Ξυπόλυτος από την Αιθιοπία στην Αθήνα

Σωκράτης
Ο Σωκράτης ξυπόλυτος στο Ηρώδειο κυριολεκτικά έκλεψε την παράσταση

Της Μαίρης Κρητικού

Στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας-Αιθιοπίας, το Εθνικό Θέατρο Αιθιοπίας έφτασε στη χώρα μας, για πρώτη φορά, με μια ξεχωριστή παράσταση τη Δευτέρα, 1η Οκτωβρίου, στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού.  Το έργο που παρουσίασαν ήταν «Ο Σωκράτης ξυπόλητος στην Αθήνα», που αφορά στην ζωή του Έλληνα Φιλοσόφου και βασίζεται στους Διαλόγους «Φαίδων» και «Κρίτων» του Πλάτωνα και στην «Απολογία του Σωκράτη». Αποτελεί δε, μετάφραση και διασκευή του έργου «Barefoot in Athens-Socrares’ life», που είχε παρουσιάσει ο Πήτερ Ουστίνοφ τη δεκαετία του 1960. Η είσοδος ήταν ελεύθερη, αφού το ΚΑΣ παρεχώρησε ομόφωνα τον χώρο.

πρέσβης
Ο πρέσβης κ Πατακίας με τη σύζυγό του , τον διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Αιθιοπίς και τον Debebe Eshetu

Στον χαιρετισμό που απηύθυνε ο κ. Νικόλαος Χ. Πατακιάς, Πρέσβης της Ελλάδας στην Αιθιοπία και μόνιμος αντιπρόσωπος στην Αφρικανική Ένωση, ανέφερε ότι το έργο ανέβηκε για πρώτη φορά στο Εθνικό Θέατρο της Αντίς Αμπέμπα (1250 θέσεων) στις 31 Οκτωβρίου 2017. Από τότε παίζεται, κάθε Κυριακή με μεγάλη επιτυχία, γεμίζοντας την τεράστια αίθουσα και αποτελεί κατά κάποιο τρόπο σχολείο για τους Αιθίοπες, παρουσιάζοντάς τους το θεσμό της Δημοκρατίας.

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο σπουδαίος ηθοποιός Debebe Eshetu, ο οποίος, με ένα πολύπλευρο έργο στην 75χρονη πορεία της ζωής του, θεωρείται μια ξεχωριστή προσωπικότητα στη χώρα του και όχι μόνο.  Ευχαρίστησε, με φανερή συγκίνηση, για την τύχη να βρεθεί στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού, κάτω από την Ακρόπολη, με ένα έργο βασισμένο στη φιλοσοφία του Σωκράτη για τη Δημοκρατία, τη Δικαιοσύνη, την Ελευθερία του λόγου. Δυστυχώς λόγοι υγείας δεν επέτρεψαν τη συμμετοχή του στην παράσταση.  Ο αντικαταστάτης του ήταν ο εξαίρετος ηθοποιός Henok Therabrurck.

Σωκράτης 2
Ο Σωκράτης με την οικογένειά του, λίγο πριν πιει το κώνειο

Το ήθος με το οποίο προσέγγισαν το έργο ο σκηνοθέτης, οι ηθοποιοί, ο σκηνογράφος και όλοι οι συντελεστές έκαναν την παράσταση μοναδική.

Προς μεγάλη χαρά των θεατών από την Αιθιοπία το έργο αποδόθηκε στην αμχαρική, επίσημη γλώσσα της χώρας. Υπήρχαν επίσης υπέρτιτλοι στα Ελληνική και Αγγλικά.

Στο τέλος της παράστασης όλοι οι θεατές όρθιοι χειροκρότησαν με ενθουσιασμό.Ηρώδειο

Συγχαρητήρια σε όλους όσους συνέβαλαν στην πραγματοποίηση της βραδιάς, ανάμεσα τους και ο δραστήριος Σύλλογος Ελλήνων Αιθιοπίας!

Με το καλό να μας ξανάρθουν!

 

Φωτογραφίες Χριστίνα Βάζου