Στοχευμένη ανταποδοτική ανακύκλωση με κίνητρα

ekdilosimakris1a
Στο βήμα ο πρόεδρος της Ένωσης Μικρασιατών Ν. Ερυθραίας, Κυριάκος Μαρτάκης, ο Αλέξιος Μακρής και ο δημοσιογράφος Φώτης Καρύδας

Πώς η Πολιτεία επιβραβεύει τους πολίτες που συμμετέχουν, επιστρέφοντάς τους χρήματα, βοηθώντας ταυτόχρονα το περιβάλλον

 

«Είναι σημαντικό να σκέφτεσαι ότι αυτό που πετάς, το σκουπίδι, μπορεί να σου φέρει χρήματα». Αυτό προσπάθησε να εξηγήσει στους κατοίκους της Νέας Ερυθραίας ο Αλέξιος Μακρής το απόγευμα της Τετάρτης 6 Μαρτίου. Γεμάτη για ακόμη μια φορά η αίθουσα των εκδηλώσεων της Ένωσης Μικρασιατών Νέας Ερυθραίας από κατοίκους της περιοχής που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του επικεφαλής της «Νέας Αρχής».

Με αριθμούς και γεγονότα ο Αλέξιος Μακρής αλλά και ο δημοσιογράφος Φώτης Καρύδας έδειξαν στους ακροατές ότι αν κάνουν ανακύκλωση στο σπίτι τους και διαθέτουν τη διαλογή σε ειδική εταιρία, θα μπορούν να παίρνουν πίσω χρήματα. Αυτό λειτουργεί σαν επιβράβευση για τον κόπο που θα κάνει ο κάθε δημότης, στοχεύει όμως στη ριζική μείωση των απορριμμάτων που θα φεύγουν από τον Δήμο μας για τον ΧΥΤΑ της Φυλής.

Ο κ. Μακρής ανέφερε ότι ήδη ο Χώρος Υγειονομικής Ταφής έχει κορεστεί και σε δύο χρόνια το πολύ θα πρέπει να κλείσει. Η Ελλάδα πετάει το 80% των απορριμμάτων της χωρίς να τα επεξεργάζεται, ανακυκλώνοντας μόνο το 20% ενώ ο μέσος όρος της Ευρώπης είναι το 40 με 50 %, με τις βορειότερες χώρες να φτάνουν μέχρι και το 60%. Μάλιστα η Σουηδία είναι σε επίπεδο να αγοράζει σκουπίδια από άλλες χώρες γιατί έτσι εξασφαλίζει παραγωγή ενέργειας από τα απορρίμματα.

Ο κ. Καρύδας μίλησε για σεβασμό στο περιβάλλον. Τα ενεργειακά αποθέματα τελειώνουν. Αν για κάποιο λόγο μας κοπεί το ρεύμα για τρεις μήνες, η κοινωνία μας θα εκτροχιαστεί. Το ίδιο θα συμβεί αν δεν μαζέψουν τα σκουπίδια οι εργάτες καθαριότητας για πολύ μεγάλο διάστημα, κάτι που είναι πολύ πιθανό. Οι παλαιότεροι, κυρίως στα χωριά, είχαν τον δικό τους τρόπο να κάνουν ανακύκλωση. Τα παλιά δοχεία, τις σακούλες, ακόμα και το χρησιμοποιημένο νερό ξαναχρησιμοποιούσαν. Εμείς δυστυχώς πετάμε ασύστολα. Μίλησε επίσης για πολιτική, τονίζοντας ότι αν δεν μπορεί ένας δήμαρχος να μας πει την επόμενη μέρα πού θα πετάει τα σκουπίδια που βρίσκονται έξω από την πόρτα μας απλά δεν είναι δήμαρχος.

Ο Αλέξιος Μακρής κατήγγειλε ότι στην Πολιτεία οι κάτοικοι ψάχνουν να βρουν τους κάδους ανακύκλωσης, αφού αυτοί βρίσκονται ακόμα και με 200 και 300 μέτρα απόσταση ο ένας από τον άλλο. Για να μπορέσει λοιπόν ο κάτοικος να πετάξει την ανακύκλωσή του πρέπει να πάει με το αμάξι του. Αν μάλιστα δει και το απορριμματοφόρο για τα σκουπίδια να αδειάζει τους μπλε κάδους, κάτι που συμβαίνει ενίοτε, τότε το πιο πιθανό είναι να σταματήσει και την προσπάθεια της ανακύκλωσης.

