Στον πάγκο οι εργαζόμενοι του Mega

mega 1

Στο “παγκάκι” καθίσαμε, όχι κυριολεκτικά αλλά μεταφορικά, αφού ο προσκεκλημένος μας δεν ήταν ένα πρόσωπο αλλά κοντά 420 άτομα, τόσα όσα είναι και οι εργαζόμενοι στο άλλοτε κραταιό μεγάλο κανάλι της ιδιωτικής τηλεόρασης, το MEGA CHANEL.  Παγκάκι να χωράει τόσα άτομα δεν έχει ακόμα φτιαχτεί, αλλά στον πάγκο έβαλαν σύστημα και κρίση τους εργαζόμενους από το πρώτο ιδιωτικό κανάλι της ελληνικής τηλεόρασης, το οποίο λειτουργεί από το 1989.

Εδώ και πάνω από ένα μήνα, από τις αρχές Φεβρουαρίου, σκηνές και πανό έχουν εγκατασταθεί στη Λεωφόρο Κηφισιάς,  αμέσως μετά το φανάρι του ΚΑΤ, από εργαζόμενους στο MEGA, οι οποίοι βρίσκονται ακριβώς δύο χρόνια σε μια ιδιότυπη ανεργία και αβεβαιότητα. μεγα 2

Χωρίς να τους απολύει, η εταιρία έχει σταματήσει να καταβάλει μισθούς στους εργαζόμενους, μετά από την αλλαγή των μετόχων της εταιρίας και μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Οι υπάλληλοι θεωρούν τους εαυτούς τους όμηρους σε ένα παιχνίδι που δεν διάλεξαν οι ίδιοι να συμμετάσχουν, το οποίο όμως αφορά το μέλλον το δικό τους και των οικογενειών τους. Εδώ και δύο χρόνια έχουν καταβληθεί μόνο οι  9 μισθοί από τους 24 που τους οφείλονται και αυτό ύστερα από πιέσεις είτε των συνδικαλιστικών οργανώσεων είτε λόγω της πίεσης του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης. Στο τελευταίο η διοίκηση του καναλιού πρόσφατα έκανε αίτηση ώστε να λάβει άδεια για εκπομπή μόνο ψυχαγωγικού προγράμματος εθνικής εμβέλειας και όχι ειδησεογραφικού όπως λειτουργούσε κανονικά.

Η συζήτηση έγινε την Τετάρτη 7 Μαρτίου, το μεσημεράκι, με το μέλος της διοίκησης των εργαζομένων, Μανώλη Δαλετζάκη, τεχνικό, ο οποίος μαζί με συναδέλφους του είχαν προχωρήσει σε μερικό κλείσιμο στη κάθοδο της λεωφόρου Κηφισιάς, στο  ύψος της MOTOR OIL.

Από πότε βρίσκεστε εδώ, στο πεζοδρόμιο, έξω από τα γραφεία ενός από τους μετόχους του MEGA;

Βρισκόμαστε πάνω από ένα μήνα, από τις αρχές Φεβρουαρίου.

Τι  λέει ο κόσμος που σας βλέπει στο πεζοδρόμιο, έχετε κάποιες αντιδράσεις;

Φυσικά υπάρχει μεγάλη συμπαράσταση του κόσμου, πολλοί είναι αυτοί που σταματάνε για να ενημερωθούν. Μάλιστα πολλοί είναι αυτοί που μας δίνουν τρόφιμα, γλυκά ακόμη και ντελιβεράδες από γνωστή φίρμα στο τέλος της  μέρας μας φέρνουν τυρόπιτες κ.α. Όλους αυτούς τους ευχαριστούμε πολύ για την προσφορά τους.

Από άλλα Μέσα Ενημέρωσης έχετε συμπαράσταση;

Οι εργαζόμενοι απ όλα τα Μέσα έχουν δείξει έμπρακτα τη συμπαράστασή τους καθώς επίσης και οι συνδικαλιστικοί μας φορείς. Φυσικά οι εταιρίες των Μέσων είτε γιατί θεωρούν ότι είμαστε ανταγωνιστές είτε για άλλους λόγους αδιαφορούν.

Από την κρατική τηλεόραση έχετε συμπαράσταση;

Η ΕΡΤ μας συμπαραστέκεται και έχει κάνει αρκετές εκπομπές, παρουσιάζοντας τον αγώνα μας. Δεν είναι άλλωστε μακριά η εμπειρία που είχαν με το μαύρο που έπεσε στο δικό τους κανάλι, κάτι που δεν θα ήθελαν να συμβεί σε κανένα συνάδελφο.

