Ο Μάρτης προϋπαντίζει την άνοιξη

kipos_martis1

Ο Μάρτιος είναι η χαρά όσων ασχολούνται με τον κήπο, γιατί η άνοιξη κι όσα αυτή φέρνει δημιουργούν νέο κέφι και διάθεση για πιο εντατική ενασχόληση με τον κήπο μας ενόψει μάλιστα των επόμενων πιο ζεστών μηνών που ακολουθούν. Με τον ερχομό της άνοιξης αρχίζει ο καινούριος κύκλος ανάπτυξης των φυτών γι’ αυτό το Μάρτη θα γίνει το βασικότερο κομμάτι της προετοιμασίας για την επόμενη περίοδο έως και το φθινόπωρο, διάστημα κατά το οποίο τα λουλούδια, τα δέντρα και τα υπόλοιπα φυτά θα βρίσκονται στο φόρτε τους. Από το πρώτο δεκαήμερο κιόλας του μήνα θα πρέπει να αρχίσουμε τον έλεγχο του κήπου μας, παρατηρώντας για τυχόν ζημιές που άφησαν πίσω τους τα κρύα του χειμώνα. Κλαδεύουμε και απομακρύνουμε βλαστούς που υπέστησαν ζημιές και προχωρούμε σε ένα γενικό καθάρισμα ξεκινώντας από τα σπασμένα κλαδιά. Κατά τη διάρκεια όλου του μήνα προσέχουμε τα φυτά μας για αναμενόμενες ασθένειες και προσβολές από έντομα (κυρίως μελίγκρα/αφειδές και κοκκοειδή) έτσι ώστε να μπορέσουμε να τις αντιμετωπίσουμε έγκαιρα. Ραντίζουμε τα φυτά με το λάστιχο απομακρύνοντας έτσι τα όποια αυγά εντόμων επέζησαν του χειμώνα και παρέμειναν πάνω σ’ αυτά. Ξεκινάμε ένα τακτικότερο πότισμα, ωστόσο χωρίς υπερβολές. Ο καιρός δεν είναι ακόμη ιδιαίτερα ζεστός. Το πότισμα θα πρέπει στην αρχή να επαναλαμβάνεται δυο φορές την εβδομάδα, ειδικά στα φυτά σε κρεμαστές γλάστρες. Όταν η θερμοκρασία αυξηθεί ακόμα περισσότερο μπορούμε και να τα ψεκάζουμε με απλούς ψεκαστήρες χειρός.

Μέσα στον Μάρτιο θα πρέπει να σιγουρευτούμε για την λειτουργία του συστήματος αυτόματου ποτίσματος και να ολοκληρώσουμε τις όποιες εργασίες αποκατάστασής τους. Το ίδιο θα πρέπει να κάνουμε και για τις διάφορες καλλωπιστικές υδατοκατασκευές, όπως τα σιντριβάνια ή τις τεχνητές λίμνες που μπορεί να έχουμε εγκαταστήσει τον κήπο μας. Στις αρχές του Μάρτη θα ήταν καλά να αρχίσουμε σταδιακά τη λίπανση των φυτών μας, με μικρές δόσεις όμως στο ξεκίνημα. Η λίπανση πρέπει να γίνεται παράλληλα με τη νέα βλάστηση και μόνο αφού η θερμοκρασία έχει ανέβει. Επίσης, η λίπανση θα πρέπει να πραγματοποιείται μόνο αν θα είμαστε σίγουροι ότι τα φυτά μας είναι υγιή.

kipos_martis1aΓύρω στα μέσα του μήνα μπορούμε να ενισχύσουμε τη λίπανση με βάση ενός προγράμματος συντήρησης του κήπου που έχουμε ήδη ετοιμάσει (αν όχι, τότε η VAMAGARDENS θα χαρεί να σας εξυπηρετήσει είτε για μια συνεργασία μόνιμης συντήρησης είτε για εποχιακές δουλειές, για να ξαναβάλουμε τον κήπο σας σε μια ευθεία). Καλό θα ήταν τα φυτά να χωρίζονται εκ των προτέρων βάση του λιπάσματος που θα χρειαστούν.

Σ’ αυτή την περίοδο επίσης θα πρέπει να εντατικοποιήσουμε την οργανική λίπανση όπως και να προσθέσουμε τα απαραίτητα ιχνοστοιχεία στις γαρδένιες, στις καμέλιες και στις ορτανσίες του κήπου μας.

Επειδή πλέον έχουν ξεκινήσει τα κουρέματα του γκαζόν, προσέχουμε οι μηχανές και τα εργαλεία μας να βρίσκονται σε καλή κατάσταση και το μαχαίρι του κοπτικού να είναι κατάλληλα ακονισμένο. Πολύ βασικό αυτό για να μην τραυματίσουμε το γκαζόν. Αφού έχουμε καθαρίσει τα χόρτα από το γκαζόν και πλέον έχουμε ξεκινήσει και τα κουρέματα θα χρειαστεί να κάνουμε μερικές δουλίτσες πολύ σημαντικές για το ξεκίνημα της ανάπτυξής του και τη συνέχιση της για τους ζεστούς μήνες που έρχονται. Ξεκινάμε με τον αερισμό του, δηλαδή θα κάνουμε πρώτα τον υπέργειο αερισμό με μια ειδική τσουγκράνα «dethatching» (θα τη βρούμε σε μαγαζιά με εργαλεία κήπου), με την οποία θα αφαιρέσουμε τα νεκρά φύλλα και ρίζες του γκαζόν όπως και τα βρύα που μπορεί να έχουν δημιουργηθεί με τις υγρασίες του χειμώνα. Αφού μαζέψουμε ότι νεκρό γκαζόν βγάλαμε στην επιφάνεια, με μια πιρούνα αρχίζουμε και ανοίγουμε τρύπες στο γκαζόν με βάθος 5-10 εκ. Τώρα που το νεκρό γκαζόν έχει καθαριστεί, άρα αερίζεται καλύτερα, παίρνει περισσότερο φως και μπορεί να αναπτυχθεί πάλι και να είναι πιο υγιές. Επιπλέον με της τρύπες που έχουν γίνει είμαστε έτοιμοι να το λιπάνουμε και να έχουμε μια πιο αποδοτική λίπανση, αφού το λίπασμα από της τρύπες που κάναμε θα φτάσει απευθείας στην ρίζα. Καλό είναι τώρα την άνοιξη είναι σημαντικό να ρίξουμε αζωτούχο λίπασμα και μάλιστα βραδείας αποσύνθεσης, για να αποφύγουμε ζημιές που μπορεί να προκληθούν αν έχουμε ρίξει παραπάνω από όσο πρέπει ή δεν έχει πέσει αρκετό νερό κατόπιν.

Εάν στον κήπο σας υπάρχουν χώροι που δεν τους αξιοποιείτε, μην τους αφήσετε να εξελιχθούν σε ένα τοπίο παραμελημένο με χόρτα, τα οποία θα χαλάσουν την αισθητική του κήπου σας και καθώς αναπτύσσονται θα σκορπίζουν παντού σπόρους, βάζοντας σας σε επιπλέον εργασίες. Αντ’ αυτού σκορπίστε στους χώρους αυτούς μείγμα σπόρων από αγριολούλουδα εποχιακά και πολυετή, τα οποία θα προσελκύσουν χαριτωμένους επισκέπτες, όπως πεταλούδες, μέλισσες και πουλιά, δίνοντας έτσι στον κήπο σας πολύ απλά περισσότερη ομορφιά και ζωή.