Η πρόταση του Αλέξιου Μακρή γι’ αποτελεσματική ανακύκλωση είναι να αναλάβει μια Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση τη διαλογή. Τα μέλη να μπορούν να κάνουν διαλογή στο σπίτι τους, αρχικά στο πλαστικό, το χαρτί και το αλουμίνιο και αυτό να το βάζουν με ειδικούς σάκους σε συρμάτινο κλωβό με καλαίσθητη επένδυση πάνελ από 100% ανακυκλώσιμο υλικό ευκαλύπτου με μεγάλη διάρκεια ζωής, μέσα στην ιδιοκτησία τους. Στη συνέχεια ένας υπάλληλος της ΚΟΙΝΣΕΠ θα τους μαζεύει και θα τους πηγαίνει στους χώρους διαλογής, όπου τα υλικά θα ζυγίζονται, θα παλετοποιούνται και ο πολίτης θα μπορεί στο τέλος κάθε μήνα κάθε μήνα να παίρνει πίσω ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό. Εδώ θα έρθει ο Δήμος, ο οποίος θα μειώσει τα τέλη καθαριότητας στον πολίτη γιατί θα πετάει λιγότερα σκουπίδια, άρα θα απαιτούνται λιγότερα οχήματα για τη μεταφορά τους στον ΧΥΤΑ και λιγότερα εργατικά χέρια. Μια πρακτική που ήδη εφαρμόζεται σε δήμους της Βόρειας Ελλάδας και μάλιστα σε μια πόλη οι κάτοικοι μαζεύουν το τηγανόλαδο, το οποίο μία εταιρία ανταλλάσσει 1 λίτρο πετρέλαιο ανά 2 λίτρα λάδι χρησιμοποιημένο.

Ένας τρόπος να εξασφαλιστεί η θέρμανση των σχολείων για έναν χρόνο. Στους Λειψούς γίνεται πλήρης διαχωρισμός των απορριμμάτων με τεράστια οικονομία για τους κατοίκους. Ο επικεφαλής της Νέας Αρχής είπε ακόμη πολλά για το θέμα της ανακύκλωσης αλλά μίλησε επίσης και για άλλο ένα σημαντικό θέμα, αυτό της ανεργίας. Η συγκεκριμένη ΚΟΙΝΣΕΠ θα μπορεί να κάνει προσλήψεις, μειώνοντας έτσι την ανεργία στην πόλη μας, αφού θα προτιμώνται εργαζόμενοι λόγω εντοπιότητας. Το ίδιο θα μπορεί να κάνει και στον τομέα της Ασφάλειας.

«Για το θέμα της ανακύκλωσης διαθέτει κονδύλια και η Ευρωπαϊκή Ένωση γιατί θεωρεί ότι η χώρα μας είναι πολύ πίσω σε αυτόν τον τομέα. Αυτά τα κονδύλια θέλουν να εκμεταλλευτούν και οι μεγάλες εταιρίες, οι οποίες όταν κλείσει η χωματερή θα μπορέσουν εκβιαστικά να επιβάλουν τεράστια φορολογία στους πολίτες για να τους μαζέψουν τα σκουπίδια, κάτι που πρέπει άμεσα όλοι μας να καταλάβουμε και να αντιδράσουμε, γιατί ήρθε η ώρα να πάρουν οι πολίτες την ανακύκλωση και την καθαριότητα της πόλης τους στα χέρια τους», όπως τόνισε ο Αλέξιος Μακρής.

ekdilosimakris2a
Σημαντική στιγμή της βραδιάς ήταν και η παρουσίαση της υποψηφιότητας του πολυβραβευμένου πρωταθλητή των Special Olympics, Κωνσταντίνου Τριανταφύλλου, γιου της αντιπροέδρου των Special Olympics Hellas Μαγιόρκας Τριανταφύλλου, ο οποίος θα αποτελέσει την προμετωπίδα στο ψηφοδέλτιο του συνδυασμού «Νέα Αρχή».

Τους ομιλητές προσφώνησε ως οικοδεσπότης ο πρόεδρος της Ένωσης Μικρασιατών Κυριάκος Μαρτάκης. Στην εκδήλωση εκφωνήθηκε επιστολή του πρόεδρου της ΚΕΔΕ και υποψήφιου περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη, ο οποίος αν και ήταν ομιλητής, ένα έκτακτο ταξίδι του στη Γερμανία για το παγκόσμιο Ιατρικό Συνέδιο, δεν του επέτρεψε να παραβρεθεί. Πάρα πολλοί υποψήφιοι βουλευτές του Βορείου Τομέα, κυρίως της Νέας Δημοκρατίας, παραβρέθηκαν στην ομιλία, όπως οι Κηφισιώτες Βασίλης Ξυπολυτάς και Νίκος Ρωμανός, ο Σωτήρης Ησαΐας, αλλά και υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι με τον Γιώργο Πατούλη όπως ο Νίκος Σαντοριναίος, η Βάσω Σπηλιωτοπούλου, Βασίλης Κόκκαλης, Ιωάννης Κεχρής, Ευάγγελος Δημητρέλλος και πολλοί άλλοι.

ekdilosimakris3a
Ο Αλέξιος Μακρής ανέφερε την υποστήριξή του στο ανεξάρτητο ψηφοδέλτιο της Δημοτικής Ενότητας Κηφισιάς, με επικεφαλής τη δικηγόρο Ράνια Ντάλη, λέγοντας ότι είναι μεγάλη υπόθεση να υπάρχουν στην πολιτική σκηνή του τόπου καινούργια πρόσωπα. Το ψηφοδέλτιο αυτό θα συμπληρωθεί και με στελέχη προερχόμενα από τη «Νέα Αρχή» του Αλέξιου Μακρή, με στελέχη άλλων συνδυασμών, αλλά και ανεξάρτητους υποψήφιους