν από τώρα.  Αν εξαιρέσουμε αυτούς που νοιάζονται προσωπικά, αυτούς που αναρωτιούνται εάν θα μπορούσαν να κάνουν κάτι για να ενισχύσουν ή να αλλάξουν την πρόβλεψη, είναι αυτοί που δεν θέλουν να νιώσουν ότι πάει η ψήφος τους χαμένη. Αυτοί που θα προτιμούσαν να είναι με τον νικητή, να έχουν λόγο να πανηγυρίσουν το βράδυ των εκλογών, να νιώσουν την πρόσκαιρη χαρά ότι βγήκε αυτός που ψήφισαν.

Αυτοί λοιπόν θα επηρεαστούν από τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων που «σέρνονται» εμπιστευτικά σε πηγαδάκια. Για δημοσκοπήσεις που υποδεικνύουν αυτούς που θα διεκδικήσουν να βρεθούν και στον δεύτερο γύρο.  Αυτούς που ίσως δεν καταφέρουν να εξασφαλίσουν την είσοδο στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Τα αποτελέσματα πάντως σίγουρα δεν μπορούν να θεωρηθούν προδιαγεγραμμένα. Και αυτοί που θεωρούν τους εαυτούς τους πρώτους έχουν αρχίσει να ανησυχούν. Άραγε ο Αλέξιος Μακρής, νέος στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, έχει το ρεύμα που αποτυπώνεται στις μεγάλες συγκεντρώσεις του; Άραγε ο Γιώργος Τσούλος έρχεται όντως μπροστά στις δημοσκοπήσεις; Μήπως η Αγγελική Παπάζογλου έχοντας την κυβερνητική στήριξη θα καταφέρει να αποσπάσει ένα μεγάλο ποσοστό; Ποιο θα είναι τελικά το ποσοστό των πρώτων και πόσοι θα μπουν στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο.

Θα επιχειρήσουμε λοιπόν μια μπακαλίστικη πρόβλεψη.  Δεν υπάρχει ποιοτικό δείγμα και άλλα επιστημονικά των δημοσκοπήσεων. Αφουγκραστήκαμε την κοινή γνώμη,  μετρήσαμε το πλήθος των υποψήφιων δημοτικών συμβούλων και ίσως να βρισκόμαστε πιο κοντά στην πραγματικότητα από τις ακριβές δημοσκοπήσεις. Βέβαια δεν θα ισχυριστούμε ότι μπορούμε να «μυρίσουμε» με βεβαιότητα κατά πού φυσάει ο άνεμος. Εξάλλου τελευταία ο καιρός είναι πολύ άστατος. Το ίδιο και οι ψηφοφόροι. Μια σπασμένη πλάκα στο πεζοδρόμιο έξω από το σπίτι μας και είμαστε έτοιμα να ρίξουμε μαύρο.  Μια «συγνώμη», μια «καλημέρα» και μπορεί να δώσουμε αλλού από εκεί που είχαμ αποφασίσει  την ψήφο μας.

Ο βασικός παράγοντας πάντως που φαίνεται ότι θα καθορίσει τις φετινές εκλογές είναι ο μεγάλος αριθμός των υποψήφιων δημοτικών συμβούλων, 700 περίπου, σε σύνολο περίπου 35.000 αναμενόμενων ψηφοφόρων. Επομένως ένα 2% των ψηφοφόρων, θα ψηφίσει τον εαυτό του.

Πενήντα συμβούλους κατά μέσον όρο διαθέτει ο κάθε ένας από τους συνδυασμούς. Υπολογίζοντας ότι ο κάθε υποψήφιος θα έχει τουλάχιστον 20 συγγενείς, φίλους, συναδέλφους, γείτονες, γνωστούς που θα θελήσουν να τον ψηφίσουν,  τότε ο κάθε συνδυασμός έχει εξασφαλίσει τουλάχιστον 1.000 ψήφους, σχεδόν όσες χρειάζεται για να καταφέρει να μπει στο Δημοτικό Συμβούλιο. Σε περίπτωση που φυσικά οι πρώτοι δεν πάρουν από μόνοι τους πάνω από το 50% των ψήφων, πράγμα ιδαιτέρως απίθανο. Είναι λοιπόν πολύ πιθανόν να δούμε όλους τους συνδυασμούς να εκλέγονται.

