Ο Μιχάλης Τράνακας μας ταξίδεψε στους Παξούς

παξοί

Πώς αποδεικνύεις ποιος είναι ο κλέφτης όταν δεν έχει αφήσει πίσω του αποδεικτικά στοιχεία; Μα με το ψαλτηράκι. Αλάνθαστη μέθοδος όπου με τη βοήθεια ενός κλειδιού, ενός βιβλίου ψαλμών και κάποιου που να γνωρίζει τη διαδικασία, αποδεικνύεται ο κλέφτης πέραν πάσης αμφιβολίας.

παξοίΤο «ψαλτηράκι», ένα αδημοσίευτο κείμενο του Μιχάλη  Τράνακα, ακούστηκε δημόσια για πρώτη φορά στην εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου του «Αράδες μνήμης» που πραγματοποιήθηκε στη γενέτειρά του, στο Γάι στους Παξούς, ένα χρόνο περίπου μετά το θάνατό του, το απόγευμα της Κυριακής 12 Αυγούστου, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Κοινωφελούς Ιδρύματος Παξών.

Μια αίθουσα, όπου φιλοξενείται και βιβλιοθήκη ανοιχτή στο κοινό, με πληθώρα βιβλίων, πολλά από τα οποία έχουν δωρηθεί με την υποστήριξη της οικογένειας Τράνακα.

Ένα κείμενο που προκάλεσε το γέλιο αλλά και αγωνία για την έκβαση της ιστορίας  στο πολυπληθές κοινό που παρακολούθησε την εκδήλωση.  Το κοινό καλωσόρισε ο πρώην δήμαρχος Παξών και ανιψιός του Μιχάλη Τράνακα, Σπύρος Μπογδάνος, ο οποίος αναφέρθηκε σε βιογραφικά στοιχεία του θείου του και διάβασε το ψαλτηράκι.  Στη συνέχεια το λόγο πήρε η Έρικα Αθανασίου, από τις εκδόσεις ΚΗΦΙΣΙΑ, όπου και έχει εκδοθεί το βιβλίο.  Η Έρικα Αθανασίου μίλησε για τη σχέση του τόσο με την εφημερίδα ΚΗΦΙΣΙΑ, όσο και με την πόλη της Κηφισιάς, αναφέροντας ότι ο Μιχάλης Τράνακας κατέγραψε το χρονικό μιας πόλης, παρών σε κάθε σημαντικό γεγονός και εκδήλωση, ένας ακούραστος ρεπόρτερ, αγαπητός σε όλους.

παξοί 3
Ο Γ εράσιμος Τράνακας στο βήμα και στο πάνελ, ο Σπύρος

Κείμενο από το βιβλίο, που σχετίζεται με ένα διαχρονικό πρόβλημα των Παξών, την ακτοπλοϊκή σύνδεση του νησιού με άλλα νησιά και την ηπειρωτική χώρα και έχει δημοσιευτεί τόσο στα «Κερκυραϊκά Νέα» όσο και στην «Ηχώ των Παξών» διάβασε η Μαρουσώ Γραμματικού.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε από την οικογένεια ο ανιψιός του Γεράσιμος Τράνακας, ο οποίος συγκινημένος αναφέρθηκε με δυο λόγια στον θείο του και τι σήμαινε για πολύ κόσμο. Ιδιαίτερη η συγκίνηση από την πιο στενή του οικογένεια, αφού παρόντες ήταν φυσικά η γυναίκα του, Μεταξία Τράνακα και τα παιδιά του  Δημήτρης και Ντίνα, οι οποίοι και οργάνωσαν την εκδήλωση αλλά και εγγόνια του σε διάφορες ηλικίες.

παξοί 1
Η οικογένεια του Μιχάλη Τράνακα

Ιδιαίτερο το χειροκρότημα για ένα μικρό βιντεάκι που προβλήθηκε τόσο με φωτογραφίες που είχε τραβήξει ο ίδιος ο Μιχάλης Τράνακας, παρακολουθώντας ακούραστα με τη μηχανή του όλες τις εκδηλώσεις αλλά και φωτογραφίες που εικονιζόταν ο ίδιος από βραβεύσεις του, συμμετοχή του σε εκδηλώσεις αλλά και με την οικογένεια του που όλο και μεγάλωνε, με παιδιά και εγγόνια.

Την εκδήλωση τίμησαν εκτός από γνωστούς, φίλους και συγγενείς, ο δήμαρχος του νησιού Σπύρος Βλαχόπουλος, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού και άλλοι εκπρόσωποι φορέων του τόπου.παξοί 2