Πυρετώδεις οι προετοιμασίες για την 62η Ανθοκομική

Κομιανός συντριβανι
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΜΙΑΝΟΣ ΜΙΛΑΕΙ ΣΤΗΝ «ΚΗΦΙΣΙΑ»

Συναντηθήκαμε το πρωί της Δευτέρας 4 Απριλίου με τον πρόεδρο της Ανθοκομικής, Γιώργο Κομιανό, μέσα -πού αλλού- στο Άλσος «Δημήτρης Ζωμόπουλος», προκειμένου να μιλήσουμε για τα… προεόρτια σχετικά με το στήσιμο της 62ης Ανθοκομικής Έκθεσης. Της έκθεσης που θα ξεκινήσει λίγο καθυστερημένα, στις 5 Μαΐου -μια και το Πάσχα πέφτει φέτος την Πρωτομαγιά- και θα διαρκέσει έως τις 22 Μαΐου.

Η Διοίκηση της Ανθοκομικής, αλλά και όλος ο Δήμος, αφού η Έκθεση αποτελεί σήμα κατατεθέν της πόλης μας για δεκαετίες, ετοιμάζει πλήθος εκδηλώσεων, ώστε να τραβήξει όσο το δυνατόν περισσότερους επισκέπτες τις μέρες αυτές.

Ο Γιώργος Κομιανός ανέφερε ότι φέτος θα υπάρξει αναδιάταξη των περιπτέρων, ώστε να μείνουν ευχαριστημένοι και οι επισκέπτες και οι εκθέτες, ενώ θα υπάρχει μεγαλύτερη ποικιλία φυτών και άλλα εκθέματα, για να έρθει ο κόσμος και να ευχαριστηθεί τη βόλτα του. Άλλωστε, μπορεί να υφίσταται ακόμη το εισιτήριο εισόδου, αλλά θα ισχύσει και φέτος η προσφορά του ίδιου εισιτηρίου, από Δευτέρα έως Πέμπτη, για περισσότερες επισκέψεις στο Άλσος.

Προβλέπεται πλούσια γκάμα εκδηλώσεων, με μουσική απ’ όλο τον κόσμο, ειδικές ομιλίες σε διαμορφωμένους χώρους γι’ αυτό το σκοπό, χορός και μία καινοτομία. Στο χώρο του Άλσους θα λειτουργήσει φέτος ένας πρότυπος Φυσικός Παιδότοπος, όπου οι μικροί επισκέπτες θα μπορούν να κατασκευάζουν τις δικές τους δημιουργίες. Μάλιστα, ο Δήμος σκέφτεται να καθιερώσει το θεσμό αυτό σε διάφορες εκδηλώσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Φέτος, θα αναβιώσει η βράβευση του καλύτερου μπαλκονιού ή κήπου, που θα γίνεται ύστερα από ηλεκτρονική ψηφοφορία. Όποιος θέλει, μπορεί να αναρτήσει το μπαλκόνι ή τον κήπο του στο Facebook της Ανθοκομικής και οι υψηλότερες σε like συνθέσεις, μετά και από επίσκεψη της κριτικής επιτροπής, θα βραβευτούν στη λήξη της έκθεσης.

συντριβανι άλσος
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Η Διοίκηση της Ανθοκομικής κάνει μεγάλες προσπάθειες να φέρει τους κατοίκους της πόλης κοντά στο θεσμό, γι’ αυτό θα δώσει μεγάλη έμφαση στα ηλεκτρονικά μέσα, ώστε να «βάλει» στο Άλσος όσο περισσότερο γίνεται νεότερες ηλικίες.

Μία ακόμη δράση θα αποτελέσει η ελεύθερη είσοδος στο Άλσος όσων έρθουν στην Έκθεση με το ποδήλατό τους την Κυριακή 15 Μαΐου.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα παρουσιαστούν όλοι οι φορείς του Δημοσίου που ασχολούνται με την ανάδειξη του φυσικού πλούτου της χώρα μας και προάγουν τις καλλιέργειες, όπως το Ινστιτούτο Γεωπονικών Μελετών, το «ΕΡΓΟ», η «Δήμητρα», το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο κ.ά.

Γεωπόνοι θα δίνουν συμβουλές για την υγεία των φυτών μας, αλλά και γενικά θα υπάρχει συνεχόμενη πληροφόρηση με σεμινάρια, ακόμη και ημερίδες για τη γεωποικιλότητα και τις βιοκαλλιέργειες. Μάλιστα, η Ανθοκομική έχει ξεκινήσει δράσεις για την απασχόληση νέων σε πρωτογενείς παραγωγές και όπως επισήμανε ο κ. Κομιανός αυτό θα βοηθήσει ιδιαίτερα στα ζητήματα περιβάλλοντος, πρασίνου και αγροτικής απασχόλησης.

Τέλος, ο κ. Κομιανός ανέφερε ότι υπάρχει στενή συνεργασία για την προβολή της Έκθεσης μέσω ΗΣΑΠ – ΣΤΑΣΥ, ώστε να πραγματοποιηθεί μία καμπάνια για τη χρησιμοποίηση των σταθερών συρμών, αλλά και συνεργασία με το πάρκινγκ Πλάτανος, όπου θα υπάρχει ειδικό τιμολόγιο για τους επισκέπτες της Έκθεσης.

Ρωτήσαμε τον Κηφισιώτη και γεωπόνο Γιώργο Κομιανό πώς βλέπει σήμερα το Άλσος. Μας ανέφερε ότι όπως και όλοι οι Κηφισιώτες μεγάλωσε μέσα σε αυτό και πιστεύει ότι χρειάζεται μία ανανέωση, ώστε να μπορέσει να επιζήσει σε πείσμα των καιρών. Πολλά δέντρα είναι ήδη γερασμένα και χρειάζονται αντικατάσταση, ενώ η πρόσβαση για ανθρώπους με κινητικά προβλήματα είναι δύσκολη. Πρέπει οπωσδήποτε να αλλαχθεί το χαλίκι, ειδικά από τον κεντρικό διάδρομο, να γίνουν επεμβάσεις στα παγκάκια, στους κάδους απορριμμάτων και ειδικά στις τριτοκοσμικές τουαλέτες. Γωνιές του Άλσους πρέπει να αναδειχθούν, όπως και ο περιβάλλων χώρος με τα φθαρμένα πεζοδρόμια και τα παραπήγματα στην είσοδο του Άλσους από την πλατεία Πλατάνου. Τόνισε, μάλιστα, ότι οι επεμβάσεις αυτές πρέπει να γίνουν σύντομα, ώστε το Άλσος, που αποτελεί καμάρι της πόλης μας, να δείξει ένα ανανεωμένο πρόσωπο.