Είσαστε στα διοικητικά όρια δύο Δήμων, του Αμαρουσίου και της Κηφισιάς, έχει έρθει κάποιος υπεύθυνος από τη Διοίκηση των Δήμων  είτε για συμπαράσταση είτε για να ρωτήσει αν χρειάζεστε κάποια βοήθεια;

Όχι δεν έχει έρθει επίσημα κάποιος από κανέναν Δήμο εκτός από την αντιπολίτευση του Δήμου Αμαρουσίου και του Χαλανδρίου.

Πριν ένα μήνα σχεδόν, την Τσικνοπέμπτη είχαμε περάσει και σας είδαμε να το γλεντάτε με ψησταριές και κρασάκι. Πως είναι το ηθικό σας ύστερα από τόσες μέρες στο πεζοδρόμιο;

Όσο έχουμε την συμπαράσταση του κόσμου ελπίζουμε. Άλλωστε πιστεύουμε ότι σύντομα θα βρεθεί κάποια λύση. Η εταιρία που διαχειρίζεται το κανάλι έχει καταθέσει στο ΕΣΡ αίτηση για αλλαγή θεματολογίας από ειδησεογραφικό σε ψυχαγωγικό. Για να γίνει κάτι τέτοιο αποδεκτό θα πρέπει να μην έχει βάρη πίσω του, οπότε πιστεύουμε ότι θα υπάρξουν αποζημιώσεις.

 

Όπως μας είπε άλλος συνάδελφος του Μανώλη, αν προχωρήσει η αλλαγή του χαρακτήρα του καναλιού θα υπάρξουν πολλές απολύσεις και από τους 420 εργαζομένους που είχε μέχρι σήμερα το κανάλι,  θα απασχολούνται γύρω στους 50 με 60.  Πρόσθεσε ότι  οι μισθοί που οφείλονται στους εργαζόμενους  είναι γύρω στα 7 εκατ. και μαζί με τις αποζημιώσεις λόγω του ότι οι περισσότεροι δουλεύουν στο MEGA σχεδόν από την ίδρυσή του, το χρέος της εταιρίας ανέρχεται στα 20 εκατ. ευρώ.  Ποσό που μπορεί να φαντάζει τεράστιο για τον περισσότερο κόσμο, όμως για τα οικονομικά συμφέροντα  που αναφέρονται μπορεί να μην ξεπερνούν τα μπόνους μεγαλοστελεχών.

Τις μέρες που γραφόταν το δημοσίευμα, οι εξελίξεις στο πρώτο ιδιωτικό κανάλι της Ελληνικής τηλεόρασης τρέχουν. Μόλις πρόσφατα ανταγωνιστικός σταθμός βλέποντας την προσπάθεια των μετόχων του σταθμού να βρουν λύση στο αδιέξοδο, έκαναν προσφυγή στο ΕΣΡ, με την αιτιολογία ότι τόσο καιρό ο σταθμός δεν πληρώνει τη συνδρομή του άρα δεν μπορεί να εκπέμπει διαμέσου της DIGEA.  Ισχυρισμός που δείχνει νομικά σωστός,  πρόκειται εξάλλου για αθέμιτο ανταγωνισμό όταν ένας από την αγορά πληρώνει και άλλος όχι.  Ας αναζητήσει το ΕΣΡ τι είναι και ηθικά σωστό, δεδομένου ότι από το κανάλι δεν προβάλλονται  πια ούτε διαφημίσεις.

Οι μετρήσεις πάντως δείχνουν ότι το Megalo κανάλι εξακολουθεί να παίζει από τις τηλεοράσεις του κόσμου και όσες φορές και αν παιχτούν οι αγαπημένες εκπομπές, εξακολουθούν να είναι αγαπημένες. Ο κόσμος ίσως έχει κουραστεί από την πληθώρα καθημερινών ειδήσεων που μοιάζουν τρομαχτικά με τις χτεσινές και τις αυριανές και αναζητάει την ψυχαγωγία μέσα από τους δέκτες του. Αυτό εξάλλου δείχνουν και στο εξωτερικό τα δυνατά ιδιωτικά κανάλια που αναδεικνύονται με τηλεοπτικές σειρές που κερδίζουν το τηλεοπτικό κοινό.

Οι εργαζόμενοι αυτά τα δύο χρόνια της ομηρίας τους ανελλιπώς κράτησαν τον σταθμό ανοικτό και μέχρι πρόσφατα υπήρχαν και εισπράξεις από διαφημίσεις, από τις οποίες όμως η διοίκηση δεν τους κατέβαλε κανένα μισθό, οπότε αναγκάστηκαν να τις σταματήσουν. Παρ’ όλα αυτά δεν θέλουν να δουν στη συχνότητα που εκπέμπει το  MEGA να υπάρχει μαύρο. Άραγε θα το πετύχουν;