Μπακαλίστικος όπως προείπαμε τρόπος υπολογισμού, μια και υπάρχουν και συνδυασμοί με 42 υποψήφιους, με μερικούς από τους υποψηφίους να είναι συγγενείς, που σημαίνει ότι δεν φέρνουν νέες ψήφους στον συνδυασμό.  Θεωρώντας όμως ότι ο επικεφαλής για να τολμάει να κατεβεί θεωρεί ότι έχει και 300 τουλάχιστον προσωπικές ψήφους, τότε είναι πολύ πιθανόν να δούμε 14 συνδυασμούς στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Δύσκολο στην παρούσα φάση και με δεδομένο και πάλι των πολλών υποψηφίων να ξεπεράσει κάποιος συνδυασμός  το 25%.  Τα απλά μαθηματικά μας  υποδεικνύουν ότι 14 συνδυασμοί που εικάζουμε ότι θα πάρουν όλοι ένα 2,6%, δηλαδή περίπου 1.000 ψήφους, αφήνουν περίπου 63,5% για αυτούς που θεωρούμε ότι θα ξεπεράσουν τη “βάση”.  Εκ των πραγμάτων λοιπόν και με δεδομένο ότι πολλοί υποψήφιοι απολαμβάνουν αναγνωρισιμότητα και συμπάθειες ανάμεσα στους ψηφοφόρους της Κηφισιάς, δεν θα περιοριστούν σε αυτές τις 1.000 ψήφους.  Το ποσοστό λοιπόν μειώνεται κι άλλο για τους πρώτους.

Μπορεί ο Νίκος Χιωτάκης στις προηγούμενες εκλογές να είχε περίπου 45%, ας μην ξεχνάμε όμως τότε ότι το εκλογικό σύστημα ήταν διαφορετικό και οι υποψήφιοι πολύ λιγότεροι, εκτός από το γεγονός ότι το ποσοστό μεγάλωνε και από τα συμβούλια των Δημοτικών Ενοτήτων, κάτι που δεν συμβαίνει στις παρούσες εκλογές που έχουν ξεχωριστό ψηφοδέλτιο.

Πολύ δύσκολο και για τον σημερινό δήμαρχο, Γιώργο Θωμάκο, να διατηρήσει το ποσοστό του περίπου 25% των προηγούμενων εκλογών, απλά διότι μαθηματικά δύσκολα βγαίνει. Το ποσοστό εξάλλου αυτό είχε εξασφαλιστεί και από την ομάδα του τότε συνδυασμού, η οποία όμως απαρτίζεται κυρίως από διαφορετικά πρόσωπα στις τωρινές εκλογές.

Αναμενόνομε είναι ότι όλο και κάποια μονάδα από το εναπομείναν 63% θα “τσιμπήσουν” πολλοί συνδυασμοί.  Ένα 6% θεωρείται βέβαιο για το ΚΚΕ, που διατηρεί σταθερό το ποσοστό του.  Δύσκολο να πέσει κάτω από το ποσοστό αυτό και η Αγγελική Παπάζογλου που υποστηρίζεται από τον κυβερνητικό ΣΥΡΙΖΑ και σίγουρα διαθέτει αρκετούς ψηφοφόρους, κυρίως στη Ν. Ερυθραία.  Μεγάλες συγκεντρώσεις έχουν πραγματοποιήσει οι περισσότεροι από τους υποψηφίους, που αποδεικνύει ότι είναι πολύ πιθανό να μην περιοριστούν απλά στην είσοδό τους στο Δημοτικό Συμβούλιο, ενώ πολλοί έχουν μαζί τους ανθρώπους ιδιαίτερα αγαπητούς στην κοινωνία της πόλης.

Μυστήριο θα παραμείνει μέχρι τις εκλογές το ποσοστό που θα εξασφαλίσει η “Νέα Αρχή” και ο Αλέξιος Μακρής, με δεδομένο ότι είναι νέος στον εκλογικό στίβο,  οι εκδηλώσεις του όμως συγκεντρώνουν πλήθος κόσμου και σίγουρα πρόκειται για έναν οργανωμένο και απρόβλεπτο “αντίπαλο”.

Με τον πρώτο λοιπόν συνδυασμό να “παίρνει” κάποιο κεφάλι, ίσως δεύτερος, τρίτος και δεν αποκλείεται και τέταρτος, να βρεθούν πολύ κοντά σε ποσοστά που θα είναι λίγο κάτω από το 20%.

Έτσι είναι σχεδόν βέβαιο ότι το αποτέλεσμα θα κριθεί τη δεύτερη Κυριακή και θα εξαρτάται πολύ από το ποιος θα βρεθεί στη δεύτερη θέση. Σε αυτό δεν θα επιχειρήσουμε κάποια εικασία.

Εάν μας ζητούσαν να βάλουμε στοίχημα, ίσως και να βάζαμε και ίσως και να το κερδίζαμε. Θα επρόκειτο όμως για στοίχημα, που αποτελεί τυχερό παιχνίδι.  Δεν θα διεκδικούσαμε την επιστημονική σφραγίδα στις προβλέψεις μας. Εξάλλου δεκάδες δημοσκοπήσεις έχουν αποδείξει ότι δεν υπάρχει ασφαλής τρόπος πρόβλεψης του αποτελέσματος της κάλπης.  Εκτός, όπως έχουμε ξαναπεί, εάν την έχεις γεμίσει ο ίδιος.