Τα παιδιά μυούνται στη σύγχρονη τέχνη

skironio1a

Σκιρώνειο Κέντρο Κηφισιάς «Πάρκο Σύγχρονης Γλυπτικής»,

Γεωργίου Λύρα 73, 145 64 Κηφισιά

Μέσα στον ελαιώνα του Ιδρύματος «Σκιρώνειο Μουσείο Πολυχρονόπουλου» ανάμεσα σε αιωνόβια δέντρα, ελιές, φλαμουριές, ροδιές, κυπαρίσσια…, πρωτοπόροι γλύπτες του 20ου και του 21ου αιώνα, απ’ όλα τα μέρη της γης, στήνουν τα έργα τους εμπνευσμένοι από αυτό το αυθεντικό κομμάτι της κηφισιώτικης φύσης.

Έτσι, με μεγάλα γλυπτά και εγκαταστάσεις στο χώρο συνεχώς εμπλουτίζεται η συλλογή του Μουσείου. Ενδεικτικά: το 2004, χρονιά των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, ο Abdoulazim Azarkheil από το Ιράν, δημιουργεί την «Ολυμπιακή οικογένεια», το 2014, ο γνωστός γλύπτης Ανδρέας Λόλης επεμβαίνει στο ιστορικό ελληνικό pony για «καλό ταξίδι», το 2015 «η σφαίρα του Σίσυφου» της Καναδής εικαστικού Laurraine Beaulieu κυλάει ανάμεσα στα δέντρα.

skironio2aΣτο πάρκο γλυπτικής του Σκιρώνειου Κέντρου Κηφισιάς τα παιδιά μπορούν να απολαύσουν μια ευχάριστη, δημιουργική εμπειρία προσαρμοσμένη απόλυτα στα ενδιαφέροντά τους, στο γνωστικό επίπεδο και την ψυχοκινητική ανάπτυξη της κάθε ηλικίας.

Το Νηπιαγωγείο πάει στο Μουσείο

Ένα παραμύθι, που εξελίσσεται σε μικρό θεατρικό δρώμενο εισάγει τα νήπια στις έννοιες: μουσείο, περιβάλλον, γλύπτης, έργο, υλικά, εργαλεία… Τα γλυπτά του Πάρκου κρύβουν μικρά μυστικά. Ένα γράμμα από τον γλύπτη «Χωματένιο» βοηθάει τα παιδιά να ανακαλύψουν τα μυστικά αυτά μέσα από το κυνήγι του «κρυμμένου» θησαυρού.

Για μαθητές Δημοτικού

Τα έργα στο Πάρκο Γλυπτικής κρύβουν τα δικά τους μυστικά, που τα παιδιά θα τα ανακαλύψουν με τη μέθοδο των ερωταποκρίσεων, ψάχνοντας για το «θησαυρό». Συγχρόνως υπάρχουν αινίγματα τη λύση των οποίων θα ανακαλύψουν με βοηθό τη φύση που λειτουργεί σαν πηγή έμπνευσης, σαν υλικό και συχνά αναπόσπαστο κομμάτι του έργου.
Τα παιδιά μαθαίνουν να σέβονται το περιβάλλον και τη φύση. Παρατηρώντας τη σύνδεση των γλυπτών με τα δέντρα, τα σχήματα, τα μεγέθη, τους όγκους συνειδητοποιούν της σημασία που έχει η συνύπαρξη του ανθρώπου με τη φύση. Αντιλαμβάνονται ότι το περιβάλλον διέπεται από κανόνες, που διαφυλάσσουν την συνεχή ροή της ζωής και των στοιχείων, που την συνθέτουν.

Για μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου

Οι έφηβοι εξερευνούν το Πάρκο Γλυπτικής μέσα από τα «μονοπάτια». Τα ίδια τα γλυπτά τους οδηγούν. Με τη βοήθεια φυλλαδίου οι μαθητές κινούνται στο χώρο, παρατηρούν, συγκρίνουν, συζητούν και διατυπώνουν συμπεράσματα για τον τρόπο που ένα γλυπτό, μια επέμβαση, μια εγκατάσταση στο χώρο, συνομιλεί με το περιβάλλον. Κάθε ομάδα μελετάει δύο μονοπάτια. Ένα μονοπάτι με φιλοσοφικό προσανατολισμό, όπου οι μαθητές προβληματίζονται με την εννοιολογική υπόσταση του έργου και ένα μονοπάτι με τεχνικό προσανατολισμό, όπου οι μαθητές γνωρίζουν τα υλικά και τις τεχνικές τους.
Πληροφορίες, προγραμματισμός επισκέψεων για σχολεία: Τηλ. 210 620 6437, 210 382 8643, e-mail: skironio@otenet.gr.

Στο παρακάτω link μπορείτε να δείτε αναλυτικές πληροφορίες:

https://www.skironio.gr/educational_program_gr.html